Zastanawiałem się nad kupnem analoga z sigmą i chciałem żeby służyła na body cyfrowe i analoga. Ale skoro sytuacja przedstawia się następująco... dzięki wielkie![]()
Zastanawiałem się nad kupnem analoga z sigmą i chciałem żeby służyła na body cyfrowe i analoga. Ale skoro sytuacja przedstawia się następująco... dzięki wielkie![]()
Canon 40D + BG-E2; Sigma 10-20mm; Canon 50mm; Tamron 28-75; Speedlight 580EXII
ef-s'y mozna podpinac do asp-h i ff - wystarczy wymienic "dupki" (koszt na zytniej - ok 20zl).. trzeba wziasc poprawke na winiete ale generalnie nie sprawia to wiekszego problemu.. mysle ze tyczy sie to wiekszosci jesli nie wszystkich ef-s'ow (i odpowiedników do cropa np. sigmy, tokiny itp)
O ile się nie mylę to obiektywy EF-S robi tylko Canon. Obiektywy firm niezależnych, nawet te przeznaczone do cropa maja bagnet EF. Czyli poza winietą nie powinno być żadnych problemów z przypięciem ich do puszki analogowej. Miałem kiedyś pożyczonego Tamrona 17-50 f/2,8 i bez problemów używałem go z EOSem 10D, do którego nie można przypiąć obiektywów EF-S.
Uszkodzenie lustra w aparatach pełnoklatkowych nie grozi, przez tą "dupkę" obiektywu EF-S nie ma jak przypiąć do korpusu EF.
Mam pytanie w podobnym klimacie: mianowicie mam Canona 3000N i bardzo dobrze się spisywał z Sigmą 28-200. Czy tak samo dobrze będzie sobie radził z Canonem 70-200 /2.8? Wiem że szkło będzie pasować, chodzi mi raczej czy nie ma problemów ze współpracą?
trothlik
"Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".
Body EF, obiektyw EF. Jedno i drugie systemowe. To co tu ma nie dzialac? Lki pracuja dobrze ze wszystkim.
A co do EF/EFs to tak, szkla niesystemowe wszystkie maja bagnet EF. Ale szkla EFs moga miec tylna soczewke ktora wysunie sie za daleko i uszkodzi lustro. Np przerobka 18-55 dziala tylko z D30 D60 i 10D.
nie uszkodzi a po prostu moze sie zablokowac i wyskoczy err99.. wystarczy zmienic ogniskowa, wylaczyc i wlaczyc aparat - wszystko wraca do normy.. na lustrze nie ma najmniejszego sladu.. pare razy juz mi sie taka syt. zdarzyla i nic sie nie zepsuło.. teraz juz sie przyzwyczailem i 12mm w 1d stalo sie norma - ponizej nie schodze..
nie, styki sa dokladnie takie same.. jedyna roznica to ciut glebiej wystajaca tylna soczewkla i p0lastikowa dupka ktora mozna latwo wymienic.. tak wyglada ef-s 10-22 z wymieniana tylna czescia - http://daniel.nordling.nu/foto/EF-S-10D/EF-S-1787.jpg