Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: Kompatybilność obiektywów EF i EF-S

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wołów / Wrocław

Domyślnie Kompatybilność obiektywów EF i EF-S

Witam!
    Na co dzień fotografuję 40D, ale zamierzam kupić body analogowe, jakieś tanie, na początek zabawy z analogiem. Tutaj zaczynają sie schodki i pytania. Czy szkła z 40D będą kompatybilne z body analogowym? Bo przecież 40D obsługuje szkła EF i EF-S, czy to samo dotyczy analogów? Bagnet w sumie, technicznie jest taki sam, czy tak? A może obiektywy EF-S będą coś traciły w body analogowym, np. nie będą ostrzyć?
    Mam analogowego Nikona F-601, dobry sprzęt, lecz nie chcę mieć w domu dwóch bagnetów, zależy mi na tym, abym mógł montować szkła do obu body.
    Pozdrawiam.
    P.S. A może ktoś chciałby się zamienić za nikona?
    Canon 40D + BG-E2; Sigma 10-20mm; Canon 50mm; Tamron 28-75; Speedlight 580EXII

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Nie, bagnet nie jest taki sam. Szkła EF-s nie da rady wkręcić w bagnet obsługujący tylko EF.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Machi Zobacz posta
    40D obsługuje szkła EF i EF-S, czy to samo dotyczy analogów?
    Nie, kliszaki oraz cyfrowe 1D/1Ds/5D współpracują tylko z obiektywami EF.
    EF-S się do tych aparatów nie nadaje i ze względu na głębszy bagnet może spowodować uszkodzenie lustra.

Mam analogowego Nikona F-601, dobry sprzęt, lecz nie chcę mieć w domu dwóch bagnetów, zależy mi na tym, abym mógł montować szkła do obu body.
    Pozdrawiam.
    P.S. A może ktoś chciałby się zamienić za nikona?
    Giełda -> Inne
    http://canon-board.info/forumdisplay.php?f=26
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wołów / Wrocław

Domyślnie

Dzięki wielkie

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wołów / Wrocław

Domyślnie

Odnosząc się do podobnej kwestii chciałem zapytać dlaczego w opisie tej aukcji:
    http://www.allegro.pl/item765201995_...moc_canon.html
    Napisane jest:
    ,,Nie dziala z aparatami cyfrowymi jest tylko do lustrzanek analogowych", skoro np. moja 40 odsługuje również bagnet EF? Proszę, wytłumaczcie mi to.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Bo jest pewnie z mocowaniem FD, którego nie widac na zdjęciach, a wystawiający żyje w przekonaniu, że analogowa lustrzanka Canona skończyła sie w chwili wypuszczenia pierwszego EOS.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

,,Nie dziala z aparatami cyfrowymi jest tylko do lustrzanek analogowych", skoro np. moja 40 odsługuje również bagnet EF?
    To jest problem ze starymi obiektywami Sigmy i Tokiny. Mechanicznie będzie pasował ale próba zrobienia będzie się kończyła errorem 99.

Obie te firmy zastosowały reverse-engineering do opanowania protokołu transmisji danych i poleceń pomiędzy body i obiektywem. A w pewnym momencie (OIDP wprowadzając model 10D) Canon zrobił małą zmianę w tym protokole, z którą spokojnie radziły sobie stare obiektywy Canona ale obiektywy Sigmy i Tokiny już nie. Stąd to niedziałanie.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uzależniony Awatar XLesio
    Miasto
    Kingsajz - Miasto krasnoludków

Domyślnie

Odnosząc się do podobnej kwestii chciałem zapytać dlaczego w opisie tej aukcji: ... Napisane jest:
    ,,Nie dziala z aparatami cyfrowymi ... "
    - Tak jak wspomina Piast9 - ta Sigma to jedna z najstarszych generacji szkła 75-300. Tzn pochodzi właśnie z okresu "przejściowego", kiedy Sigmy pod EF gryzły się z pierwszymi cyfrówkami. Nie wiem jak wygląda to z Tokiną (sam używam kilku leciwych egzemplarzy, które doskonale współpracują z cyfrą), ale "niekompatybilne" Sigmy można było ratować wymianą CHIPa na nowy. Jednak po tylu latach (zakładając że ktoś jeszcze to robi) cena 'rechipingu' przekracza pewnie parokrotnie wartość takich szkieł.
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Coś już napisał
    Miasto
    Lodz, Poland

Domyślnie

Rechip do starych szkiel jest juz niemozliwy (np do 400/5.6 i podobnych), koszt to okolo 150-200zl jesli dane szklo to obsluguje (informacje Sigma Pro Centrum podaj epo podaniu numeru seryjnego szkla).
    Szkla te jednakowoz dzialaja, ale tylko na otwartej przeslonie. Trzeba wlacza Av i pracowac na maksymalnej dostepnej dla danej ogniskowej przeslonie. Lub na M (sterujac tylko czasem).
    EFs w analogu lub profesjonalnych puszkach moze uszkodzic lustro.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Odnosząc się do podobnej kwestii chciałem zapytać dlaczego w opisie tej aukcji:
    http://www.allegro.pl/item765201995_...moc_canon.html
    Pomijając niezgodność chipa, o której napisali koledzy, znaczna cześć starych szkiełek, zwłaszcza tych z niższej półki cenowej, generuje na matrycy obrazy słabej jakości. Dlatego też nie warto ich kupować do cyfrówek, nawet jeśli dany model z DSLR współpracuje.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów