Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Wątek: Coś bardziej kontrastowego niż HP5 Plus?

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

A!

Znalazłem w sklepie Czarno-Białe opis Ilforda HP5/400 zawierający m.in. coś takiego:

Film czarno-biały o średniej czułości, przeznaczony do fotografii w średnich warunkach oświetleniowych. Ma duży kontrast - moim zdaniem trochę mniejszy niż Neopan 400 Fuji.
    czy ktoś próbował tego Neopana?
    Kupa złomu i Lightroom

Początki nałogu Awatar krwisty
    Miasto
    W-wa/Rz-ów

Domyślnie

nie wiem gdzie dajesz do wolania. ja wolam sobie na ten przyklad sam. jak ktos napisal wczesniej: hp5+ jest mocno kontrastowy, mozesz zrobic go w jakim chcesz wywolywaczu (wlasciwie dedykowany bylby id11/d76). jak juz bedziesz robic odbitke mozesz zrobic ja na twardym papierze, albo uzyc filtru o duzej gradacji.

generalnie jest to tak: podczas procesu wolania filmu pierwsze robia sie swiatla, dopiero pozniej dochodza cienie, etc. mozesz zatem zrobic w wiekszym rozcienczeniu, co skroci czas wolania, a zatem zwiekszy kontrast (np wolajac dajmy na to w stocku). mozesz uzyc odpowiedniego wywolywacza, jak na moje to np do wolania forsownego (lc29, dd-x, ewentualnie od bidy dosc rowny microphen/hydrofen).

ponadto polecam przeczytac rozne datasheety producentow, kontrast mozesz uzyskac poprzez odpowiednie, czeste mieszanie koreksem.

chm, chyba tak?
    Martin Gorczakowski

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Tak, lub mniej więcej tak.
    Prawie każdy film wyjdzie mięciutko w HAD (D23 1:12 + węglan sodu, przepis do znalezienia w archiwum p.r.f), naświetlany na połowę swojej czułości, testowane z neopanem 400 @200 (rewelacjny materiał!!! W rodinalu i HAD), trix400 @200 i @400, fp4+ @100. Osobiście hp5+ nie robiłem ale wiem, że też sprawuje się znakomicie.

Początki nałogu Awatar Scaramanga
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drrrl
    Cześć,
    Ilford HP5 Plus.
    Wniosek - trzeba zrobić zakupy. I tu się zacząłem zastanawiać. Lubię tego Ilforda, podoba mi się efekt jaki daje, ziarno takie w sam raz, a kontrast jak trzeba. Ale może podpowiecie jakąś inną 400-tkę, która by miała jeszcze wyraźniejszy kontrast?
    Pozdrawiam, G.
    Po co?Wystarczy,ze zalozysz zolty(maly),pomaranczowy(duzy kontrast) albo czerwony(hardcore) filtr i juz masz kontrast jaki chcesz,reszta(albo i wszystko) zalezy od gradacji papieru na ktorym Ci to zrobia.W labie robia masowke,wiec zalezy na kogo i gdzie trafisz(mam na mysli laboludka).
    Jesli tylko lab wchodzi w gre to polecam Kodaka BW400 naswietlanego przy EI 200.Zrobia ci przyzwoita sepie na kolorowym papierze i juz masz cos innego niz na co dzien...
    Latwiej kijek pocieniasic niz go potem pogrubasic...

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów