Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Coś bardziej kontrastowego niż HP5 Plus?

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

ja też myślałem, że nie mam czasu. Jednak wieczorkiem, jak żona ogląda film to zamiast tak jak teraz siedzieć tu i stukać bez sensu w klawisze czasami coś pomoczę. W sumie to średnio godzinka na dwa (albo jeden, ale do koreksu wchodzą mi dwa i jak są takie same to wołam parami) filmy z czego ostatnie pół godziny to płukanie, a to właściwie robi się samo o ile woda z kranu o stabilnej temperaturze leci. Jeden albo dwa wieczorki w tygodniu można na to poświęcić (-:
    Polecam serdecznie!

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Zapytajmy autora ktory z nas ma lepsza intuicje?
    :-)

autorowi chodziło o efekt początkowy, czyli o negatyw (a autor gapa, bo z odpowiedzi Viteza zrozumiał, że XP2 jako negatyw bardziej kontrastowy będzie :-|).
    Wzięło się takie podejście stąd, żem człowiek zagoniony/leniwy*, o wywoływaniu filmów pojęcia bladego nie mam, a i nie jestem przekonany, czy skuszony łatwą alternatywą w postaci 20D wiele bym ich naraz wołał (i co wtedy z tą otwartą chemią). Odbitki robię rzadko, natomiast z upodobaniem filmy skanuję (w labie). Ergo - interesuje mnie uzyskanie w postaci cyfrowej, że tak powiem możliwie oryginalnie, jak najlepszego efektu, z możliwością prostego powtórzenia go - jeżeli zasłuży - na papierze. Jasne, że możne wziąć jakikolwiek skan i potem dorobić mu co trzeba w fotoshopie, ale wolałbym mieć to już na filmie.

Ekhm... trochę pokrętne to tłumaczenie i może w ogóle to podejście jest złe z założenia, ale jak dotąd wydawało mi się zupełnie słuszne ;-)

*) niepotrzebne skreślić
    Kupa złomu i Lightroom

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Chcesz kontroli finalnego efektu.
    Teraz cyfrowe laby wszystkim to ułatwiają - należy sobie wszystko na komputerku obrobić (skan czy obraz z aparatu cyfrowego), przygotować, pokolorować, pokontrastować itp, zanieść do labu i powiedzieć: Nie korygujcie mi tego ino i lepiej zostawcie białe paski na papierze niźli coś by mi miało za papier wystawać!
    To jedno. I to bardzo dobre jest, bo dla większości ludzi nie ma innej możliwości wpływu na finalny wygląd własnego zdjęcia.
    A druga możliwość to robienie wszystkiego samemu.
    Pochłania to czas, owszem, pieniądze - w przypadku czarnobieli - już nie wiele.
    Aby kontrolować cały proces, warto samemu wywołać film (po kilkunastu wyowłanych w różnych kombinacjach można dojść do wprawy i świadomie wołać tak, jaki się efekt chce uzyskać), ale nie trzeba.

Na kontrast, kadr i niektóre inne korekty na odbitce największy wpływ ma powiększanie, zastosowanie odpowiednich filtrów gradacyjnych i papierów. I tego się w labie nie da zlecić.
    Można jedynie mniej więcej pwiedzieć: zróbcie mi to kontrastowo a to trochę mniej i jeszze przytnijcie mi kadr jak na tej stykówce.
    To zrobią, na ich oko, nie na Twoje.
    Reasumując: Z mało kontrastowego filmu - da się zrobić mało kontrastową odbitkę. Da się rownież zrobić kontrastową.
    I na odwrót (-:

Z kolorem jest znacznie trudniej, w wielu labach przyjmują wglądówki, do których starają się zrobić podobne powiększenie pod względem kolorów, kontrastu i kadru. Samemu kolor... brrr! Jeszcze nie dla mnie (-: Tu po prostu oddaję wykonane przez siebie i skorygowane następnie skany.
    A jak nie mam czasu na ciemnię - to skany z BW też oddaję w plikach.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drrrl
    autorowi chodziło o efekt początkowy, czyli o negatyw (a autor gapa, bo z odpowiedzi Viteza zrozumiał, że XP2 jako negatyw bardziej kontrastowy będzie :-|).
    A to przepraszam... nie wiem jaki bedzie XP2 jako negatyw bo go do labu oddaje. Wiem ze odbitki z niego da sie ladnie kontrastowe zrobic i tyle mi wystarczy a wolanie C41 jest tansze i szybsze.
    Minka trzeba pomeczyc o skuteczne, kontrastowe, reczne wywolywanie 8)

Minek - ja na forum klepie w pracy, w domu klepie w PS a i tak mam na to malo czasu (moja stronka niekatywna juz ponad miesiac... a tez za nia trzeba sie zabrac) .

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

A to przepraszam... nie wiem jaki bedzie XP2 jako negatyw bo go do labu oddaje.
    A masz jakiś standardowy niepoprawiany skan z labu (najchetniej 4base z Frontiera, takiego akurat u mnie używają) i mógłbyś podesłać? Zawsze to coś powie, choć oczywiście ideał byłby gdyby poskanować kilka negatywów wywoływanych w jednym labie, skanowanych w jednym labie, przy tych samych ustawieniach.
    Kupa złomu i Lightroom

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek
    Teraz cyfrowe laby wszystkim to ułatwiają - należy sobie wszystko na komputerku obrobić (skan czy obraz z aparatu cyfrowego), przygotować, pokolorować, pokontrastować itp, zanieść do labu i powiedzieć: Nie korygujcie mi tego ino i lepiej zostawcie białe paski na papierze niźli coś by mi miało za papier wystawać!
    ano właśnie

Cytat Zamieszczone przez minek
    A druga możliwość to robienie wszystkiego samemu.
    I to też jest opcja. I fakt faktem, że największym problemem jest tu czas - którego myślę, że trzeba poświęcić nieporównywalnie więcej jeżeli się tego wcześniej nie robiło, niż jak jest to standard od iluś lat - jak z każdą nową rzeczą, na którą nie ma prostego przepisu typu "tu nacisnąć, tam wyjdzie".

Natomiast to jest problem indywidualny, a i tak w tym co piszesz jest sama racja.

Pozdrawiam, G.
    Kupa złomu i Lightroom

Zablokowany Awatar C41photocrew

Domyślnie

A sprobuj taniej Agfy APX

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drrrl
    A masz jakiś standardowy niepoprawiany skan z labu (najchetniej 4base z Frontiera, takiego akurat u mnie używają) i mógłbyś podesłać? Zawsze to coś powie, choć oczywiście ideał byłby gdyby poskanować kilka negatywów wywoływanych w jednym labie, skanowanych w jednym labie, przy tych samych ustawieniach.
    Akurat mam.
    Dwa negatywy na raz u nich (Profilab, wolanie na Pl.Mirowskim, skany na Dzikiej robia) wolalem i skanowalem.
    Podrzuce po jednej klatce z kazdego jak juz bede w domu. Ustawienia raczej mieli te same skoro dwa na raz szly.
    Maszynka to nie wiem jaka, ale skoro nazywaja ja "Froncia" to mozna sie domyslac

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Vitez: Ja na forum klepię albo w pracy albo w domu. (-:
    A moja strona jest nieaktywna od kiedy wpadłem na pomysł że ją zrobię! (będzie kilka dobrych lat, niedługo pewnie zachaczy o kilkanaście) (((((-:

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

Podrzuce po jednej klatce z kazdego jak juz bede w domu.
    dzięki, to czekam spokojnie
    Kupa złomu i Lightroom

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów