Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Coś bardziej kontrastowego niż HP5 Plus?

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie Coś bardziej kontrastowego niż HP5 Plus?

Cześć,

od czasu do czasu porzucam nadmiar elektroniki i sięgam po starego dobrego analoga i próbuję spojrzeć na świat czarno-biało. Właśnie znowu mnie naszło, więc podreptałem do lodówki i znalazłem jednego Ilforda HP5 Plus.
    Wniosek - trzeba zrobić zakupy. I tu się zacząłem zastanawiać. Lubię tego Ilforda, podoba mi się efekt jaki daje, ziarno takie w sam raz, a kontrast jak trzeba. Ale może podpowiecie jakąś inną 400-tkę, która by miała jeszcze wyraźniejszy kontrast?
    Wcześniej eksperymentowałem tylko z filmami do C41 (np. Kodak T400CN), ale to w ogóle nie ta bajka, i z Neopanem 1600, którego też lubię, ale głównie za ziarno.

Pozdrawiam, G.
    Kupa złomu i Lightroom

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A wywołujesz sam, czy oddajesz komuś?
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Uzależniony Awatar Silent Planet
    Miasto
    Poznań / tu nie ma plenerów CB

Domyślnie

Może spróbuj prześwietlać ProFoto 400bw ( by Kodak ).
    Tylko ostrość nie ta.
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!
    analog & digital / black & white / calm & easy...

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Bo jeśli wywołujesz sam - to:
    a) weź kontrstowy wywoływacz (np: Hydrofen)
    b) używaj mniej rozcieńczonego
    c) częściej kręć koreksem.

A jeśli gdzieś... to poproś by byłó bardziej kontrastowo, bo w filmach do obróbki ręcznej WSZYSTKO uzależnione jest od pary negatyw - wywoływacz. hp5 może być miękki, bądź twardy. Tak samo APX. I trix. I wszystkie pozostałe także.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    tu tu

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek
    A wywołujesz sam, czy oddajesz komuś?
    Oddaję. Dlatego wolałem zapytać o różnice w filmach, bo nie zdziwiłbym się, gdyby lab do każdego filmu podchodził tak samo...
    Kupa złomu i Lightroom

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jak wywołują w mało - kontrastowy sposób, to nie ma bata - nc kontrastowego nie wyjdzie. Chyba, że będziesz używał 100, zamiast 400; 100 z założenia są bardziej kontrastowe niż 400.

Albo kup sobie poludzku koreks i chemię.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    tu tu

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ilford XP2 , poprosilem w labie odbitki "kontrastowo" i efekty bardzo mnie zadowolily - kontrast i ostrosc super 8) .

Ze dwie rolki kiedys zrobilem tez Kodakiem Profoto 400 i kontrasty wydaja mi sie gorsze niz z Ilforda.

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Ilford XP2 , poprosilem w labie odbitki "kontrastowo" i efekty bardzo mnie zadowolily - kontrast i ostrosc super 8) .
    Hmm... no popatrz. Słyszałem o nim, ale że to do C41, to podszedłem jak do jeża i nie zaryzykowałem. Ale skoro sprawdzony, to też muszę spróbować :-)

Dzięki!
    Kupa złomu i Lightroom

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Vitez: Piszesz o odbitkach. W wątku chodziło chyba o uzyskanie kontrastu z na negatywie (żeby np. mieć później mokonretne możliwości kopiowania na danej twardości papieru).
    A do tego niestety, tylko sreberko i najlepiej samodzielna obróbka w jednym z ulubionych wywoływaczy (-:

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drrrl
    Hmm... no popatrz. Słyszałem o nim, ale że to do C41, to podszedłem jak do jeża i nie zaryzykowałem. Ale skoro sprawdzony, to też muszę spróbować :-)
    Proponowany wczesniej kodak Profoto400 BW to tez do C41. A skoro piszesz ze nie wolasz sam tylko w labie to taniej i szybciej wychodzi wlasnie na sprawdzonym C41 ... no i powtarzalnosc efektow lepsza.

Ja zamierzam przy XP2 pozostac dluuugi czas (w Praktice MTL50) a przy okazji zazdroszcze wszystkim tym ktorzy maja czas (glownie czas - tego mi brak), ochote, umiejetnosci i miejsce na wlasnoreczne wolanie.
    A tego XP2 do labu wolanie+skan, potem z wybranych (na komputerze przejrzany skan) klatek odbitki 'kontrastowo' i bedzie OK 8)

Cytat Zamieszczone przez minek
    Vitez: Piszesz o odbitkach. W wątku chodziło chyba o uzyskanie kontrastu z na negatywie (żeby np. mieć później mokonretne możliwości kopiowania na danej twardości papieru).
    A do tego niestety, tylko sreberko i najlepiej samodzielna obróbka w jednym z ulubionych wywoływaczy (-:
    Ciekawe... a ja z wypowiedzi autora watku wywnioskowalem ze raczej chodzi o uzyskanie kontrastowych odbitek a nie wywolania negatywow (skoro oddaje komus a nie sam wywoluje to raczej nie pyta o wolanie negatywow a wlasnie uzyskiwanie odbitek).

Zapytajmy autora ktory z nas ma lepsza intuicje?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów