Słowa kluczowe w standardzie IPTC wpisuje w IrfanView (mam też Photome, ale nie wiem jak to zrobić hurtowo do większej ilości zdjęć jednocześnie). Zapisanie słów kluczowych nie stanowi problemu. Samo katalogowanie też nie i zaczynam to robić w WhereIsIt. Jeżeli potrzebuję odszukać zdjęcia o konkretnej tematyce nie stanowi to oczywiście u mnie problemu (tylko, że WhereIsIt nie ma sam w sobie funkcji odtwarzania slajdów etc choć po odnalezieniu, można je załadować np do Irfanview).Tylko, że z tego co widzę nadanie słów kluczowych w WhereIsIt nie następuje w standardzie IPTC tak więc, odszukanie u kogoś kto WhereIsIt nie posiada plików o konkretnej tematyce umieszczonych w różnych katalogach np na płycie przestaje być możliwe, a przynajmniej ja nie wiem jak to zrobić. Więc myślę sobie (może błędnie), iż nadanie słów kluczowych w standardzie IPTC (co nie wyklucza i katalogowania także na moje potrzeby np w WhereIsIt) może być bardziej uniwersalne kiedy zabieram płytę z paroma tysiącami zdjęć i potrzebuję odszukać zdjęcia starych drewnianych drzwi z tego i tego wieku na takim i takim terenie rozsianych w kilkudziesięciu katalogach.
Niczym nie szukam(mowa o słowach kluczowych w IPTC), bo nie znam takiego programu, stąd moje pytanie. Próbowałem Bridge, ale nie znajduje słów kluczowych nadanych w IrfanView bądź w Photome jak już wcześniej pisałem (słowa nadane w Irfan widać w Photome i odwrotnie, ale nie widzę w tych programach opcji wyszukiwania po słowach kluczowych z IPTC (albo ja nie wiem gdzie jej szukać). Używam XP, z tego co gdzieś wyczytałem w Viście są chyba jakieś bardziej zaawansowane możliwości szukania?