Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 73

Wątek: Jakie ustawienia na chrzciny

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jakoś też nie widzę powodów do wytykania, że sprzęt za dobry czy niedobry. Jakby tu z maszyną typu Linhof 617 ktoś wyjechał, to można by się zastanawiać "po co?", a kolega zwraca się w prostym celu:
    Cytat Zamieszczone przez Kr_greg Zobacz posta
    Zapytałem, ponieważ nigdy wcześniej nie używałem lampy, do zdjęć jakie robie
    na codzień nie jest mi potrzebna, a kuzyn wyjechal z prośbą na 3 dni przed imprezą
    i nie ma czasu na próby
    Lampy, póki co sam nie używam, do moich zastosowań nie jest potrzebna - mnie się coś wydaje, że z mając pod ręką 5D+35L obejdziesz się bez niej. No chyba, że będziesz focić w warunkach a'la krypta św. Leonarda przy awarii zasilania... - spacer z zabawkami aby zapoznać się z warunkami również polecam. Jak będą dobre warunki to może i zoom się przyda do kilku kadrów.
    Jeśli nie robiłeś wcześniej z lampą to może nie staraj się w dwa dni nadrabiać na siłę zaległości, bo się zmęczysz czytaniem i oko będzie niesprawne w trakcie uroczystości a praktyki nawet dobre rady nie zastąpią. Pomijam dyskusyjny punkt, czy błyskać niemowlakowi po oczach - już gdzieś był o tym wątek na forum.
    Jakbyś koniecznie chciał uruchomić błyskotkę to kilka dobrych porad było, plus np.:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=4780
    http://canon-board.info/showthread.php?p=708080
    http://photonotes.org/articles/eos-flash/
    no i wspomniany http://foto.jasiu.pl/
    Ostatnio edytowane przez x-mac ; 15-10-2009 o 12:30
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Domyślnie

[QUOTE]Janusz Body;715430]Cuś około 6500K - to światło z prawie KAŻDEJ lampy błyskowej. Żarowe (tungsten) ma jednak cuś około połowy tego. To zresztą jest prawie w każdym podręczniku. EDIT: Aha i nie wiem co to jest CTO.

no to odswierz te podreczniki o rozdzial dotycz. filtrow korekcyjnych CTO i CTB
    jesli w pomieszzeniu masz zarowki tradycyjne to ustawienie w body balansu na swiatlo zarowe ORAZ zalozenie filtra CTO (Color Temperature Orange) daje poprawne kolory dla pierwszych i dalszych planow. - ocieplasz swiatlo lampy do koloru swiatla w pomieszczeniu.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

[QUOTE=molsar;715455]
    Janusz Body;715430]Cuś około 6500K - to światło z prawie KAŻDEJ lampy błyskowej. Żarowe (tungsten) ma jednak cuś około połowy tego. To zresztą jest prawie w każdym podręczniku. EDIT: Aha i nie wiem co to jest CTO.

no to odswierz te podreczniki o rozdzial dotycz. filtrow korekcyjnych CTO i CTB
    jesli w pomieszzeniu masz zarowki tradycyjne to ustawienie w body balansu na swiatlo zarowe ORAZ zalozenie filtra CTO (Color Temperature Orange) daje poprawne kolory dla pierwszych i dalszych planow. - ocieplasz swiatlo lampy do koloru swiatla w pomieszczeniu.
    Czyżby wątkodawca pisał, że ma filtry? Jakoś nie zauważyłem.

Pan Dobra Rada radzi dokupić to i owo. Taniej może być wynająć fotografistę.

Świetnie doradzasz, nie ma co. Komuś kto ma kłopot z podstawami doradzasz filtry korekcyjne na lampę. Bomba. Gratulacje. Zwłaszcza, że założyłeś, że w kościele są żarówki żarowe. A co jak ksiądz jest unijno-nowoczesny i ma wszystko oświetlone energooszczędnym paskudztwem? Też "orange"? Ech.... jak się koniecznie chcesz popisać wiedzą na temat flitrów na lampę to napisz lekcję do T&T - akurat tego tam nie ma.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Chris_11 Zobacz posta
    Przeze mnie bynajmniej nie przemawia zazdrość. Wychodzę z założenia, że jak będę potrzebował 5D to go kupię.
    Co do porównań motoryzacyjnych to kupno M-ki nie oznacza, że musisz gnać 200km/h, ale musisz potrafić prowadzić takie auto, bo tam skok pedału gazu o 3cm, to jak wciśnięcie gazu do oporu w 85konnej ibizie. Dałbyś świeżo upieczonemu kierowcy takie auto do prowadzenia? Jeśli tak, to przypomnij sobie, co stało się, gdy Otylia Jędrzejczak od sponsora dostała Chryslera 300C z 5.7 litrowym silnikiem.
    Koniec OT.

Poza tym, popieram wszystkich, którzy mówią, żeby pójść i poznać miejsce, w którym będzie się robić zdjęcia.
    Chris z tą motoryzacją, źle to ująłeś (dałeś do pieca). Nikt od trzymmia 5d nie zginął jeszcze i pewnie aparat nikogo nie zabije. Jak cyka zdjęcia sobie do albumu rodzinnego 5d+L to jego sprawa (ja tak cykam i co mam się wstydzić czy sprzedać wszystko i kupić kompakt????. Mam taką możliwość to kupuję, nie to nie.). Jak kr_greg lamp nie używał do tej pory to też jego brocha.
    Jak zdjęcia wyjdą średnie według opinii forumowych wyjadaczy to też będzie jego sprawa. Jakkolwiek skoro kuzyn nie zaplanował wcześniej "profesjonalisty" (czytaj za kasę) i wystarczą mu zdjęcia grega to i tak wszyscy imprezowicze (łącznie z chrzczonym) będą zadowoleni. Widocznie takich potrzeb duchowych nie mają.

Kr_greg wytnij co prostsze podpowiedzi, sprawdź parę fotek w kościele przed imprezą, a reszta pewnie wyjdzie jak z Bajki. Pamiętaj aby tylko kliszę założyć do aparatu i baterie naładowane do lampy. Resztą się nie przejmuj. POWODZENIA!!!

Domyślnie

Przeze mnie bynajmniej nie przemawia zazdrość. Wychodzę z założenia, że jak będę potrzebował 5D to go kupię.
    Co do porównań motoryzacyjnych to kupno M-ki nie oznacza, że musisz gnać 200km/h, ale musisz potrafić prowadzić takie auto, bo tam skok pedału gazu o 3cm, to jak wciśnięcie gazu do oporu w 85konnej ibizie. Dałbyś świeżo upieczonemu kierowcy takie auto do prowadzenia? Jeśli tak, to przypomnij sobie, co stało się, gdy Otylia Jędrzejczak od sponsora dostała Chryslera 300C z 5.7 litrowym silnikiem.
    Koniec OT.

Poza tym, popieram wszystkich, którzy mówią, żeby pójść i poznać miejsce, w którym będzie się robić zdjęcia.
    A co się stało jak Doda kupiła sobie porshe 911? Sorry ale Twój argument jest pozbawiony sensu. Nie zapominaj, że auto sportowe to także o wiele lepsze zawieszenie, hamulce, trakcja (co za tym idzie) i wszelakie systemy bezpieczeństwa. Poza tym jesli ktoś ma kasę to musi jeżdzić 85 konnym seatem bo w przeciwnym razie się zabije? Bzdury jakieś
    koniec OT

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Widzę, że nie pojęliście porównania, ale nie będę tego ciągnął dalej...

Jak już napisałem, polecam Autorowi pójście i obeznanie się z miejscem, w którym wszystko się odbędzie. Tyle ode mnie...
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Bywalec Awatar plaucjusz
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A po imprezie pochwal się z jakich rad skorzystałeś i co z tego wyszło.
    Ładne ciałko,gorące stopki i ostre oko:-P
    Artysto, twórz, nie gadaj!
    Johann Wolfgang Goethe

Dopiero zaczyna Awatar Desperado
    Miasto
    Warszawa

Smile

Cytat Zamieszczone przez plaucjusz Zobacz posta
    A po imprezie pochwal się z jakich rad skorzystałeś i co z tego wyszło.
    Tak, Koniecznie pokaż owoce swej pracy

Domyślnie

[QUOTE=Janusz Body;715461]
    Cytat Zamieszczone przez molsar Zobacz posta

Czyżby wątkodawca pisał, że ma filtry? Jakoś nie zauważyłem.

Pan Dobra Rada radzi dokupić to i owo. Taniej może być wynająć fotografistę.

Świetnie doradzasz, nie ma co. Komuś kto ma kłopot z podstawami doradzasz filtry korekcyjne na lampę. Bomba. Gratulacje. Zwłaszcza, że założyłeś, że w kościele są żarówki żarowe. A co jak ksiądz jest unijno-nowoczesny i ma wszystko oświetlone energooszczędnym paskudztwem? Też "orange"? Ech.... jak się koniecznie chcesz popisać wiedzą na temat flitrów na lampę to napisz lekcję do T&T - akurat tego tam nie ma.
    hehe nie mam potrzeby popisywania sie Januszu.
    nie czuj sie zaatakowany, ze niewiedziales o filtrach korekcyjnych.
    napisalem moje metody ktore w wiekszosci bardzo dobrze sie sprawdzaly a tego oczekiwal pytajacy.
    P.S
    filtry "minus green" sa do redukcji paskudnych unijno-nowoczesnych jazydelek

koniec OT

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Widzę, że nie pojęliście porównania, ale nie będę tego ciągnął dalej...

Jak już napisałem, polecam Autorowi pójście i obeznanie się z miejscem, w którym wszystko się odbędzie. Tyle ode mnie...
    Ja tam calkowicie sie z toba zgadzam. Jest dla mnie nie wyobrazalne jest posiadanie takiego sprzetu i brak wiedzy po co sie go ma i jak go wykorzystac.
    Ja polecam koledze zeby zainwestowal w ksiazke jak korzystac z 5d lub jako ze pieniazkow ci chyba nie brakuje polecam wybrac sie na jakis kurs.
    Co do chrztu to chyba nejlepiej bedzie odpuscic lampe. Zapinaj 35L ustaw iso na 1600 albo nizej jesli utrzymasz czasy powyzej 1/60s i lampa bedzie zbedna.
    Ogolnie zycze powodzenia i podziel sie efektami twojej pracy.
    Ostatnio edytowane przez Mad_Mac ; 15-10-2009 o 13:48

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów