Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 73

Wątek: Jakie ustawienia na chrzciny

Domyślnie

Witam.

Może napiszę co ja zrobiłem, będąc w nieco podobnej sytuacji. Używam na co dzień swojego wysłużonego 350d z 50/1,4, zaś kolega poprosił o zrobienie zdjęć na chrzcie jego dziecka z użyciem 5d+50/1,4. Z racji tego, że ma lampę miałem dylemat co wybrać błysk czy zastane. Wybór padł na zastane, bo lampą się nigdy nie bawiłem. Kościół niezbyt jasny, ściany bure. WYstarczyło iso 800 by na przysłonie 1,8-2,2 uzyskiwać czasy rzędu 1/60. POdsumowując, zdjęcia wyszły na moj gust przyzwoite, koledze również się podobały - ja z kilku ujęć również byłem zadowolony.

Lekki stres minął po wejściu do kościoła i zrobieniu kilku zdjęć próbnych, później miałem już tylko dobrą zabawę

Pozdrawiam i życzę powodzenia

Początki nałogu

Domyślnie

Ja ok. 3 tygodni temu też prosiłem o pomoc w takiej sytuacji i obiecałem, że po uroczystości wrzucę kilka zdjęć. Poniżej kilka przykładów, zdjęcia są jeszcze przed dalszą obróbką - to moja pierwsza próba:
    http://picasaweb.google.com/rosimo66/Chrzciny#
    Sprzęt to 450D, 50f1.8 i 28f2.8, bez lampy.
    Mam nadzieję, że autorowi wątku zdjęcia wyjdą znacznie lepsze. Powodzenia i pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez rosim ; 17-10-2009 o 10:25

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

witam..
    ja staram się robić gdzie tylko można bez lampy.. nawet kosztem ISO - jeśli jest już aparat z 10-12 mpix to bez problemów się to odszumi
    Moje przykłady
    http://www.starz.pl/galeria/chrzciny3/
    http://www.starz.pl/galeria/chrzciny2/
    http://www.starz.pl/galeria/chrzciny4/
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 28-04-2012 o 23:32
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Miasto
    Kielce

Domyślnie

dodam jeszcze że chrzciny są takie specyficzne i niektórzy księża dosyć szybko "przechodzą" do rzeczy (robienie krzyżyka na czole dziecka itp.) i najlepiej być w kościele tak z 15 minut wcześniej bo raz się zgasiłem lekko na początku zanim się kapnąłem to ksiądz już był przy dziecku..

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max_im Zobacz posta
    No i zraziliście nowego kolegę
    Dziwi mnie takie zachowanie. Czytając jaki ma sprzęt zazdrościcie i czujecie się gorsi. I rzeczywiście jesteście gorsi. Ponieważ krytykując próbujecie się dowartościować i wyleczyć z kompleksów.
    Darowal bys sobie takie glupie wypowiedzi. Nie znize sie do twojego poziomu i nie bede tego rozwlekal. ??:

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    dodam jeszcze że chrzciny są takie specyficzne i niektórzy księża dosyć szybko "przechodzą" do rzeczy (robienie krzyżyka na czole dziecka itp.) i najlepiej być w kościele tak z 15 minut wcześniej bo raz się zgasiłem lekko na początku zanim się kapnąłem to ksiądz już był przy dziecku..
    Tak to specyficzna uroczystość i niestandardowa. W każdym kościele inaczej się odbywa. Na tych co pisałem, nikt nigdzie nie wychodził, wszystkie czwórki siedziały w ławkach, tak że matka była z brzegu a ksiądz podchodził od ławki do ławki. Tak więc zero miejsca i błyskawiczna akcja. Dobrze jest się wcześniej zapytać rodziców jak to się odbywa żeby być przygotowany.

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    witam..
    ja staram się robić gdzie tylko można bez lampy.. nawet kosztem ISO - jeśli jest już aparat z 10-12 mpix to bez problemów się to odszumi
    Zgadzam się z Arturem. Ja na chrzciny znajomych dziecka wziąłem 50/1,4 i 85/1,8. Robiłem 5d na iso 1600 a nawet czasem na 3200 bez lampy. Foty wyszły ok.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Uzależniony

Domyślnie

Dlaczego sie tak bronicie przed lampa?

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArturBonoVox Zobacz posta
    ano dlatego że najczęściej dziecko ubrane jest w coś błyszczącego białego a trzymane przez kogoś w ciemnym.. co daje nam kontrast i odblaski - niezbyt umiejętne użycie lampy (a tu automatyka błysku w Canonie nie pomaga) często powoduje prześwietlenie itp. oczywiście jest opcja korekty błysku ale to tylko przy dopalaniu więc w zasadzie na maxa wykorzystujemy i tak zastane światło..
    o cieniach jak lampę na aparacie mamy itp. oczywistościach nie piszę bo o tym wiesz.. aha, no i przede wszystkim błyskanie małym dzieciom w oczy wskazane nie jest..

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArturBonoVox Zobacz posta
    Bo... ostatnio jest to w dobrym tonie.

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów