Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 58

Wątek: 5D or 1d mk II - czy jeszcze warto..

Miasto
    Sudbury, GB

Domyślnie

Witam.

Ja z podobnym dylematem co autor wątku więć się podepnę, chodzi dokładnie o 5D. Planuję przesiadkę z 400D na coś lepszego. Rozważałem 40D i 50D ale było tak tylko do momentu mojego ślubu gdzie mój fotograf (www.tomaszewskifoto.pl) używał właśnie 5D. Gdy zobaczyłem zdjęcia, ten detal, kontrast, żywe kolory... eeh. Zapewne udział w tym miał też 24-70 2,8 L ale zacząłem brać ten nie najnowszy już aparat pod uwagę.

Fotografuję amatorsko ale podchodzę do tego dosyć poważnie. Główną tematyką moich zdjęć jest motoryzacja łącznie ze sportem motorowym i szeroko pojęty transport, przy okazji popełniam też lanszafty czy architekturę. Z racji iż tematy moich zdjęć nierzadko są w ruchu szybki i precyzyjny AF jest ważny. Od strony obiektywu nie byłoby z tym problemu bo cokolwiek nie kupię będzie podpięte do 24-105 L IS. Ale z tego co tu wyczytałem wychodzi, że 5D nie jest najlepszym aparatem do takich zastosowań. Nie mam odniesienia do działania AF w innych Canonach bo poza moim 400D nie miałem niczego innego okazji używać, ale w połączeniu z canonowskim USM czy nawet HSM Sigmy AF w 400D zdaje się radzić sobie bez najmniejszego problemu ze śledzeniem czy panoramowaniem czy to z AlServo czy OneShot. Wydaje mi się, że nie będę w błędzie (oczywiście proszę mnie skorygować jeśli się mylę) gdy stwierdzę, że AF w 5D na pewno nie będzie gorszy (wolniejszy) niż w amatorskim 400D... (mam nadzieję, że to porównanie nie zostanie uznane za profanację )

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Na centralnym gorszy nie będzie, boczne słabe są. W 400d chyba też więc pełen luz, dasz radę.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manieknww Zobacz posta
    Witam.

Główną tematyką moich zdjęć jest motoryzacja łącznie ze sportem motorowym i szeroko pojęty transport, )

Weź pod uwagę, że w 5d masz 3kl/sec a to może mieć znaczenie jeśli chodzi o fotografowanie sportu.

Miasto
    Sudbury, GB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Na centralnym gorszy nie będzie, boczne słabe są. W 400d chyba też więc pełen luz, dasz radę.
    Używam praktycznie tylko centralnego, rzadko przełączam na inne.

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Weź pod uwagę, że w 5d masz 3kl/sec a to może mieć znaczenie jeśli chodzi o fotografowanie sportu.
    To właśnie też jest dylemat w porównaniu do 50D (6,3 kl/s)...

Zablokowany

Domyślnie

Dla mnie 5d jest aparatem kompletnie nie nadającym się do dynamicznych spraw, a już na pewni nie do sportu. Na upartego można - ale to nie jest przyjemność.Migawka 5d nie ma 300k wytrzymałości, żeby wciąż powtarzać ujęcia. Boczne to dramat. Do sportu pomyśl o 1d2, szumy nawet na 1600 są znośne.

Miasto
    Sudbury, GB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Dla mnie 5d jest aparatem kompletnie nie nadającym się do dynamicznych spraw, a już na pewni nie do sportu. Na upartego można - ale to nie jest przyjemność.Migawka 5d nie ma 300k wytrzymałości, żeby wciąż powtarzać ujęcia. Boczne to dramat. Do sportu pomyśl o 1d2, szumy nawet na 1600 są znośne.
    No właśnie Twoje wcześniejsze posty w tym temacie mnie zaniepokoiły i czytałem co pisałeś o 1Ds, stąd moje zapytanie o ten AF w 5D. Przeszukiwałem na flickr zdjęcia robione 5D pod kątem jakichś dynamicznych ujęć czy sportów motorowych i zdjęć takich jest bardzo mało. Ale w moim przypadku cokolwiek z 1D byłoby już chyba sporą przesadą. 400D mam 3 lata od nowości i fotografując amatorsko wykonałem nim ponad 15 000 ekspozycji. Używane 5D na jakie patrze mają tak ok 12 000 - 15 000 ekspozycji tak więc jeżeli nawet utrzymam ilość robionych zdjęć to takie 5D powinno mi na ładnych parę latek wystarczyć zanim migawka padnie. Sporty jakie fotografuję ograniczają się w zasadzie póki co do wyścigów na 1/4 mili czy na torach więc nie są tak nieprzewidywalne i dynamiczne jak piłka nożna czy rugby.

Coś już napisał
    Miasto
    Skierniewice

Domyślnie

Witam manieknww :-) widzę że zaraziłem Cię chorobą o nazwie 5D jakie by ono nie było. Co do wymiany 400D na 5D to ja myślę, że jednak warto... ja używam go do różnych celów i są to obiekty statyczne i mniej statyczne...np ludzie w tańcu i nie stwierdziłem większych problemów z AF ogólnie trafia zawsze tam gdzie chcę i rzadko " nie może zdążyć " raczej zdjęć seriami nie robię i czy to jest 3kl/sek dla mnie nie stanowi to większego problemu. 400D to dobry aparat, też na nim się nie zawiodłem i cały czas noszę taki w torbie :-) co do szybkości całkiem podobny do 5D z tym że różni się tym czym napisałeś...
    Też kiedyś stałem nad takim dylematem...ale nie żałuję zakupu 5D i chyba szybko się z nim nie rozstanę :-)
    Najlepiej byłoby potestować i 5D i 1d mkII - tego drugiego nie miałem w ręku...ale kto wie , może bym się w nim zakochał :-)
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez milus ; 20-11-2009 o 03:44

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manieknww Zobacz posta

Wydaje mi się, że nie będę w błędzie (oczywiście proszę mnie skorygować jeśli się mylę) gdy stwierdzę, że AF w 5D na pewno nie będzie gorszy (wolniejszy) niż w amatorskim 400D... (mam nadzieję, że to porównanie nie zostanie uznane za profanację )
    Niedawno zmieniłem 400D na 5D, AFu nie testowałem zbyt wnikliwie w dynamicznych akcjach, ale natenczas wydaje się sporo celniejszy niż 400D, albo po prostu zdjęcia z 5D są dużo ostrzejsze... Nie sądzę też, aby 5D w czymkolwiek ustępował 400D. Jeśli wystarczał Ci AF w 400, to z 5tki będziesz na pewno zadowolony. To naprawdę duży skok jeśli chodzi o jakość obrazka.

A co do migawki, to chyba jakiś nowy trend w skąpstwie, żeby robiąc zdjęcia martwić się o zużycie migawki To zupełnie jak jeżdżąc samochodem martwić się, że licznik się kręci

Coś już napisał

Domyślnie

Mysle, ze jezeli masz mozliwosc zamienic 400D na 5D i to w podobnym przebiegu to warto to zrobic. Chodzi glownie o roznice w jakosci otrzymywanych zdjec. Skoro 400D wystarczalo Ci w dynamicznych scenach to 5D tez da rade. Napewno nie jest to 1Dmk2 jesli chodzi o AF, ale trzeba pamietac, ze 1DmkX sa dedykowane do tej grupy osob dla ktorej pewny i szybki AF jest priorytetem.
    POMYSŁY W GŁOWIE I KILKA ZABAWEK CANONA DO ICH REALIZACJI

Coś już napisał

Domyślnie warunki gwarancji europejsckiej

mam pytanie do Was - jak praktycznie można skorzystać z 2 letniej gwarancji europejskiej / ze sklepu niemieckiego/ , czy jest konkretny serwis Niemczech, jak realizuja naprawy gwarancyjne - trzeba wysłać na swój koszt? Jaka jest jakość tych napraw? Jakie dokumenty są potrzebne / oryginał gwarancji oraz oryginał paragonu wystarczy ? / Ktoś miał doświadczenia z takim serwisem?

Poza tym - czy na Żytniej można szybko sprawdzić prawdziwy przebieg body, jaki jest tego koszt ?

Moje pytania dotyczą konkretnie Canona 5D

dzięki za podpowiedzi

G.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów