Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 58

Wątek: 5D or 1d mk II - czy jeszcze warto..

scorpio-x
    Guest

Domyślnie 5D or 1d mk II - czy jeszcze warto..

Witam, zamierzam sie przesiasc z cropa (450d) na FF i tutaj rodzi sie pytanie, z ktorym wedruje do bardziej doswiadczonych: jako, ze nie jestem jeszcze PRO i nie posiadam az tak duzej gotowki na body i jakies lepsze szklo (L) zastanawiam sie czy warto jeszcze zainwestowac w stara 5'ke? lub 1d mk II? tutaj troche drozej ale glownie pytanie o 5D jezeli mozecie napiszcie jakies opinie o niej i cos doradzcie

Początki nałogu Awatar Troyan

Domyślnie

Jeśli jesteś nakierunkowany na kupno FF to za rozsądną kasę w systemie Canona tylko 5d. Za 5k można dostać dobrą sztukę, mi się przynajmniej udało i jestem zadowolony. Ja się przesiadłem z 400d.
    Założyłem sobie FOTOBLOGA

scorpio-x
    Guest

Domyślnie

no to podobnie jak ja ;P galerie masz ladna wiec widac roznice od 450d a jakich szkiel uzywasz?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

5DmkII to nie jest jakiś niesamowity skok w stosunku do "starej" piątki.
    Jeśli potrzeba ci tego większego zagęszczenia Mpix, to nowa ci to da.
    O ile szkła wyrobią bo przy tylu Mpix większość wysiada, a szczególnie wysiada niezmodyfikowany od czasów starej 5D autofocus.

I mniej znaczące upgrady - lepszy LCD, "czyszczenie" matrycy (średnio skuteczne jak można przeczytać) i inne drobiazgi. Najważniejszego - AF-u - nie poprawili. I wielce możliwości fotograficzne nie wzrosły, żeby uzasadnić taką różnicę cenową. To nie jest D700 ze świetnym AF-em i uszczelnianym body. To jest "stare" 5D z gęstszą matrycą i paroma mniej znaczącymi dodatkami.

Zablokowany

Domyślnie

5d ma bez porównania dużo lepszy obrazek od 1d2. Ten z kolei zabija 5d AF-em. Zależy do czego ci będzie służyć puszka. Jeśli do akcji, sportu, ptaków etc to 1d2, do wszystkich pozostałych zastosowań piątka jest dużo lepsza. Trzeba pamiętać o słabym servo tej puszki i tyle. Sam zmieniłem właśnie 1d2 na piątkę i nie żałuję.

scorpio-x
    Guest

Domyślnie

dzieki Piotr czyli wychodzi, ze warto sobie zawrocic glowe jeszcze stara 5'ka? d700 to jednak drozsza zabawka i narazie jeszcze zostana przy systemie canona
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Himi,
    glownie bedzie mi sluzyla do portretów, plenerow, i reportarzu wiec tak jak mowisz chyba warto

dzieki wszystkim za rady i opinie na jej temat
    Ostatnio edytowane przez scorpio-x ; 15-10-2009 o 11:02 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar pawelloon
    Miasto
    Kraków/Monachium

Domyślnie

Potwierdzam opinie kolegów, MKII jest swietną puchą do sportu, ptaków ale niestety nie ma tak dobrej matrycy jak 5D.....Chodzi oczywiscie o szumy.
    Ostatnio bawilłem sie "piąteczką" i troche sie zajawiłem. Byc moze w niedługim czasie sprawie sobie taki "mały prezent"
    pozdr

scorpio-x
    Guest

Domyślnie

no dobra nie widze negatywnych opini wiec chyba podjalem decyzje (chyba ze jeszcze ktos wyskoczy z negatywem ) jeszcze raz dzieki pozdro

Zablokowany

Domyślnie

Portret, plener - zdecydowanie 5d. Reportaż - tu sprawdzi się i jedna i druga doskonale.

Początki nałogu Awatar Troyan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez scorpio-x Zobacz posta
    no to podobnie jak ja ;P galerie masz ladna wiec widac roznice od 450d a jakich szkiel uzywasz?
    Galerie Tauron Nowa muzyka, Guido, 4x4 Trial, Polonia Bytom - Arka Gdynia, dwie galerie Anofug i Miszka c.d. były robione 5d.

Galerie Rawa Blues vol.1 i vol.2 były robione 50d.

Reszta 400d.

Pod 400d podpinałem Sigmę 10-20 f/4-5.6 EX DG, 24-105L f/4 IS, Canon 70-300 IS USM.

Do 5d doszło jeszcze 85mm 1.8
    Założyłem sobie FOTOBLOGA

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów