Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 58

Wątek: 5D or 1d mk II - czy jeszcze warto..

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Przesiadłem się właśnie z 400D na 5D (3900zł w bdb stanie).
    Powiem krótko - warto.

Początki nałogu Awatar Troyan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta

I mniej znaczące upgrady - lepszy LCD, "czyszczenie" matrycy (średnio skuteczne jak można przeczytać) i inne drobiazgi. Najważniejszego - AF-u - nie poprawili. I wielce możliwości fotograficzne nie wzrosły, żeby uzasadnić taką różnicę cenową. To nie jest D700 ze świetnym AF-em i uszczelnianym body. To jest "stare" 5D z gęstszą matrycą i paroma mniej znaczącymi dodatkami.
    No tak bym nie deprecjonował MkII i nie demonizował tego AFa (sam robiłem starą 5-ką mecz ostatnio, ani jednego wahania czy zwłoki, czoywiście używałem centralnego)...Ostatnio rozmawiałem z kilkoma ślubowcami, dla nich możliwość nakręcenia krótkiego filmu to mega zaleta. Kiedy młodzi chcą mieć kamerzystę, niejednokrotnie fotogarf z MkII moze przedstawić lepsza ofertę cenową, i to robi.
    Założyłem sobie FOTOBLOGA

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

Na chwilę obecną dla kogoś o niesprecyzowanym jednoznacznie wymganiach zamiast 1D MK II to lepsze by bylo 7D, a czy warto 5D, sam nabylem wlasnie drugi egzemplarz . 12Mpixeli w sam raz, AF na centralnym OK, teraz w sumie Nikon wypuścił flagowy swój produkt D3s też z 12M matrycą .

Pełne uzależnienie

Domyślnie

12Mpx jest w sam raz. Zupełnie nie rozumiem tego pchania dodatkowych Mpix. Nie robię olbrzymich odbitek, 12Mpix wystarczy do moich zastosowań. Pliki robią się coraz większe. A obiektywy przy tych zagęszczonych matrycach 5dmkII i 7D nie wyrabiają z ostrością, na dodatek wychodzą coraz bardziej problemy z AFem (FF/BF). W testach tych zagęszczonych matryc wyciągali teoretyczną rozdzielczość tylko przy stosowaniu najlepszych Zeissów, przy ręcznym ostrzeniu przez Live View. Przecież to bezsens, przyda się przy 1% zastosowań może. Nikon ma rozsądniejszą politykę - zostawia DUŻE pixele za to wyciąga z nich lepsze ISO i DR. Mniejsze pixele dodatkowo to większe problemy z aberracjami forochromatycznymi, szybciej wchodzimy w limit dyfrakcyjny. Kto potrzebuje 20Mpix i więcej Mpix niech kupi sobie średni format. Dla większości i 10Mpix to aż nadto.

A Canon, w 5DmkII zamiast zrobić coś na kształt 7D z 12Mpix matrycą FF zmnieszył tylko rozmiary pixeli ze starego 5D i upchał ich więcej. No i przy okazji zwiększył rozdzielczość LCD. Tereaz można mieć 2 stare 5D za cenę (90% nowego mkII) jednego nowego 5DmkII i jescze zostanie na jakiś przyzwoity obiektyw.

Początki nałogu
    Miasto
    gdańsk

Domyślnie

a moze 1ds mk II ??
    nastawiałem się na zakup jego nowszej wersji ale jak trafiła się okazja zakupu 1ds mk II który był w stanie idealnym w cenie 6k - to się długo nie zastanawiałem )
    body naprawdę godne polecenia - jedyny minus to klawiszologia ))
    pozdrawiam
    Pkt 8 regulaminu forum
    plutophoto.blogspot.com

scorpio-x
    Guest

Domyślnie

Piotr dobra uwaga zapewne nie tylko ja z niej skorzystam ..
    Sirgerwazy: tez sie zastanawialem ale jezeli do portretow, plenerow i rowniez do reportazu 5D nadaje sie w sam raz to jednak ja wezme

Zablokowany

Domyślnie

1ds2 to takie trochę połączenie 1d2 z piątką. Ja polecam, używam i chwalę.

Początki nałogu
    Miasto
    gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez scorpio-x Zobacz posta
    Piotr dobra uwaga zapewne nie tylko ja z niej skorzystam ..
    Sirgerwazy: tez sie zastanawialem ale jezeli do portretow, plenerow i rowniez do reportazu 5D nadaje sie w sam raz to jednak ja wezme
    1ds mk II to FF połączone ze świetnym af )
    no i co również ważne jest dużo bardziej pancerny od 5d.
    krotko mowiac jest jeszcze bardziej uniwersalny niz 5d
    Pkt 8 regulaminu forum
    plutophoto.blogspot.com

Początki nałogu Awatar preinwher
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

"Stara piąteczka" właśnie do pleneru i portretu idealnie się nadaje
    Do tego 17-40mm f/4 50mm f1,4 85mm f1,8 i któryś z zoomów 70-200mm i masz idealny zestaw do tego co focisz.
    Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
    http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Troyan Zobacz posta
    No tak bym nie deprecjonował MkII i nie demonizował tego AFa (sam robiłem starą 5-ką mecz ostatnio, ani jednego wahania czy zwłoki, czoywiście używałem centralnego)...Ostatnio rozmawiałem z kilkoma ślubowcami, dla nich możliwość nakręcenia krótkiego filmu to mega zaleta.
    af na środkowym jest w miarę ok, bardzo celny i powtarzalny.. a filmiki to chyba tylko jako dodatek

Cytat Zamieszczone przez Troyan Zobacz posta
    Kiedy młodzi chcą mieć kamerzystę, niejednokrotnie fotogarf z MkII moze przedstawić lepsza ofertę cenową, i to robi.
    masz może gdzieś przykłady takiego filmu robionego 5d2 przez fotografa(filmowca) który robi jednocześnie zdjęcia? Czy tylko teoretyzujesz że tak można? - mam 5d2 i stwierdzam że bez kupy dodatkowego osprzętu (mikrofon,specjalne uchwyty, zestaw pokręteł do ust. zooma i ostrości itp.) nie da się nim nakręcić porządnego materiału nie mówiąc już o jednoczesnym robieniu zdjęć.. oczywiście jeśli się nastawimy tylko i wyłącznie na kręcenie filmów to już inna sprawa - ale tylko przy użyciu dodatkowych akcesoriów - kręcić samą puszką "z ręki" takie coś jak ślub gdzie dubli nie ma jak zrobić to samobójstwo.. jeśli ktoś się na takie coś porywa to albo jest jak turbodymomen który zawstydza wszystkich albo jest kretynem

12Mpx jest w sam raz. Zupełnie nie rozumiem tego pchania dodatkowych Mpix. Nie robię olbrzymich odbitek, 12Mpix wystarczy do moich zastosowań. Pliki robią się coraz większe. A obiektywy przy tych zagęszczonych matrycach 5dmkII i 7D nie wyrabiają z ostrością, na dodatek wychodzą coraz bardziej problemy z AFem (FF/BF).
    moje szkła dają sobie radę na obu piątkach, i żadnych problemów z FF.BF też nigdy nie miałem więc to trochę generalizowanie

12Mpx jest w sam raz. Zupełnie nie rozumiem tego pchania dodatkowych Mpix. Nie robię olbrzymich odbitek, 12Mpix wystarczy do moich zastosowań. Pliki robią się coraz większe.
    Kto potrzebuje 20Mpix i więcej Mpix niech kupi sobie średni format. Dla większości i 10Mpix to aż nadto.
    ja też wielkich odbitek nie robię.. ale zawsze mam możliwość:
    a) wycięcia kawałka
    b) pomniejszenia całości (co np. wydatnie zmniejsza szumy)
    c) zrobienia dużej odbitki bez kombinacji

więc te megapixele aż taką wadą nie są..
    duże pliki, cóż - dyski też są coraz większe..

A Canon, w 5DmkII zamiast zrobić coś na kształt 7D z 12Mpix matrycą FF zmnieszył tylko rozmiary pixeli ze starego 5D i upchał ich więcej. No i przy okazji zwiększył rozdzielczość LCD. Tereaz można mieć 2 stare 5D za cenę (90% nowego mkII) jednego nowego 5DmkII i jesscze zostanie na jakiś przyzwoity obiektyw.
    można i tak.. ale to już kwestia priorytetów , w zasadziete szkła które bym chciał są droższe albo porównywalne cenowo z 5d2 bo te tańsze już mam więc to znowu kwestia punktu widzenia
    zresztą nie słyszałem jakoś żeby ktoś kupił nową piątkę po czym ją sprzedał bo stwierdził że kupi starszą bo nowa mu nie potrzebna i stara starczy (nawet Michał - Himi chyba jeszcze takiej zmiany nie robił a zmieniał już chyba wszystko na wszystko )
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 15-10-2009 o 23:09
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów