Mam i 5D i 1d2 a takze 1d3.. W kolejnosci obrazka ustawiłbym FF przed jedynkami. Natomiast jesli chodzi o AF to 1d2 ,1d3( moje 1d3 to koszmar ) i 5DAle fakt, 5D daje taki obrazek ze miodek
,ale tylko na otwartych max sloikach
![]()
Mam i 5D i 1d2 a takze 1d3.. W kolejnosci obrazka ustawiłbym FF przed jedynkami. Natomiast jesli chodzi o AF to 1d2 ,1d3( moje 1d3 to koszmar ) i 5DAle fakt, 5D daje taki obrazek ze miodek
,ale tylko na otwartych max sloikach
![]()
Nie rozumiem krucjaty przeciwko 5dII - sama przez 4 lata z hakiem robiłam na tych puszkach teatr i teatr tańca i jakoś AF dawał radę. Przejście na 5d3 to ulga połączona z rozkoszą, ale to nie zmienia faktu, że 5d2 wspominam czule zwłaszcza ilekroć pomyślę o jakości obrazka na wysokich iso.
Przy okazji jeszcze jedna refleksja: nie opuszcza mnie wrażenie, że np. grip do 5dII był solidniejszy niż ten do 5dIII, w ogóle mam wrażenie, że wszystkie nowe sprzęty są zrobione z coraz mniejszą dbałością o trwałość i solidność wykonania.
Takie czasy mamy, nie da się ciągle ograniczać kosztów, bez wpływu na jakość.
EFM+22mm; 5D+50mm
Katharsis, tu nie chodzi o krucjatę, jedynie o stwierdzenie faktów. Kolega ma chaos z obiektywami i puszkami (1dmk2n a 1dmk3), ja nie mogę opanować 5dmk2 po zmianie z 5dmk1. Jakbym wcześniej nie miał to bym nie marudził. Wziąłem jak miałem jeszcze te dwa body (w grudniu po południu) na focenie rodzinki przy szopkach. 5dmk2 latało i nic. 5dmk1 cykało jak miłe. Wszystko w punkt. Obiektywy z 5dmk2 w domu poustawiałem używając mikroAF, a w terenie musiałem ruszać nastawy. Z 5dmk1 przez prawie 4 lata przewinęło się wiele obiektywów i każdy ostrzył w punkt. Kolega wyżej też nie miał problemów z ogarnięciem obiektywów ze swoją starszą 1dmk2. To po prostu jest mocno irytujące i tyle narzekania. Obrazek każde z wyżej wymienionych daje bardzo ładny. A że "głośno" na forum wyrażam swoje zastanowienie, za co dopłaciłem zmieniając 5d na 5dII, to chyba mogę, no nie? Po to mamy forum.
A tu ja się nie zgodzę, ostatnio w Nikonie jakość leży i kwiczy
6x6-6x4.5-35mm
Faktycznie w Nikonie po modelach D90, D300, D700 jakosc bardzo spadla puszek ;/ ale np. Pentax jakos dalej utrzymuje jakosc...czego nie mzona powiedziec u nich o dziale marketingu ktory praktycznie w ogole nie istanial (istnieje) - to takze bardzo duze koszty