Przesiadłem się właśnie z 400D na 5D (3900zł w bdb stanie).
Powiem krótko - warto.
Przesiadłem się właśnie z 400D na 5D (3900zł w bdb stanie).
Powiem krótko - warto.
No tak bym nie deprecjonował MkII i nie demonizował tego AFa (sam robiłem starą 5-ką mecz ostatnio, ani jednego wahania czy zwłoki, czoywiście używałem centralnego)...Ostatnio rozmawiałem z kilkoma ślubowcami, dla nich możliwość nakręcenia krótkiego filmu to mega zaleta. Kiedy młodzi chcą mieć kamerzystę, niejednokrotnie fotogarf z MkII moze przedstawić lepsza ofertę cenową, i to robi.
Założyłem sobie FOTOBLOGA
Na chwilę obecną dla kogoś o niesprecyzowanym jednoznacznie wymganiach zamiast 1D MK II to lepsze by bylo 7D, a czy warto 5D, sam nabylem wlasnie drugi egzemplarz. 12Mpixeli w sam raz, AF na centralnym OK, teraz w sumie Nikon wypuścił flagowy swój produkt D3s też z 12M matrycą
.
12Mpx jest w sam raz. Zupełnie nie rozumiem tego pchania dodatkowych Mpix. Nie robię olbrzymich odbitek, 12Mpix wystarczy do moich zastosowań. Pliki robią się coraz większe. A obiektywy przy tych zagęszczonych matrycach 5dmkII i 7D nie wyrabiają z ostrością, na dodatek wychodzą coraz bardziej problemy z AFem (FF/BF). W testach tych zagęszczonych matryc wyciągali teoretyczną rozdzielczość tylko przy stosowaniu najlepszych Zeissów, przy ręcznym ostrzeniu przez Live View. Przecież to bezsens, przyda się przy 1% zastosowań może. Nikon ma rozsądniejszą politykę - zostawia DUŻE pixele za to wyciąga z nich lepsze ISO i DR. Mniejsze pixele dodatkowo to większe problemy z aberracjami forochromatycznymi, szybciej wchodzimy w limit dyfrakcyjny. Kto potrzebuje 20Mpix i więcej Mpix niech kupi sobie średni format. Dla większości i 10Mpix to aż nadto.
A Canon, w 5DmkII zamiast zrobić coś na kształt 7D z 12Mpix matrycą FF zmnieszył tylko rozmiary pixeli ze starego 5D i upchał ich więcej. No i przy okazji zwiększył rozdzielczość LCD. Tereaz można mieć 2 stare 5D za cenę (90% nowego mkII) jednego nowego 5DmkII i jescze zostanie na jakiś przyzwoity obiektyw.
a moze 1ds mk II ??
nastawiałem się na zakup jego nowszej wersji ale jak trafiła się okazja zakupu 1ds mk II który był w stanie idealnym w cenie 6k - to się długo nie zastanawiałem)
body naprawdę godne polecenia - jedyny minus to klawiszologia))
pozdrawiam
Pkt 8 regulaminu forum
plutophoto.blogspot.com
Piotr dobra uwagazapewne nie tylko ja z niej skorzystam
..
Sirgerwazy: tez sie zastanawialem ale jezeli do portretow, plenerow i rowniez do reportazu 5D nadaje sie w sam raz to jednak ja wezme![]()
1ds2 to takie trochę połączenie 1d2 z piątką. Ja polecam, używam i chwalę.
"Stara piąteczka" właśnie do pleneru i portretu idealnie się nadaje
Do tego 17-40mm f/4 50mm f1,4 85mm f1,8 i któryś z zoomów 70-200mm i masz idealny zestaw do tego co focisz.
Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/
Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/
af na środkowym jest w miarę ok, bardzo celny i powtarzalny.. a filmiki to chyba tylko jako dodatek
masz może gdzieś przykłady takiego filmu robionego 5d2 przez fotografa(filmowca) który robi jednocześnie zdjęcia? Czy tylko teoretyzujesz że tak można? - mam 5d2 i stwierdzam że bez kupy dodatkowego osprzętu (mikrofon,specjalne uchwyty, zestaw pokręteł do ust. zooma i ostrości itp.) nie da się nim nakręcić porządnego materiału nie mówiąc już o jednoczesnym robieniu zdjęć.. oczywiście jeśli się nastawimy tylko i wyłącznie na kręcenie filmów to już inna sprawa - ale tylko przy użyciu dodatkowych akcesoriów - kręcić samą puszką "z ręki" takie coś jak ślub gdzie dubli nie ma jak zrobić to samobójstwo.. jeśli ktoś się na takie coś porywa to albo jest jak turbodymomen który zawstydza wszystkich albo jest kretynem
moje szkła dają sobie radę na obu piątkach, i żadnych problemów z FF.BF też nigdy nie miałem więc to trochę generalizowanie
ja też wielkich odbitek nie robię.. ale zawsze mam możliwość:
a) wycięcia kawałka
b) pomniejszenia całości (co np. wydatnie zmniejsza szumy)
c) zrobienia dużej odbitki bez kombinacji
więc te megapixele aż taką wadą nie są..
duże pliki, cóż - dyski też są coraz większe..
można i tak.. ale to już kwestia priorytetów , w zasadziete szkła które bym chciał są droższe albo porównywalne cenowo z 5d2 bo te tańsze już mam więc to znowu kwestia punktu widzenia
zresztą nie słyszałem jakoś żeby ktoś kupił nową piątkę po czym ją sprzedał bo stwierdził że kupi starszą bo nowa mu nie potrzebna i stara starczy (nawet Michał - Himi chyba jeszcze takiej zmiany nie robił a zmieniał już chyba wszystko na wszystko)
Ostatnio edytowane przez arturs ; 15-10-2009 o 23:09
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|