Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 58

Wątek: 5D or 1d mk II - czy jeszcze warto..

Mieszany widok

scorpio-x
    Guest

Domyślnie 5D or 1d mk II - czy jeszcze warto..

Witam, zamierzam sie przesiasc z cropa (450d) na FF i tutaj rodzi sie pytanie, z ktorym wedruje do bardziej doswiadczonych: jako, ze nie jestem jeszcze PRO i nie posiadam az tak duzej gotowki na body i jakies lepsze szklo (L) zastanawiam sie czy warto jeszcze zainwestowac w stara 5'ke? lub 1d mk II? tutaj troche drozej ale glownie pytanie o 5D jezeli mozecie napiszcie jakies opinie o niej i cos doradzcie

Początki nałogu Awatar Troyan

Domyślnie

Jeśli jesteś nakierunkowany na kupno FF to za rozsądną kasę w systemie Canona tylko 5d. Za 5k można dostać dobrą sztukę, mi się przynajmniej udało i jestem zadowolony. Ja się przesiadłem z 400d.
    Założyłem sobie FOTOBLOGA

scorpio-x
    Guest

Domyślnie

no to podobnie jak ja ;P galerie masz ladna wiec widac roznice od 450d a jakich szkiel uzywasz?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez scorpio-x Zobacz posta
    no to podobnie jak ja ;P galerie masz ladna wiec widac roznice od 450d a jakich szkiel uzywasz?
    Galerie Tauron Nowa muzyka, Guido, 4x4 Trial, Polonia Bytom - Arka Gdynia, dwie galerie Anofug i Miszka c.d. były robione 5d.

Galerie Rawa Blues vol.1 i vol.2 były robione 50d.

Reszta 400d.

Pod 400d podpinałem Sigmę 10-20 f/4-5.6 EX DG, 24-105L f/4 IS, Canon 70-300 IS USM.

Do 5d doszło jeszcze 85mm 1.8

Pełne uzależnienie

Domyślnie

5DmkII to nie jest jakiś niesamowity skok w stosunku do "starej" piątki.
    Jeśli potrzeba ci tego większego zagęszczenia Mpix, to nowa ci to da.
    O ile szkła wyrobią bo przy tylu Mpix większość wysiada, a szczególnie wysiada niezmodyfikowany od czasów starej 5D autofocus.

I mniej znaczące upgrady - lepszy LCD, "czyszczenie" matrycy (średnio skuteczne jak można przeczytać) i inne drobiazgi. Najważniejszego - AF-u - nie poprawili. I wielce możliwości fotograficzne nie wzrosły, żeby uzasadnić taką różnicę cenową. To nie jest D700 ze świetnym AF-em i uszczelnianym body. To jest "stare" 5D z gęstszą matrycą i paroma mniej znaczącymi dodatkami.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta

I mniej znaczące upgrady - lepszy LCD, "czyszczenie" matrycy (średnio skuteczne jak można przeczytać) i inne drobiazgi. Najważniejszego - AF-u - nie poprawili. I wielce możliwości fotograficzne nie wzrosły, żeby uzasadnić taką różnicę cenową. To nie jest D700 ze świetnym AF-em i uszczelnianym body. To jest "stare" 5D z gęstszą matrycą i paroma mniej znaczącymi dodatkami.
    No tak bym nie deprecjonował MkII i nie demonizował tego AFa (sam robiłem starą 5-ką mecz ostatnio, ani jednego wahania czy zwłoki, czoywiście używałem centralnego)...Ostatnio rozmawiałem z kilkoma ślubowcami, dla nich możliwość nakręcenia krótkiego filmu to mega zaleta. Kiedy młodzi chcą mieć kamerzystę, niejednokrotnie fotogarf z MkII moze przedstawić lepsza ofertę cenową, i to robi.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Troyan Zobacz posta
    No tak bym nie deprecjonował MkII i nie demonizował tego AFa (sam robiłem starą 5-ką mecz ostatnio, ani jednego wahania czy zwłoki, czoywiście używałem centralnego)...Ostatnio rozmawiałem z kilkoma ślubowcami, dla nich możliwość nakręcenia krótkiego filmu to mega zaleta.
    af na środkowym jest w miarę ok, bardzo celny i powtarzalny.. a filmiki to chyba tylko jako dodatek

Kiedy młodzi chcą mieć kamerzystę, niejednokrotnie fotogarf z MkII moze przedstawić lepsza ofertę cenową, i to robi.
    masz może gdzieś przykłady takiego filmu robionego 5d2 przez fotografa(filmowca) który robi jednocześnie zdjęcia? Czy tylko teoretyzujesz że tak można? - mam 5d2 i stwierdzam że bez kupy dodatkowego osprzętu (mikrofon,specjalne uchwyty, zestaw pokręteł do ust. zooma i ostrości itp.) nie da się nim nakręcić porządnego materiału nie mówiąc już o jednoczesnym robieniu zdjęć.. oczywiście jeśli się nastawimy tylko i wyłącznie na kręcenie filmów to już inna sprawa - ale tylko przy użyciu dodatkowych akcesoriów - kręcić samą puszką "z ręki" takie coś jak ślub gdzie dubli nie ma jak zrobić to samobójstwo.. jeśli ktoś się na takie coś porywa to albo jest jak turbodymomen który zawstydza wszystkich albo jest kretynem

12Mpx jest w sam raz. Zupełnie nie rozumiem tego pchania dodatkowych Mpix. Nie robię olbrzymich odbitek, 12Mpix wystarczy do moich zastosowań. Pliki robią się coraz większe. A obiektywy przy tych zagęszczonych matrycach 5dmkII i 7D nie wyrabiają z ostrością, na dodatek wychodzą coraz bardziej problemy z AFem (FF/BF).
    moje szkła dają sobie radę na obu piątkach, i żadnych problemów z FF.BF też nigdy nie miałem więc to trochę generalizowanie

12Mpx jest w sam raz. Zupełnie nie rozumiem tego pchania dodatkowych Mpix. Nie robię olbrzymich odbitek, 12Mpix wystarczy do moich zastosowań. Pliki robią się coraz większe.
    Kto potrzebuje 20Mpix i więcej Mpix niech kupi sobie średni format. Dla większości i 10Mpix to aż nadto.
    ja też wielkich odbitek nie robię.. ale zawsze mam możliwość:
    a) wycięcia kawałka
    b) pomniejszenia całości (co np. wydatnie zmniejsza szumy)
    c) zrobienia dużej odbitki bez kombinacji

więc te megapixele aż taką wadą nie są..
    duże pliki, cóż - dyski też są coraz większe..

A Canon, w 5DmkII zamiast zrobić coś na kształt 7D z 12Mpix matrycą FF zmnieszył tylko rozmiary pixeli ze starego 5D i upchał ich więcej. No i przy okazji zwiększył rozdzielczość LCD. Tereaz można mieć 2 stare 5D za cenę (90% nowego mkII) jednego nowego 5DmkII i jesscze zostanie na jakiś przyzwoity obiektyw.
    można i tak.. ale to już kwestia priorytetów , w zasadziete szkła które bym chciał są droższe albo porównywalne cenowo z 5d2 bo te tańsze już mam więc to znowu kwestia punktu widzenia
    zresztą nie słyszałem jakoś żeby ktoś kupił nową piątkę po czym ją sprzedał bo stwierdził że kupi starszą bo nowa mu nie potrzebna i stara starczy (nawet Michał - Himi chyba jeszcze takiej zmiany nie robił a zmieniał już chyba wszystko na wszystko )
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 15-10-2009 o 23:09
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta

masz może gdzieś przykłady takiego filmu robionego 5d2 przez fotografa(filmowca) który robi jednocześnie zdjęcia? Czy tylko teoretyzujesz że tak można?
    Nie można, robią że tak powiem chałtury (nie wnikam i nie będę się wdawać w głębszą dyskusję na ten temat, powiem tylko, że do średniej "artystycznej" forumowej sporo im brakuje) mam 2 kumpli z 5dMkII, jeden siedział w Nikonie i się przesiadł na 5dMkII. Obydwaj mówią, że składając ofertę kilka razy wygrali tym że zrobili nim film. Nie są to arcydzieła z top10 Vimeo, ale przebijają jakością niejednego Pana Heńka z "doświadczeniem filmowym"

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Nie można, robią że tak powiem chałtury (nie wnikam i nie będę się wdawać w głębszą dyskusję na ten temat, powiem tylko, że do średniej "artystycznej" forumowej sporo im brakuje) mam 2 kumpli z 5dMkII, jeden siedział w Nikonie i się przesiadł na 5dMkII. Obydwaj mówią, że składając ofertę kilka razy wygrali tym że zrobili nim film.
    trzeba było od razu tak napisać bo napisałeś tak jakby było to oczywiste i zaraz zaczną ludzie kupować bo "kręci, panie, ********e filmy" i "filma nakręcimy i fot napstrykamy"

składając ofertę kilka razy wygrali tym że zrobili nim film. Nie są to arcydzieła z top10 Vimeo, ale przebijają jakością niejednego Pana Heńka z "doświadczeniem filmowym"
    no tak, tylko czy ta jakość odnosi się stricte do jakości HD / SD czy do całości tego "dzieła" biorąc pod uwagę kadry, prowadzenie kamery, dźwięk, skład itp. rzeczy których zapewnienie (dla 5d2 jako kamery) przewyższa albo jest cenowo co najmniej tak jak byśmy drugie 5d2 kupili..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Zablokowany

Domyślnie

5d ma bez porównania dużo lepszy obrazek od 1d2. Ten z kolei zabija 5d AF-em. Zależy do czego ci będzie służyć puszka. Jeśli do akcji, sportu, ptaków etc to 1d2, do wszystkich pozostałych zastosowań piątka jest dużo lepsza. Trzeba pamiętać o słabym servo tej puszki i tyle. Sam zmieniłem właśnie 1d2 na piątkę i nie żałuję.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów