Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Sprawdzanie obiektywów

Coś już napisał Awatar Trzaska
    Miasto
    Warszawa/Białystok

Question Sprawdzanie obiektywów

Planuje zakupic nowy, drogi jak na moje mozliwosci obiektyw (zoom tele). Nie mam za duzej praktyki w takich zakupach, mam raptem dwa obiektywy. Prosilabym wobec tego o pomoc, co trzeba sprawdzic przy zakupie? Pomijajac raczej problem BF/FF :-). Zakladam ze obiektyw bede miała w reku i chwile czasu zeby go potestowac i obejrzec zdjecia na kompie. Czesto w Waszych postach pada sformułowanie ze sprawdziliscie iles egzemplarzy zanim trafiliscie na dobry...tzn co robiliscie? Jakie zdjecia, z jakimi parametrami i czego szukaliscie na tych zdjeciach. Jak szybko powinien ostrzyc? Co dyskwalifikuje obiektyw/egzemplarz w Waszych oczach? Jak sprawdzic czy obiektyw nie byl uzywany? Bede naprawde wdzieczna za pomoc, a mysle ze i innym poczatkujacym sie to przyda. Przykladowe zdjecia, obrazujace Wasze najwieksze pomylki zakupowe moze?

Początki nałogu Awatar Scaramanga
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witaj!
    Zadalas bardzo wiele pytan.Na wszystkie nie ma jednoczesnej i zawsze dzialajacej odpowiedzi,nie mniej jednak sprobuje rzucic Ci troche "swiatla" na nurtujacy Cie problem...
    Przy zakupie nalezy sprawdzic na poczatek tego od kogo kupujesz ten obiektyw.Wazne,czy jest to renomowany sklep,badz tez "lepek" stojacy przed brama bazaru...Jezeli Twoj wywiad udzielil Ci dostatecznej wiedzy na ten temat,warto wybrac opcje dajaca Ci mozliwosc reklamacji w razie problemow.
    Aby przetestowac obiektyw i zobaczyc,czy spelnia nasze oczekiwania nalezy wykonac nim serie zdjec probnych,czyli takich jakie najczesciej robimy.
    Z braku takiej mozliwosci mozemy jedynie pozyczyc taki obiektyw od znajomego (bardzo dobrego znajomego,ew.zony,meza).Jesli takowego obiektywu nie posiada,coz mozliwosc testu odpada...
    Na zdjeciach kazdy szuka czego innego.Jedni ogladaja zdjecia rozebranych kobiet,inni detale techniczne gasienic czolgowych
    Chodzi o to aby w pierwszym jak i drugim przypadku bylo jak najmniej znieksztalcen i zafalszowan na zdjeciach,powodowanych bledami ukladu optycznego jakim jest obiektyw.Rozne obiektywy roznie ostrza,a raczej "rysuja".Ty jak domniemam mialas tu na mysli dzialanie autofocusa.
    Najszybciej dziala autofocus w najnowszych obiektywach,pod warunkiem,ze jest to obiektyw do systemu Canon i togoz producenta.Obiektywy innych producentow pozostaja zazwyczaj w tyle o dlugosc "lba" lub kilkudziesieciu okrazen biezni(od milisekund do sekund)...Pytanie jak szybko powinien ostrzyc?Oczywiscie jak najszybciej.
    Obiektyw moze dyskfalifikowac wiele czynnikow.
    Najwazniejsza jest optyka,wiec jesli przednia lub tylna soczewka jest porysowana,lub w jakis inny sposob uszkodzona nie warto zawracac sobie
    glowy tym "szklem".Peknieta obudowa,naruszone wkrety mocujace swiadcza nam o tym,ze przy obiektywie ktos grzebal ,nie zawsze ze skutkiem pozytywnym.Zewnetrzne zabrudzenia nie sa tak wazne jak wewnetrzne.
    Nalezy pod swiatlo zdjagnozowac,czy na wewnetrznych soczewkach nie ma
    pylkow i innych substancji stalych lub plynnych (smary,oleje,w tym jadalne jesli ktos kiedys robil zdjecia w smazalni frytek...)Usuniecie tych zanieczyszczen jest trudne aczkolwiek nie niemozliwe.
    Jesli nasze wysnione urzadzenie przeszlo zwyciesko do tego momentu to pozostaje nam sprawdzic dzialanie pod obciazeniem,czyli napieciem pochodzacym z aparatu.Niestety trzeba obiektyw polaczyc chwilowymi wiezami z tzw."body".Po otwarciu tylnej scianki aparatu nalezy przestrzelac obiektyw przez wszystkie dostepne liczby przyslon i sprawdzic przyslanianie sie listkow przyslony.Jesli i to dziala porawnie nalezy udac sie z obiektywem do specjalisty na dokladne badania samej optyki,dotyczacej rozjustowania,abberacji,dystorsji i innych paskudztw,w ktore wyposazony jest nasz przyszly "zakup"(na gieldzie w Stodole byla kiedys taka mozliwosc).
    Mysle,ze nie obrzydzilem Ci zbytnio ochoty na "shopping"...
    Gud lak!
    Ostatnio edytowane przez Scaramanga ; 13-09-2005 o 15:44
    Latwiej kijek pocieniasic niz go potem pogrubasic...

Początki nałogu Awatar gr86
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

ostrość czyli test przy pełnej "dziurze" a cel jakaś powierzchnia z duż ilością szczegółów np regał z książkami, półka sklepowa, potem następne przysłony np 2,8 3,5 4 5,6 8 potem przy powiększeniu w PS do 100% sprawdzasz czy jest ostry czy nie i przy jakiej przysłonie a najlepiej wyostrzyć manualnie a tryb Av
    a jaki obiektyw konkretnie ?
    EOS 300 | EOS 300d black +BG-E1 | Tokina AT-X 287AF Pro SV 28-70 f/2.8 |Canon 50mm/1,8 | 18-55 USM | 430EX | Velbon DX-888 | pokrowiec Soligor M42 | Lowepro Orion Trekker | DigiMate II 40GB Image tank | Helios 1:2/58 M42 | MIR 1B 1:2,8/37 | jupiter 4/200 |

Miasto
    Warszawa/Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gr86
    a jaki obiektyw konkretnie ?
    Sigma 100-300/F4, planuje nowy, a z drugiej stony jak to sprawdzic... np. czy nie ma za duzo paprochow czy tez kurzu, bo to ze jakies swinstewka nawet praktycznie nowy moze miec to juz wyczytalam. dzieki za pomoc

Miasto
    Warszawa/Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Scaramanga
    Jesli i to dziala porawnie nalezy udac sie z obiektywem do specjalisty na dokladne badania samej optyki,dotyczacej rozjustowania,abberacji,dystorsji i innych paskudztw,w ktore wyposazony jest nasz przyszly "zakup"(na gieldzie w Stodole byla kiedys taka mozliwosc).
    Mysle,ze nie obrzydzilem Ci zbytnio ochoty na "shopping"...
    Gud lak!
    :-) Dzieki. Obawiam sie ze bede tylko ja i sprzedajacy wiec musze liczyc na siebie :-) Mogłbys rozwinac troszke ..."rozjustowania,abberacji,dystorsji i innych paskudztw" - to chyba tego tak naprawde powinnam szukac na tych zdjeciach poza ostroscia...

Bywalec Awatar Follman
    Miasto
    Hajnówka

Domyślnie

Paprochy to wiem ze trzeba spojrzeć przez niego okiem pod słońce czy coś co świeci ale okiem nie aparatem.Tyle wiem :d
    Canon 40D | EF 100-300mm f/4.5-5.6USM | Speedlite 430 EX |CZJ Sonnar 180/2.8
    onePhoto:
    KLIKNIJ

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Follman
    Paprochy to wiem ze trzeba spojrzeć przez niego okiem pod słońce czy coś co świeci ale okiem nie aparatem.Tyle wiem :d
    To juz bylo expressis verbis...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Trzaska
    :-) Dzieki. Obawiam sie ze bede tylko ja i sprzedajacy wiec musze liczyc na siebie :-) Mogłbys rozwinac troszke ..."rozjustowania,abberacji,dystorsji i innych paskudztw" - to chyba tego tak naprawde powinnam szukac na tych zdjeciach poza ostroscia...
    Ja pisalem oglednie jesli chodzi o jakikolwiek obiektyw.
    Z tego co piszesz jest to niezle "szklo" i powyzsze bledy sa usuniete do minimum.Jesli ma byc prawie nowy to zazwyczaj nie rozni sie niczym od nowego,poza wieksza ilosci sladow linii papilarnych i ewentualnie lekkich otarc
    oslony przeciwslonecznej.Nikt z powyzszych "adwersarzy" nie wspomnial,ze jesli robi sie test na ostrosc,nalezy przykrecic obiektyw do bardzo stabilnego
    i ciezkiego statywu,zwlaszcza w Twoim przypadku(teleobiektyw).Z doswiadczenia dodam,ze najprawdopodobniej nie bedziesz musiala ani robic testow[mam na mysli ostrosc ],ani czytac o abberacjach i innych "bzdurach"(szkoda czasu,lepiej isc do kosmetyczki albo do fitness clubu).Jesli ktos ma taki obiektyw jak ten,ktory chcesz kupic,to zazwyczaj umie odroznic przyslone od paralaksy i raczej szanuje nie tani sprzet,wiec nie wcisnie Ci "zlomu".Wiekszosc transakcji i tak opiera sie po prostu na zaufaniu.
    Ostatnio edytowane przez Scaramanga ; 13-09-2005 o 17:13

Miasto
    Warszawa/Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    dobry wybór
    na forum mam go ja i arkan (jeśli kogoś pominąlem to sorki - nie pamiętam)
    z tego co wiem i arkn i ja trafiliśmy za pierwszym razem na dobre sztuki.
    tu http://www.fredmiranda.com/reviews/s...hp?product=103 też nosami na niego nie kręcą.
    I jak wrazenia? Moze mogłbyś podeslac mi pare zdjec w wolnej chwili, obejrzalam bym czego moge sie spodziewac (niewazny kadr czy tez kontekst, byleby ostre) ? Zastanawialam sie tez nad Sigma 700-200/2.8 - drozsza, ale.... :-) Czy tez mieliscie jakies alternatywne obiektywy i co Was przekonalo akurat do 100-300?

Miasto
    Warszawa/Białystok

Domyślnie

Ja pisalem oglednie jesli chodzi o jakikolwiek obiektyw.
    Z tego co piszesz jest to niezle "szklo" i powyzsze bledy sa usuniete do minimum.Jesli ma byc prawie nowy to zazwyczaj nie rozni sie niczym od nowego,poza wieksza ilosci sladow linii papilarnych i ewentualnie lekkich otarc
    oslony przeciwslonecznej.
    Ma byc nowy, ale czasami czytam ze ktos zamawia nowy a do reki dostaje uzywany, zwrocony, "bo to nie byl najlepszy egzemplarz" :-)

Nikt z powyzszych "adwersarzy" nie wspomnial,ze jesli robi sie test na ostrosc,nalezy przykrecic obiektyw do bardzo stabilnego
    i ciezkiego statywu,zwlaszcza w Twoim przypadku(teleobiektyw).Z doswiadczenia dodam,ze najprawdopodobniej nie bedziesz musiala ani robic testow[mam na mysli ostrosc ],ani czytac o abberacjach i innych "bzdurach"(szkoda czasu,lepiej isc do kosmetyczki albo do fitness clubu).Jesli ktos ma taki obiektyw jak ten,ktory chcesz kupic,to zazwyczaj umie odroznic przyslone od paralaksy i raczej szanuje nie tani sprzet,wiec nie wcisnie Ci "zlomu".Wiekszosc transakcji i tak opiera sie po prostu na zaufaniu.
    To jest pozytywne, faktycznie. Kupowalam uzywana Sigme 15-30 i poza lekkim otarciem na oslonie ps, nie bylo widac sladu uzytkowania...tzn. taki laik jak ja go nie widzial.
    Dzieki za rade o statywie, niby oczywiste, ale tez warto wspomniec.
    A z opcji 1. czytanie 2.kosmetyczka pozwolisz ze wybiore jednak opcje pierwsza :-)

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów