Mimo wszelkich obaw, że kupie jakiś skrzywiony egzemplarz, wszystko jest ok (tzn. ja nic złego po paru miesiącach nie znalazłam :-) ). Jestem bardzo zadowolona z zakupu.
Kupiłam ją na jesień i kolory oddawała pięknie. Cegieł nie robiłam ;-(
Jeśli chodzi o możliwości optyczne tego obiektywu, to na pewno zreszta znajdziesz mnóstwo bardziej fachowych ocen od mojej. Poniżej tylko subiektywne wrażenia.
Szkiełko jest naprawde cięzkie, jak zapewne wiesz, ale dobrze i stabilnie lezy w ręce, ma się wrażenie że ładnie swoim ciężarem blokuje nadgarstek. Po fazie przyzwyczajania się, przy ogniskowej 300 wszystko nie lata już jak dziadowski bicz. Choc marzyl sie IS...
Nie mam porównania do Lkowego wykończenia, ale podoba mi się ten który prezentuje Sigma w EX'ach - matowe gumowane pierścienie chodzą sympatycznie, cały obiektyw i osłona są zreszta matowe. Nie kręci mordką. Nie wiem jak ze szczelnościa - nie testowałam jeszcze w trudnych warunkach, ale latem potarzam ja troszke w nadbaltyckich piaskach :-)
Okazało się że jest to teraz jeden z dwóch najczęsciej używanych przeze mnie obiektywów (&15-30). Na szczescie maja ten sam rozmiar filtra, ale trzeba wziąśc po uwage że ceny dobrych filtrów na 82 mm to nie bagatelny wydatek.
No i niestety nie jest fajnie nosić go dłuższą chwilę na szyi :-) Specjanie dla niego kupiłam Lowepro Topload Zoom AW - jest jakby szyty na body z tym obiektywem + małe drobiazgi.
Ale na prawdziwy test przyjdzie pora wiosną, jeśli uda mi się wyrwać nad Biebrze na ptaszki...
Jesli sie zdecydujesz, to życze miłej zabawy z Sigma :-)