Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 94

Wątek: Poszukiwani fotografowie na koncerty/imprezy [Kraków]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Ale po co rezygnować? Rób dalej zdjęcia, ale dla siebie. Nie oddawaj ich komuś za darmo.
    exactly
    Front Side Studio

www.fs-studio.pl

Domyślnie

Moment, chce oddać komuś zdjęcia, móc się pochwalić, że są gdzieś na stronie to chyba tylko moja sprawa? Zwłaszcza, że mi samemu ciężej załatwić akredytacje/wejściówkę.

Aparat mam, szkło mam, większy zestaw wypożyczam od znajomych jak potrzebuję. Jak ktoś daje hajs - fotografuje za hajs. Jak nie, to zastanawiam się czy warto. I czasami warto. Za free robiłem zdjęcia na Wiśle i jak dla mnie super sprawa - wejście za darmo, okazja do podszkolenia i szansa, że jak serwis się rozwinie to będą płacić. A jak nie - co się nauczyłem, to moje. Co pochodziłem na koncerty/mecze, to moje. I czasem się pozna świetnych ludzi przy okazji.

A że psuje komuś rynek? Sorry. Jeżeli jesteście dobrzy, to i tak znajdziecie robotę, jak nie - najsłabszy odpada, prawo ewolucyjne

Cytat Zamieszczone przez kubaj
    tata dal na aparat czy za lakka prace masz ze nie doceniasz potrzeb innych
    Ależ ja doceniam potrzeby innych. Ale skoro Ty masz takie wymagania, że jak ktoś kokosów nie zapłaci to nie pójdziesz, to ja mam solidarnie razem z Tobą na dupie siedzieć?!

I panowie i panie, skoro tak żal migawek, to może lepiej od razu aparaty schować i wyjmować tylko na płatne zlecenia, foty dla przyjemności odpuścić. Jeszcze spadnie, się popsuje...

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leCoq Zobacz posta
    i szansa, że jak serwis się rozwinie to będą płacić.
    Skomentuję to w jedyny możliwy sposób: buahahaha
    Takie serwisy nigdy się nie rozwijają, w każdym razie nie na tyle, by za zdjęcia płacić. Przecież "zawsze znajdzie się kolejny małolat z cyfrówką"

PS: Nie, ten problem mnie nie dotyczy. Jestem w 100% amatorem, ale nawet do głowy mi nie przyszło, żeby oddawać efekt swojej pasji/pracy do wykorzystania komercyjnego obcej osobie.
    Co to w ogóle za tłumaczenie, że "na razie serwis nie przynosi dochodów"? Każdy interes (poza jednym, ale tutaj są również małoletni ) wymaga na starcie inwestycji środków własnych.
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 23-10-2009 o 20:00
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Domyślnie

leCoq, jeżeli dla Ciebie przyjemnością jest to, że ktoś zarabia $ na Twojej pracy w zamian za mały podpis na focie, to ok. Jak napisałeś - Twoja sprawa. A co do psucia rynku, nie będę sie już wypowiadał, ciekawe tylko co by było, jakby konkurencja w Twoim zawodzie zaczęła rozdawać swoje produkty/usługi "dla zabawy"

Ps. Żeby nie było, w pełni popieram zdanie Merde ;-)
    Ostatnio edytowane przez kogut ; 23-10-2009 o 20:00
    Front Side Studio

www.fs-studio.pl

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

To chyba trochę nie ten kierunek bo koncerty to tylko wycinek. Chyba lepiej postarać się znaleźć zajęcie u źródła czyli u managera zespołu i mieć możliwość fotografowania całego koncertu a nie pierwszych trzech minut podczas, których dajmy na to Robert Fripp stoi za kurtyną odwrócony plecami do publiczności.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Domyślnie

ciekawe tylko co by było, jakby konkurencja w Waszym zawodzie zaczęła rozdawać swoje produkty/usługi "dla zabawy"
    Jak to co? Albo wyśrubuję wtedy poziom moich usług na tyle, że staną się na tyle bezkonkurencyjne, by rynek odbić, albo się przebranżuję. Proste.

Takie serwisy nigdy się nie rozwijają, w każdym razie nie na tyle, by za zdjęcia płacić.
    No to trudno. Znudzi mi się robienie za darmo, będzie już portfolio, to sam coś takiego rozkręcę i po kłopocie Albo znajdę sobie inne hobby, znaczki zacznę zbierać, poszydelkuję:P

jeżeli dla Ciebie przyjemnością jest to, że ktoś zarabia $ na Twojej pracy, w zamian za mały podpis na focie, to ok
    Szczerze - wolałbym jakby ktoś płacił za to co robię, to jasne. Jakby były dwie opcje na robienie zdjęć na takich okazjach, jedna za darmo, druga płatna, to oczywiste, że wybrałbym płatną. Ale jeżeli jest tylko opcja darmowa, a płatnej na horyzoncie brak - to czemu nie. Sam sobie wejściówki nie załatwię. Matura w tym roku i należy jej jednak poświęcić trochę czasu

Domyślnie

Eh, serwis na razie sie rozwija i chyba zrozumiałe ze na początku trzeba minimalizować koszty. Jakbym zakładał ze nigdy nie będzie przychodów to już dawno bym to rzucił.

Aha, i żeby było jasne, ja nie jestem włąscicielem imprezy.krakow.pl, tylko po prostu robie tam od prawie dwóch lat zdjęcia i nie dostałem żadnej kasy za to, mimo to jednak nie żałuje... Oczywiscie macie prawo nazywać mnie np frajerem, ale to tylko wasza opinia, ja mam inną.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wmac Zobacz posta
    Eh, serwis na razie sie rozwija i chyba zrozumiałe ze na początku trzeba minimalizować koszty.
    Przypomina mi to oszczędności budżetowe w tym przepięknym kraju. Zawsze kosztem innych ;-)

Jakbym zakładał ze nigdy nie będzie przychodów to już dawno bym to rzucił.
    Aha, i żeby było jasne, ja nie jestem włąscicielem imprezy.krakow.pl, tylko po prostu robie tam od prawie dwóch lat zdjęcia i nie dostałem żadnej kasy za to
    Dwa lata "serwis się rozwija", a ty się dalej łudzisz?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Domyślnie

"każdy robi co chce dobrze lub źle..."
    Dla rasowych wyjadaczy konkurencja. dla mlodych orlow okazja... radze tym drugim tylko na poczatku zadbac o swe prawa dobrze skonstruowana umowa. diabel tkwi w szczegolach.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leCoq Zobacz posta
    Jak to co? Albo wyśrubuję wtedy poziom moich usług na tyle, że staną się na tyle bezkonkurencyjne, by rynek odbić, albo się przebranżuję. Proste.
    Znasz ten rynek, że tak mówisz? Siedzę w tym już parę lat, i nieskromnie mówiąc, moje zdjęcia są konkurencyjne wobec większości niedzielnych fotografów. Niestety dla groma klientów, zdjęcie to zdjęcie, ważne jest tylko ile będą musieli za nie zapłacić.

No to trudno. Znudzi mi się robienie za darmo, będzie już portfolio, to sam coś takiego rozkręcę i po kłopocie Albo znajdę sobie inne hobby, znaczki zacznę zbierać, poszydelkuję:P
    Jakie to wszystko łatwe i proste, prawa? Ja może też wyrzucę w błoto moją edukację, doświadczenie, sprzęt i zaczne szydełkować?

Szczerze - wolałbym jakby ktoś płacił za to co robię, to jasne. Jakby były dwie opcje na robienie zdjęć na takich okazjach, jedna za darmo, druga płatna, to oczywiste, że wybrałbym płatną. Ale jeżeli jest tylko opcja darmowa, a płatnej na horyzoncie brak - to czemu nie. Sam sobie wejściówki nie załatwię. Matura w tym roku i należy jej jednak poświęcić trochę czasu
    Widzisz, Ty byś wolał jakby Ci płacili.. Nie obraź się, ale możemy o tym pogadać za jakiś czas, jak będziesz miał na utrzymaniu dom, rodzinę itp.
    Tymczasem mogę Ci tylko podpowiedzieć, że jeżeli zaczniesz teraz robić za free, to później nikt Ci płacić nie będzie za to chciał. Tak to jest w tym miłym i przyjemnym fotobiznesie
    Ostatnio edytowane przez kogut ; 23-10-2009 o 20:51
    Front Side Studio

www.fs-studio.pl

Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów