Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 94

Wątek: Poszukiwani fotografowie na koncerty/imprezy [Kraków]

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milcze Zobacz posta
    jest publikacja - jest podpis autora - nie ma faktury / umowy o dzieło - jest darowizna
    No tak, i urzędy skarbowe będą tylko siedzieć i sprawdzać tysiące stron czy coś się przypadkiem nie pojawiło z podpisem a potem będą prowadzić dochodzenie kto, gdzie, jak i co. Dobre.

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Napisałem wyraźnie tutaj, że problem nie leży w robieniu zdjęć.
    Tyle że nie bierzesz pod uwagę tego że w większości wypadków by je zrobić trzeba się zadeklarować do ich oddania, amator akredytacji na gębe raczej nie dostanie. Więc przy zestawieniu zrobić i jeszcze się pochwalić a nie zrobić dylematów chyba nie ma...
    Ostatnio edytowane przez wojkij ; 24-10-2009 o 14:59

Początki nałogu Awatar Troyan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    No tak, i urzędy skarbowe będą tylko siedzieć i sprawdzać tysiące stron czy coś się przypadkiem nie pojawiło z podpisem a potem będą prowadzić dochodzenie kto, gdzie, jak i co. Dobre.
    Wojkij, że tak zapytam, ile masz lat i jakie masz doświadczenie zawodowe ? Jakiekolwiek.
    Założyłem sobie FOTOBLOGA

Zablokowany

Domyślnie

...
    a jak ci sie wydaje z jakiego powodu prowadzone jest obecnie ok 70 % spraw ?
    z powodu "czyjejś życzliwosci"
    dochodzenie gdzie kto i kiedy ? he he he a to dobre. w jakim Ty świecie żyjesz ? To podatnik musi udowodnic niewinność w przypadku przestepstwa skarbowego. tu akurat sprawa jest prosta i trwa 1 min. sa foty nie ma faktury lub pliku oryginalnego - jeśli foty zrobił właściciel strony/gazety - jest przekręt. jest prrzekret - jest kara plus odsetki. - jest kara - jest kasa. a po taką kase wato się schylić.

Początki nałogu Awatar Troyan

Domyślnie

Takie pytania to już na prv bo mi to zaglądaniem do portfela pachnie. W każdym razie rozczaruje Cie i nie jestem na garnuszku rodziców bo niestety ojciec mój zmarł na raka a mama zarabia niewiele jako urzędnik państwowy. A pracuje od 17 roku życia. Ucina to dalsze komentarze w tym kierunku?
    W związku z tak przykrymi i wczesnymi doświadczeniami życiowymi powinieneś być bardziej rozgarnięty w temacie urzędów skarbowych. One się DOKŁADNIEtakimi sprawami zajmują. Wiesz co to jest kontrola krzyżowa ? To się dowiedz a później pisz że jest to nieprawdopodobne EOT
    Założyłem sobie FOTOBLOGA

Zablokowany

Domyślnie

. Za małe zyski, za dużo roboty, .
    wiesz, nie chce mi sie przekomarzać z Toba na ten temat napisze tylko że w przypadku niescisłości lub uchybień US nakłada na podmiot kare do 5 000 zł ( mało ? )
    dodatkowo wystarczy skontrolowac 10 najwiekszych portali i ukarać np 30 osób. uwierz mi że te 30 osób zrobi niezły szum na forach foto. to wystarczy zeby odstraszyć ok 70-80 % ludzi dających foty do tej pory ( odważni zawsze się znajdą ). czyli automatycznie zdjęcia zaczynaja robić właściciele firm, biorą za to pieniądze i płynie rzeka podatku VAT i dochodowego. mysle że jakieś kilka do kilkadziesiat mln rocznie. mało ? dla ciebie moze i mało

wiesz na twierdzeniu "nie wierze ze bedzie im sie chciało" przejechał się juz nie jeden. sam robiłem doplate w wysokości coś koło 60 gr - gdzie przelew kosztował mnie 3 zł - i uwierz że opłacało im się to odszukac i wysłać do mnie w tej sprawie pismo

nie znasz jeszcze życia. oj nie znasz

Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Nie wiem, nie potrzebna mi taka wiedza do szczęścia bo takie sprawy wole zostawić komuś odpowiednio wykształconemu w tym kierunku. Tu macie racje, nie miałem pojęcia że kara za oddanie komuś za darmo zdjęć wartych parę złotych może w teorii spowodować takie straty. Jeśli to coś wejdzie w życie to będzie to jeden z bardziej chorych przepisów wypłodzonych przez państwo polskie. Za wrzucenie zdjęcia na plfoto tez będzie trzeba zapłacić podatek?

Tak czy inaczej wątek(a przynajmniej część) jest do kosza, miałem twarde postanowienie nie bić piany na forum a tu proszę .
    Ostatnio edytowane przez wojkij ; 24-10-2009 o 17:01

Zablokowany

Domyślnie

Jeśli to coś wejdzie w życie to będzie to jeden z bardziej chorych przepisów wypłodzonych przez państwo polskie..
    też tak myślełem. ale zmieniłem zdanie.

ten przepis nie zabrania ci posiadania aparatu ani robienia fot

po prostu zdjęcie to "towar". dla ciebie to hobby ale w biznesie to towar.
    jeśli rozdajesz towar majacy okresloną wartosć za darmo kto inny nie będzie mógł go sprzedac i do skarbu pństwa nie wpłyna podatki

idż do jakiegokolwiek skleepu i spytaj czy mogą ci cos dać za darmo. tak, mogą, ale będą musieli od tego zapłacić podatek
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Za wrzucenie zdjęcia na plfoto tez będzie trzeba zapłacić podatek?.
    to pytanie pokazuje ze

miałem twarde postanowienie nie bić piany na forum .
    było słuszne
    Ostatnio edytowane przez milcze ; 24-10-2009 o 17:03 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

W Legnicy był gość który za darmo oddawał potrzebującym niesprzedany chleb. Tak go załatwili że zbankrutował. Wg Ciebie to jest dobre rozwiązanie?

A zdjęcie kiedyś i może było towarem - te czasy już nie wrócą - fotografia jest za popularna i zbyt łatwo dostępna. Stąd też jestem pewien że przepis w życie nie wejdzie.

Zablokowany

Domyślnie

W Legnicy był gość który za darmo oddawał potrzebującym niesprzedany chleb. Tak go załatwili że zbankrutował. Wg Ciebie to jest dobre rozwiązanie?
    .
    więc sam widzisz ze jednak sie da

jeśli akurat w przypadku chleba słuszne to nie było ( choć przepis to jest przepis - nie przestrzeganie przepisów dązy do anarchii :-D ) bo gosć działał w słusznej sprawie i dawał go zapewne biednym to o zdjęcich już tak mówić nie można

ktoś kto ma sprzęt za kilka tyś do biednych nie nalezy do biednych nie nalezą tez odbiorcy - portale, gazety - więc jest z kogo "łupić"

własnie tem przepis wchodzi dlatego że fotografia stała sie tak bardzo popularna. bo dięki temu stworzyła się ogromna szara strefa której do tej pory nie było

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

To będzie świetny przepis bo portale i wydawnictwa zostaną zmuszone do płacenia za zdjęcia. I dla świętego spokoju zrobią to. Na początku pewnie ceny zdjęć osiągną magiczne stawki 1 gr lub może nawet zbliżą się do złotówki. Ale przepis będzie wymagał od robiącego zdjęcia wystawienia faktury czyli zarejestrowania działalności gospodarczej co w znakomity sposób zniechęci wielu „pasjonatów” Jak ograniczy się rynek rozdawniczy to wtedy zdjęcia staną się nieco cenniejszym towarem i zapewne zyskają na wartości. Ale też obserwując rynek packshotów nie sądzę aby ceny za takie zdjęcia osiągną jakieś niebotyczne wartości. Ale i tak to będzie plus. Ale ciekawe jak zostanie rozwiązany problem informacji prasowych lub dla prasy rozsyłanych gratis przez zainteresowane strony a tam również znajdują się zdjęcia.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów