Ja też z początku z olbrzymią chęcią robiłem zdjęcia za darmo -właśnie w celu wyrobienia sobie portfolio. Teraz jak już mam jako-takie zdjęcia coraz częściej zaczynam się zastanawiać czy chce i opłaca mi się iść na imprezę/koncert "bo szkoda mi czasu i migawki"
Po ponad dwóch latach obecności na praktycznie wszystkich imprezach masowych we Wrocławiu muszę powiedzieć, że na koncertach nie potrafię się bawić tylko skupiam się na zdjęciach, i jak jest sucho i gorąco to z braku innych cieczy wypijam w sumie może jedno piwo przez cały koncert... (żeby się ochłodzić i by nie zaschło mi doszczętnie w gardle -ten sam powód, ciężki i drogi sprzęt)
Kiedyś ze znajomymi wpadliśmy na pomysł portalu informacyjnego... kupiliśmy domenę, serwer i jakoś ruszyło, do czasu... teraz to już się nikomu nie chce prowadzić, każdy myśli, że nie wiadomo ile pieniędzy z tego wypompowuję i nie wiadomo jakie inne korzyści z tego posiadam. Tylko dlatego nie zamknąłem jeszcze tego kramiku, iż dzięki niemu mam czasem możliwość zdobycia akredytacji na cenne dla mnie wydarzenia/koncerty... W tej chwili z rekordu ok 6000 odsłon w miesiącu dobrze jest jak oglądalność dobije do 1800.
Jakieś zyski? Owszem, za pomocą linków z tego portalu wypozycjonowałem sobie własną stronę... Może i nie potrafię sprzedać powierzchni reklamowej, ale udało mi się dobić do magicznego poziomu zera gdzie bilansuje się koszt domeny i serwera i rocznie zostanie na flaszkę (choć i to nie jest pewne)...
Jak ktoś chce się poduczyć i potrafi się zachować czyt: nie podskakuje organizatorom, przeszkadza artystom czy pada z przepicia gdzieś w tle to zapraszam - mogę czasem 'użyczyć' miejsca/akredytacji na koncert jakiś w zamian za 20-30 przyzwoitych zdjęć. Uprzedzam jednak że nie gwarantuję NIC -ani legitymacji, ani realnych zysków ani też referencji z ładną pieczątką...
No jak będę miał dobry dzień to kopsnę nieco wiedzy, którą nabyłem na koncertach...
btw. JaBlam -odnoszę nieodparte wrażenie, iż gadałem kiedyś z Tobą jak był koncert Dżemu we wrocławskiej WFF. Gość z którym wtedy gadałem wspominał, że po tym co zaoferował mu 5d mk2 zmienił system z C na N i miał nawet na szyi smycz z logiem Dżemu...![]()