Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 94

Wątek: Poszukiwani fotografowie na koncerty/imprezy [Kraków]

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

No tak , ale ile mozna robic za darmo ? Misiac, trzy , co pozniej , to jest dobre albo dla zapalonych fotografow ktorzymaja dochody z innego zrodla , albo dla malolatow z kompaktami badz lutrami kupionymi przez tatusiow... sa osoby ktore jednak chcialby by na tym zarabiac zeby moc sie utrzymac , rozwijac , miec na sprzet itd.

Najwyrazniej wmac takich osob nie toleruje , woli tych pierwszych ;]
    no comment...

Domyślnie

Toleruje wszystkich, ale co mogę zrobić jeśli aktualnie portal nie ma przychodów?

Poza tym naprawdę nie jestescie w stanie pojąć że można samemu zarobić na aparat?
    Albo mając aparat utrzymywać się z czego innego?
    Jeśli ktoś chce sie utrzymywać z robienia zdjęć na koncertach, niech próbuje, ale moim zdaniem to szans nie ma z tego wyżyć. Jaka gazeta teraz potrzebuje zdjęcia z koncertów i bedzie płacić choćby 50 zł od zdjęcia?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Panowie zapominacie o tych, którzy jeszcze wielkiego doświadczenia nie mają, a chcieliby je zdobyć. Gdzieś się trzeba nauczyć, a to jest chyba dobra okazja dzięki której można wzbogacić swoje portfolio. Poza tym jeżeli portal się rozwinie to wmac pewnie pomyśli o jakimś wynagrodzeniu. Czasem trzeba coś włożyć, żeby potem można było wyciągnąć.
    Ostatnio edytowane przez myslidar ; 22-10-2009 o 09:37
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Początki nałogu Awatar Troyan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wmac Zobacz posta
    Toleruje wszystkich, ale co mogę zrobić jeśli aktualnie portal nie ma przychodów?

Poza tym naprawdę nie jestescie w stanie pojąć że można samemu zarobić na aparat?
    Albo mając aparat utrzymywać się z czego innego?
    Jeśli ktoś chce sie utrzymywać z robienia zdjęć na koncertach, niech próbuje, ale moim zdaniem to szans nie ma z tego wyżyć. Jaka gazeta teraz potrzebuje zdjęcia z koncertów i bedzie płacić choćby 50 zł od zdjęcia?
    Wmac, to ze nie masz na to pomysłu to nie znaczy że się nie da

http://blackboxphoto.pl/

Nie dość że młodziutkie, to na dodatek dziewczęta, mieszkają jedna na północy jedna chyba na południu Polski. Na tyle przedsiębiorcze i obrotne ze wycinają powoli końkurencję
    Założyłem sobie FOTOBLOGA

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myslidar Zobacz posta
    Panowie zapominacie o tych, którzy jeszcze wielkiego doświadczenia nie mają, a chcieliby je zdobyć. Gdzieś się trzeba nauczyć, a to jest chyba dobra okazja dzięki której można wzbogacić swoje portfolio. Poza tym jeżeli portal się rozwinie to wmac pewnie pomyśli o jakimś wynagrodzeniu. Czasem trzeba coś włożyć, żeby potem można było wyciągnąć.
    ale oni rzadko mają sprzęt i nie muszą się utrzymywać
    jeżeli to mają robić ludzie, którzy pójdą na koncert z kompaktem, bo chcą posłuchać muzyki, to efekty będą niestety marne
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wmac Zobacz posta
    Zrobić zdjęcia samemu i własnym sprzętem?

Zapewne większość osób wypowiadających się w tym wątku zarobiło samemu. Ale nie na robieniu komuś dobrze za friko.

Jeśli ktoś chce sie utrzymywać z robienia zdjęć na koncertach, niech próbuje
    A co to za różnica, czy na koncertach, czy na ślubach? Jak masz rodzinę na utrzymaniu, kredyty do spłacenia itp "przyziemne sprawy" to propozycja pracy "za dziękuję" wydaje się niepoważna.

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Ja bym tam z chęcią porobił koncerty nawet i za darmo
    Za parę lat zmienisz zdanie, zapewniam.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Chyba po to tutaj zostało dodane ogłoszenie, żeby nie pojawiali się ludzie z kompaktem. Ja mam sprzęt słaby, coś tam potrafię z niego wycisnąć i byłaby to dla mnie ciekawa propozycja. O ile w Wałbrzychu mogę sobie wejść wszędzie na legitymacje dziennikarską, to we Wrocławiu jest już z tym spory problem. Żeby zacząć zarabiać, trzeba mieć dobre portfolio, pokazać, że się potrafi robić zdjęcia w danej dziedzinie i to może być dobry początek. Wyrabiasz sobie pewną renomę, a potem możesz już stawiać warunki. Myślę, że jakaś część tego forum utrzymuje się z zupełnie innego źródła, traktuje fotografię jako hobby i nie przekreśla pracy w tym zawodzie lub chociażby dorobienia, łącząc przyjemne z pożytecznym.

Sam korzystam z różnych okazji, aby porobić zdjęcia. Mecz, żużel, koncert. Często na takie imprezy zwykły pstrykacz nie ma wejścia. Co Was by bardziej przekonało? Zdjęcia z 3 ligi piłki nożnej, czy ekstraklasy? Kogo byście zatrudnili? Zakładając, że poziom zdjęć jest podobny, ale ich odbiór zupełnie inny. Inaczej wchodzi się na mecz 3 ligi, a inaczej ekstraklasy..
    Ostatnio edytowane przez myslidar ; 22-10-2009 o 10:15
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

No ale nie sadze, ze wmac na strone swoja chce fotki "pstrykaczy" kompaktowych tylko raczej cos, co reprezentuje jakis poziom.

Ja bym tam z chęcią porobił koncerty nawet i za darmo

Za parę lat zmienisz zdanie, zapewniam.
    Ja tez zapewniam ... niezaleznie od tego , czy jest to koncert czy slub czy jakakolwiek impreza, gdzie Twoim zadaniem bedzie dokumentacja pewnego wydarzenia a material bedziesz musial komus dostarczyc.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Domyślnie

Ja też z początku z olbrzymią chęcią robiłem zdjęcia za darmo -właśnie w celu wyrobienia sobie portfolio. Teraz jak już mam jako-takie zdjęcia coraz częściej zaczynam się zastanawiać czy chce i opłaca mi się iść na imprezę/koncert "bo szkoda mi czasu i migawki"

Po ponad dwóch latach obecności na praktycznie wszystkich imprezach masowych we Wrocławiu muszę powiedzieć, że na koncertach nie potrafię się bawić tylko skupiam się na zdjęciach, i jak jest sucho i gorąco to z braku innych cieczy wypijam w sumie może jedno piwo przez cały koncert... (żeby się ochłodzić i by nie zaschło mi doszczętnie w gardle -ten sam powód, ciężki i drogi sprzęt)

Kiedyś ze znajomymi wpadliśmy na pomysł portalu informacyjnego... kupiliśmy domenę, serwer i jakoś ruszyło, do czasu... teraz to już się nikomu nie chce prowadzić, każdy myśli, że nie wiadomo ile pieniędzy z tego wypompowuję i nie wiadomo jakie inne korzyści z tego posiadam. Tylko dlatego nie zamknąłem jeszcze tego kramiku, iż dzięki niemu mam czasem możliwość zdobycia akredytacji na cenne dla mnie wydarzenia/koncerty... W tej chwili z rekordu ok 6000 odsłon w miesiącu dobrze jest jak oglądalność dobije do 1800.

Jakieś zyski? Owszem, za pomocą linków z tego portalu wypozycjonowałem sobie własną stronę... Może i nie potrafię sprzedać powierzchni reklamowej, ale udało mi się dobić do magicznego poziomu zera gdzie bilansuje się koszt domeny i serwera i rocznie zostanie na flaszkę (choć i to nie jest pewne)...

Jak ktoś chce się poduczyć i potrafi się zachować czyt: nie podskakuje organizatorom, przeszkadza artystom czy pada z przepicia gdzieś w tle to zapraszam - mogę czasem 'użyczyć' miejsca/akredytacji na koncert jakiś w zamian za 20-30 przyzwoitych zdjęć. Uprzedzam jednak że nie gwarantuję NIC -ani legitymacji, ani realnych zysków ani też referencji z ładną pieczątką...
    No jak będę miał dobry dzień to kopsnę nieco wiedzy, którą nabyłem na koncertach...

btw. JaBlam -odnoszę nieodparte wrażenie, iż gadałem kiedyś z Tobą jak był koncert Dżemu we wrocławskiej WFF. Gość z którym wtedy gadałem wspominał, że po tym co zaoferował mu 5d mk2 zmienił system z C na N i miał nawet na szyi smycz z logiem Dżemu...
    C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Zgadzam się że po jakimś czasie pewnie by mi to zbrzydło. Ale na tu i teraz robienie zdjęć koncertowych to dla mnie głownie frajda, nie wiem dlaczego ale świetnie się czuje dokumentując jakiś dobry rockowy koncert. A jak jest dobre oświetlenie to jestem jeszcze w stanie zapłacić za bilet i kupić panu z ochrony flaszkę by mnie wpuścił za barierkę. Z chęcią bym to robił częściej i niemal zawsze mam głód lepszych zdjęć.

I jestem niemal pewny że takich ludzi jak ja jest i będzie sporo - Himi dobrze podsumował że zawód fotoreportera odchodzi w niebyt i niestety tego nie przeskoczycie. Smutne ale prawdziwe i nie ma co zawracać kijem Wisły.

Btw - szkoda że nie mieszkam w Krakowie

Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów