Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Sigma 70-300 APO - makro sample

Coś już napisał

Domyślnie Sigma 70-300 APO - makro sample

Witam,
    jako że to mój pierwszy post to na wstępie się przywitam - WITAM WSZYSTKICH!
    Forum przeglądam od jakiegoś czasu ale w końcu przyszła pora aby coś skrobnąć.
    Prosiłbym o podesłanie na maila lub udostępnienie fotek MAKRO z Sigmy 70-300. Posiadam taki obiektyw i chciałbym troszkę zwiększyć skalę odwzorowania zdjęć makro, jednocześnie nie pogarszając jakoś drastycznie jakości. Ponieważ nie mam za dużo wolnej kasy na różnego rodzaju eksperymenty w stylu zakup Raynoxa DCR250, soczewek powiększających, czy pierścieni z przeniesieniem automatyki chciałbym prosić osoby, które robiły jakieś zdjęcia w/w Sigmą z zalożonym np. Raynoxem, albo z dokręconą soczewką +2D,+4D,+10D (inne rozwiązania również mile widziane) o podesłanie zdjęć na maila lub umieszczenie ich w tym wątku. Jednocześnie dobrze by było aby wraz ze zdjęciem autor w dwóch słowach napisał jak dane rozwiązanie (Raynox, soczekwa, pierścienie itd.) wpływają na np. odległość od fotografowanego obiektu itd.
    Jeśli uda mi się zdobyć ciekawe informacje zrobię zbiorcze opracowanie i udostępnie na forum - myślę, że zainteresuje to kilka osób bo Sigma 70-300 jest dość popularna.
    Ewentualne zdjęcia itd. proszę przesyłać na maila dgcracker@poczta.fm

Z góry dziękuję.
    Pozdrawiam.
    D.C.

PS. To co jest dostępne na forum w temacie Makro i Sigmy przejrzałem ale myślę, że znajdzie się parę osób, które mają jakieś zdjęcia i doświadczenia o których do tej pory nie było mowy.

Domyślnie

w moim wątku
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=2904
    są zdjęcia makro z tej sigmy + Raynox DCR-250, oraz krótkie opisy jak
    zrobiłem zdjęcie.

jeśli czytałeś forum to powinieneś wiedzieć, że do sigmy nie ma sensu kupować soczewek,
    raynox DCR-250 całkiem dobrze sobie radzi.
    Co do pierścieni to nie mam doświadczenia więc się nie wypowiem.

Początki nałogu Awatar Moris
    Miasto
    Alt Tarnowitz

Domyślnie

Ja poszedłem w tym samym kierunku co Jacam, niestety jeszcze nie dotrzymuję Mu kroku :sad: ale taki sprzęt sobie sprawiłem ( Sigma+Reynox )

A tu dwie próbki :

Dopiero uczę się makrofotografii, ale na początek myślę że taki zestaw jest jak najbardziej OK.
    pozdrawiam i życzę wytrwałości.

P.s. Jacam, może znajdziesz kiedyś "chwilkę" na kurs dla laika z za miedzy !?

Domyślnie

O soczewkach z tym obiektywem raczej zapomnij. Może jakieś +1, ale wątpię - z moja +3D cała konstrukcja legała w gruzach, obraz robił się nieprzyjemnie mydlany i zamglony - nie do przyjęcia

Coś już napisał

Domyślnie

No to pierwsze informacje już mam - może ktoś jeszcze testował jakieś ciekawe rozwiązanie i pochwali się efektami?
    D.C.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Moris
    P.s. Jacam, może znajdziesz kiedyś "chwilkę" na kurs dla laika z za miedzy !?
    czemu nie, można pomyśleć o zorganizowaniu pleneru macro
    choć sezon powoli się kończy, a ja cierpię na chroniczny brak czasu.
    Jak coś wymyśle, to założeń wątek w plenerach

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Ot

Cytat Zamieszczone przez jacam
    Jak coś wymyśle, to założeń wątek w plenerach
    Raczej w Wydarzeniach. 'Plenery' to miejsca stale a nie okazje tymczasowe.

Uprawnienia umieszczania postów