Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: Przesiadka na Canona

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Ta fotka jest strasznie wyostrzona. No ale jeżeli będzie taki rezultat na 1.8 to będzie dobrze. Widocznie trzeba wyselekcjonować. Watpie żeby chcieli się babrać w serwisie z dopieszczaniem obiektywu bo mnie się wydaje że egzemplarz mojego kolegi jest ostrzejszy na pełnej dziurze. Chociaż jak znam siębye to bym wysłał.

Jeżeli chodzi o Sigme, to w mojej 17-70/2.8-4-5 też tak kiedyś było - miała BF. Niestety zgubiłęm gwarancje i musiałem wybulić 270zł na regulacje. Teraz działa dobrze.

Powtarzam jeszcze raz: Sigmy są dobre. Ale jeżeli się ktoś na nie decyduje, to od razu z wysyłką z body do serwisu do regulacji.
    Kiedyś miałem Canona G5. Teraz Nikon D700 + szklarnia.
    Fotografia Ślubna Kielce

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawulon Zobacz posta
    Ta fotka jest strasznie wyostrzona. No ale jeżeli będzie taki rezultat na 1.8 to będzie dobrze. Widocznie trzeba wyselekcjonować. Watpie żeby chcieli się babrać w serwisie z dopieszczaniem obiektywu bo mnie się wydaje że egzemplarz mojego kolegi jest ostrzejszy na pełnej dziurze. Chociaż jak znam siębye to bym wysłał.

Jeżeli chodzi o Sigme, to w mojej 17-70/2.8-4-5 też tak kiedyś było - miała BF. Niestety zgubiłęm gwarancje i musiałem wybulić 270zł na regulacje. Teraz działa dobrze.

Powtarzam jeszcze raz: Sigmy są dobre. Ale jeżeli się ktoś na nie decyduje, to od razu z wysyłką z body do serwisu do regulacji.
    z sigmami tylko jeden problem widzę.. ja mam stale 2 puszki, a czasem mam 3 jak wymieniam - i zakładając że miałbym 3 czy 4 sigmy to za każdą wymianą puszki musiałbym je regulować za ponad 1000 zł ?? bez sensu zupełnie..
    a co jak mi do jednej puszki wyregulują na że ostre jak żyletki będzie a z drugą puszką już tak fajnie nie będzie?? bo z tego co widać z opinii w sieci to wcale nie jest takie odosobnione.. wtedy trzeba by każdą puszkę na żytnią słać żeby wyregulowali do referencyjnego szkła (kwestia jak to zrobią) i potem jeszcze do sigmy na regulację ze szkłami jeśli będzie coś nie tak.. trochę bez sensu.. Canonów miałem już trochę i są o wiele bardziej powtarzalne
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

No owszem, Najpierw trzeba wyregulowac body do szkieł referencyjnych a potem regulować sigme na którymś z body (zakładając że wszystkie sa tak samo wyregulowane)

Ostatnio doszedłem do wniosku że zamiast 24-70L lepiej będzie zakupć 40D + 17-40/4. Będzie mozna fotografować wesela na dwa aparaty. Ewentualnie dokupi się Tampona 28-75.
    Ostatnio edytowane przez pawulon ; 17-10-2009 o 11:58
    Fotografia Ślubna Kielce

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Canonowe 35/1.4 naprawde jest dobre i warto mieć ale jeżeli chodzi o 85/1.2 to już średnio. Nie jestem takim fanatykiem, żeby wydać 8k na obiektyw ostry od 1.8 tylko dlatego że jest 1.2. Sony 85/1.4 jest ostry od 1.4 a i Nikkor 85/1.4 też daje rade.

Właśnie dlatego, że 85/1.8 Canona nie jest super nawet na f/2, pierwszą portretówką jaką bym kupił to będzie 135/2L.

Nawet 50tke/1.4 wolę zamienić na wersję Sigmową.
    odniose tylko do tegoco tu napisales , 85 zarowno L jak i 1.8 jest ostra ode pelnej dziury , za pewne w nie testowales zadnej i opinie z netu bierzesz , wiec o kant 2#% mozna je rozbic

owszem rozne egzeplarze sie trafiaja , ale zdecydowana wiekszosc jest ostra

edit

Tamponem nigdy wesela nie robilem

btw set 40d+17-40 ze wzgledu na swiatlo i co jak co nie tak wysokie iso jak w ff , nie bede cudem, wolal bym podpiac pod to w kosciele 50 i wtedy robic na 2 body

z sigmami przesadzasz , dziwne ze do tej pory na zadnej ff/bf nie mialem , ba kupowana 50 nowa tez zero problemu
    Ostatnio edytowane przez MM-architekci ; 17-10-2009 o 11:58
    no comment...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

No po to się robi na 2 aparaty żeby na jednym była stałka a na drugim zoom.

Owszem nie miałem okazji jakoś bardziej bawić się 85/1.8. To co mówie to bazuje na zdjęciach tablic ISO i na tym co mówi mój kolega który posiada 40D + 85/1.8. Z resztą ostrość to jest sprawa względna. Niektórzy zapewne będą uważać że jakieś szkło jest ostre a ja będę mówił że według mnie nie jest (patrząc na to samo zdjęcie)

Jeżeli 85/1.8 @ 2 będzie takie ostre jak 135/2 @ 2 to mogę uznac że jest żyleta.

Może koleka Arturs przesle mi jakąś ładną fotke bez wyostrzania (100%) crop wykonaną 85/1.8 @ 1.8 i 2

btw: http://static1.blip.pl/user_generate...jpg?1255773979 )
    Ostatnio edytowane przez pawulon ; 17-10-2009 o 12:13
    Fotografia Ślubna Kielce

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

No po to się robi na 2 aparaty żeby na jednym była stałka a na drugim zoom.

hehe ciekawe , a to juz dwie stalki nie moga byc ;]
    no comment...

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    a nie pomyliło Ci się z 50/1.8 czasem... bo to jest ta bezsprzecznie najsłabsza, 50/1.4 o której pisze kolega jest od niej sporo lepsza (w ostrości, bokehu i szybkości)
    nie, nie pomylilo mi sie. wersji 1.8 w ogole nie biore pod uwage. sigmy niestety tez nie ze wzgledu na wspolprace z canonem. wersja 1.4 niestety tez nie jest super. glownie chodzi o AF w moim przypadku. z drugiej strony jest tez 1.2..
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

co jest takiego zlego w 50 sigmy ? jest nowsza i lepsza od canona , rownie szybka i celna ( sprawdzalem na 5d na slubie ) , optycznie roznic nie widze jako takich aby sie przejmowac

50L moze i jest najlepszym wyborem , ale nie nadaje sie do wszystkiego , cena x4 , uniwersalnosc mniejsza, korzysc na swietle pomijalna
    no comment...

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

cóż, ja prawdopodobnie będę kolejnym uciekinierem z systemu sonego.
    Obecnie posiadam a900 ale tak jak kolega planuję zakup

5d mk2
    24-70/2.8L
    70-200/2.8L
    50 1.4
    Speedlite 580EX II

potem:
    85 1.8
    17-40/4 L
    ???

zakres prac dokładnie taki sam jak u kolegi pavulona plus do tego okazjonalnie jakaś piłka i hokej

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    co jest takiego zlego w 50 sigmy ?
    Nie jest canonem.. dla niektórych to podstawowa wada (dla mnie też).. nigdy nie wiadomo z jaką następną puszką nie będzie działać

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    50L moze i jest najlepszym wyborem , ale nie nadaje sie do wszystkiego , cena x4 , uniwersalnosc mniejsza, korzysc na swietle pomijalna
    zapomniałeś dopisać wagi i szybkości AF co też chwały mu nie przynosi

Cytat Zamieszczone przez d3n13d Zobacz posta
    cóż, ja prawdopodobnie będę kolejnym uciekinierem z systemu sonego.
    Obecnie posiadam a900 ale tak jak kolega planuję zakup

5d mk2
    24-70/2.8L
    70-200/2.8L
    50 1.4
    Speedlite 580EX II

potem:
    85 1.8
    17-40/4 L
    ???

zakres prac dokładnie taki sam jak u kolegi pavulona plus do tego okazjonalnie jakaś piłka i hokej
    zamiast 70-200/2.8L rozważ 70-200/2.8L IS droższe ale warte dopłaty, nie będziesz potem zmieniał.. a jak cie chcesz dopłacać to zastanów się nad 70-200/4L IS (super ostre od f4 i stabilizacja)
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 20-10-2009 o 00:03 Powód: Automerged Doublepost
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów