Witam,mam takie pytanie.Ile wart jest obiektyw sonnar 200mm 2,8 Carl Zeiss? Dobry Stan.Może ktoś miał styczność. Aha,no i czy jest do kupienia jakiś podobny zamiennik.Z góry dzięki.
Witam,mam takie pytanie.Ile wart jest obiektyw sonnar 200mm 2,8 Carl Zeiss? Dobry Stan.Może ktoś miał styczność. Aha,no i czy jest do kupienia jakiś podobny zamiennik.Z góry dzięki.
na allegro widze taki, o jakim piszesz, za 750zl ! (http://allegro.pl/show_item.php?item=63249564)
IMO to cholernie drogo! biorac pod uwage fakt, ze juz za ~900-1000zl mozesz nabyc oryginalny Canon 100-300/4.5-5.6 (czyli wiekszy zakres ogniskowych, niestety ciemniejszy ale automatyczny i przy tym naprawde dobry) - to jakas dziwna cena.
edit:
i jeszcze jedna rzecz, o ktorej kazdy powinien pamietac - te ,,wiekowe'' szkla sa bardzo nierowne jakosciowo, wielokrotnie ladowaly w serwisach, wiec jakosc jednego modelu nie rowna sie jakosci innego egzemplarza. jedynie testy moga pokazac, ile dany lens jest wart - a nie opis aukcji (to tak przy okazji)
edit2:
poza tym, na allegro widac ~10 sztuk lensow na M42 z zakresem ogniskowych 200mm (w tym stalki) - i wszystkie z cena <300zl. rozumiem, ze Sonnar moze byc ok (sam mialem 135mm), ale za cene 2x niz inne to sie IMO nie oplaca.
Ostatnio edytowane przez gawryl ; 13-09-2005 o 08:34
350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl
Dzięki...Ech,piszesz 100-300,ale ciemno troche
Chciałem jakąś fajną jaśniutką stałkę,do przyrody...Nie wiem co robić.Może ma ktoś do sprzedania coś podobnego,ale taniej?
Aha-automatyka w tym wypadku mnie nie interesuje,zakres 100-300 jest kuszący,ale szukam czegoś jasnego i dobrze ostrzącego.
ciemno?? no , nie jest to f2Zamieszczone przez jetchan
ale w przyrodzie wystarcza - a biorac pod uwage jego cene i jakosc, jaka otrzymujesz (bo jest bardzo dobra!), to jest super! zreszta, o jakiej przyrodzie mowisz? na podworku na ogol jest jasno, i mi sie udaje spokojnie domknac do f8 z zachowaniem 1/500 sek - czyli swiatla mam dosc.
mozesz zajrzec jeszcze do wyszukiwarki forum, duzo tam jest o doborze lensa - ja polecam opinie ludzi: http://canon-board.info/showthread.php?t=5138
350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl
Ok dziękiMówiąc o przyrodzie miałem na myśli ogół.Czasami w lasach beskidu przy złej widoczności,mgle przydałaby się duża jasność.No i ta głębia czasami..
Wszystkie obiektywy M42 sa obecnie przewartosciowane za sprawa lustrzanek cyfrowych i adapterow. Sonnar 200/2.8 mial przynajmniej trzy wersje, kazda z innymi powlokami. Jest to warte jakies 300-600 zeta ze wzgledu na "legendarnosc", ale udreka straszna - ciezki i wielki. Kiedys M42 mozna bylo kupic za grosze, dzis bywaja drozsze od np. znacznie lepszej optyki Canon FD.
Nie bardzo rozumiem np. po co kupowac za 200 zeta 50-ki M42, skoro za 300-350 mozna kupic nowa, lepsza EF 50 z gwarancja. Ale co kto lubi...
Dokłądnie tak jak piszesz - dostępność adapterów znacznie podbiła ceny optyki M42 w ostatnim czasie.
Ale to minie, gdy rynek się znów przesyci tymi szkłami i wszyscy hurtowo zaczną się ich pozbywać... i będzie jak było.
EOS is SILENCE
"Enjoy the silence."
---
Wróciłem...!
analog & digital / black & white / calm & easy...
Zależy jaka wersja. Produkowany był jeśli dobrze wiem w co najmniej dwóch wersjach: tzw. "zebra", bez powłok antyodblaskowych, oraz całkowicie czarny, MC. ten pierwszy chodzi po ok. 300 PLN, a ten drugi co najmniej 2x więcej.Zamieszczone przez jetchan
Podpinałem to szkło na chwilę w komisie. Co na pierwszy rzut oka może zachwycić to kontrast. Naprawdę powala. Pierścień ostrzenia chodzi płynnie tak, że ostrzy się łatwo a jakby jeszcze matówka z mikrorastrem to już byłoby miodzio. Gdybym miał wtedy przy sobie kasę (700zł) nie zastanawiałbym się ani chwili. Kupiłem jednak coś innego zestaw fotosnajper z tairem 3. Trochę go przerobiłem wstawiając mikrowłącznik tak, że migawka wyzwalana jest ze spustu na kolbie. Obiektyw naprawdę żyleta piękny bokhen (przysłona tworzy prawie idealne koło). Za 150zł naprawdę warto. A jak wygląda!