Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Iso negatywu a slajdu?

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Z tą czułością slajdów to jest tak, że owszem, może i warto patrzeć co mówi producent, ale warto też wczytać się dokładniej.
    I tak np ta czułość ISO160 dla Provii 100 czy 800 dla 400X nie bierze się z nikąd tylko z przestudiowania dostępnych na stronie producenta dokładnych krzywych charakterystycznych danego materiału.
    Oni podają czułość materiału dla gęstości D=1, gdzie gęstość maksymalna sięga nieraz 3.5 albo i trochę więcej. Patrząc na krzywą widać wyraźnie, że aż chce się tę czułość umieścić ciut wyżej, mniej więcej w połowie prostoliniowego odcinka krzywej, zazwyczaj wypada to tak o 1/3 do 2/3 przysłony mniej.
    O, odgrzebałem, dokładniej o tych mądrościach tu:
    http://www.marekmadej.com/strona400.html

Domyślnie

ja naświetlam w punkt- tzn. tak jak mi światłomierz w aparacie wskaże (+korekcja własna-zależy czy ogólnie ciemno czy nie)
    i tyle, jak kombinowałem i 0.5 EV zjeżdżałem to w ostateczności nie doświetliłem 0,5 EV
    myślę że lepiej przepalić 0,5 EV aniżeli nie doświetlić 0.5 (chmurek tak nieszkoda a człowieczka bardziej)
    http://picasaweb.google.com/lucas.maj/
    http://onephoto.net/?p0=2&p1=1&user=38702&gal=1
    350d/eos300, 5d, 24 1.4, 50 1.4, 135 2.0 Metz 54 mz-4i- i dylemat czy nie rzucić tego wszystkiego!

Bywalec Awatar serbio
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Czy robiąc widoczek i mając założony slajd jest wskazane zakładanie filtra polaryzacyjnego dla zwiększenia, wyodrębnienia chmurek na niebie ?
    Z tego co zauważyłem sam slajd powoduje że niebo ładnie wychodzi niebieskie a co dopiero z polarem .
    Czy macie jakieś doświadczenie slajd plus polar .
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ja lubię polarek nie ze względu na niebieskie niebo, ale za to, że zdejmuje niebieskie odbicia z zieleni dzięki czemu staje się ona bardziej soczysta.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez serbio Zobacz posta
    Czy robiąc widoczek i mając założony slajd jest wskazane zakładanie filtra polaryzacyjnego.. .
    Czy macie jakieś doświadczenie slajd plus polar .
    Velvia, dla przykładu, bardzo lubi się z filtrami polaryzacyjnymi. Widać to nie tylko bo błękitach ale zwłaszcza, jak napisał fret, po zieleniach.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów