Hehe, to jak tam idzie tworzenie tych folderów?
Hehe, to jak tam idzie tworzenie tych folderów?
Nie działawogóle nie widzi w oknie otwórz raw
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
czy ma to jakies znaczenie w PS pojawi sie w oknie otwórz w typach plików plik *.raw a ja z aparatu mam *cr2
Ostatnio edytowane przez pablitko84 ; 13-10-2009 o 17:08 Powód: Automerged Doublepost
To akurat jest normalne -"RAW" to ogólne określenie formatu, *.cr2 to tylko rozszerzenie specyficzne dla Canon'a (każdy producent ma swoje).
Jeśli przeciągnięcie pliku na okno PS, albo wybór "Otwórz za pomocą" i wskazanie PS skutkuje podanym komunikatem, to przed reinstalacją PS'a możesz jeszcze spróbować w preferencjach ustawić "Additional plug-ins folder" i wtedy tam kombinować z tym *.8bi, wątpię aby pomogło, ale poza reinstalacją nic więcej nie przychodzi mi do głowy.
Dla śmiechu możesz ściągnać z net'u RAW'a z jakiegoś innego (starszego) aparatu i spróbować.
Tutaj moja wiedza w temacie właściwie się kończy.
Konwertuj pliki najpierw do DNG a potem otwieraj w ACR.
PS. Przy okazji witam po przerwie - pytania widać te same powtarzane po raz 10345![]()
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Nawet Adobe podaje ścieżkę z "CS3\File Formats" -po instalacji PS'a powinien tam już być plik Camera Raw.8bi -jeśli go nie było (niby jak, skoro folderu nie było), to IMO znaczy, że coś poszło nie tak...
A jak konwertowac do DNG w jakim programie?
"Adobe DNG Converter"?
W nowszych wersjach jest chyba od razu w "zestawie" z ACR, teraz widzę, że dla 4.6 trzeba ściągnąć sobno.
Ostatnio edytowane przez APP ; 13-10-2009 o 17:35
Juz wiem jak
a Mam pytanie czy to ma sens konwertowac?
Dotychczas z dpp przechodze do tif 16 bit do PS cs3 czy jak bede za pomoca camera raw to robic czy cos zyskam?
czyli?