Ale za to ładnie w okularkach wyszła![]()
Ale za to ładnie w okularkach wyszła![]()
blenda za bardzo pali. Albo z większej odległości, albo białą stroną blendy, bo w ostrym słońcu to srebrna za ostro świeci.
Może nie powinienem się wtrącać, ale wytłumaczę, jak to było z tą blendą. Zdjęcia pochodzą z warsztatów u Tamrona, na których też byłem. Na ustawienie blendy nie za bardzo mieliśmy wpływ, dookoła modelki stało ok, 30 fotografów i dopchać się do niej stanowiło nie lada wyzwanie. Ja radziłem sobie flashem z lewej strony.
Dodam też, że zdjęcie nr 4 dostało na warsztatach wyróżnienie.
Zajęcia warsztatowe i zdjęcia z nich służą głównie temu by się czegoś nauczyć, poćwiczyć, podpatrzeć a następnie tak nabytą wiedzę, odpowiednio zmodyfikowaną do własnych potrzeb, wykorzystać we własnych zdjęciach.
I dopiero te własne zdjęcia powinno się publikować a nie półprodukty warsztatowe. Bo wymówka "nie miałem wpływu na ustawienie blendy" jest po prostu nędzna - weź teraz po warsztatach sam modelkę, asystenta, blendę, ustaw toto poprawnie (na początku metodą prób i błędów jeśli nie wiesz o co chodzi...) i pokaż zdjęcia swoje, nie warsztatowe.
Dzięki za wszystkie opinie, widzę że wynikła tu ciekawa dyskusja co można wystawiać na tym forum a co nieja zawszę traktowałem je jako dużą pomoc w ocenie zdjęć bo często inni zauważają rzeczy których sami nie widzimy. Czasami udaje się nawet zdjęcie poprawić delikatną korekcją kadrowania czy drobnym retuszem po przeczytaniu kilku trafnych sugestii i za takie bardzo dziękuje i pozdrawiam
![]()