1.
Witam, chciałbym prosić was o opinie co do tego zdjęcia.
Czy taki centralny kadr w portrecie nie dyskwalifikuje go?
1.
Witam, chciałbym prosić was o opinie co do tego zdjęcia.
Czy taki centralny kadr w portrecie nie dyskwalifikuje go?
Ja jestem na nie. Dlaczemu?
Otóż:
1) Ramię bardzo dziwnie wygląda. wygląda to, jakby coś przypadkiem trafiło w kadr
2) Przepalona plama
Wg mnie wyglądałoby to znacznie lepiej, gdyby kontrast był większy, a więc lewa połówka twarzy była niewidoczna (a tam tymczasem jakieś delikatne światło), 'ostre' oko było pozbawione refleksu a ceinie nie byłyby tak... no, dziwnie rozłożone.
Ramie za bardzo zwraca uwagę. Za "ciężkie" jest.
Kadr IMHO byłby lepszy gdyby ciąć górę troszkę nad uchem a lewą stronę przed nim... Mocne punkty się wykorzysta.
Ramię i tak pozostaje przeszkadzajką ale chyba już mniej. Przy kadrze który opisałem ucho znajduję się w rogu i jest niestety najjaśniejszym miejscem na zdjęciu... Jeśli masz RAW to łatwiej to poprawisz, przydałoby się pomalować światłem całość od nowaInaczej niż jack070 wolałbym wydobyć z cienia lewą połowę twarzy (tym bardziej że lewy policzek jest zarysowany światłem.), żeby drugie oko było bardziej widoczne.
2.
Dzięki za wszystkie opinie i wrzucam kolejne do Waszej oceny.
Wielkim znawcą nie jestem, więc ocenię nie technicznie, a czysto wizualnie.
Ten błysk w lewym górnym rogu... jakoś mi tam oko za bardzo ucieka.
Z prawej strony na twarzy widać jakiś taki dziwny cień (albo to mój monitor).
Ramię obcięte, przez to zdjęcie dużo traci.
Modelka przecudna! Głęboka czerń mi się podoba : )
3.
Dla odmiany wrzucam coś w kolorze.
Drugie zdjęcie mi sie podoba. bardzo przyjemny jest ten portrecik.
Oczywiscie mozna by bardzoej tło wyczyścić, ale generalnie jest ładnie.
Co do pozostałych zdjęć... trzecie jest tez ok, ale w pierszym przeszkadza to ramie. Zajmuje 1/3 kadru i nie wyglada apetycznie.
Mi najbardziej podpasował nr 3. W dwójeczce kadr mi nie do końca pasuje - to powietrze z lewej samo z siebie wskazuje na ten błysk u góry i to trochę dekoncentruje. Mam też wrażenie, że minimalnie większa GO by się tam przydała. A portretowałeś myszkę Miki, czy modelkę? Bo ja jakby nie do końca jestem pewien..
W nr 3 może bym tylko lekko podostrzył i postarał się przywołać jakieś miłe wspomnienie u modelki - jej usta lekko wchodzą w minę: "no, kończmy już". Ogólnie dość sympatyczne i światełko przyjemne.
Canon 5dmarkII, Canon 500d, C 18-55 f/3.5-5.6 IS, C 50 f/1.8, C 35 f/2.0, T 70-200 f/2.8, Samyang 8, C Speedlite 430EX II i inne drobne