BartasPL w przypadku fisha ustawianie ostrości wg skali jest w zasadzie zbędne, bo on z reguły daje dużą głębie ostrości. Jak ustawisz sobie na ok. 1m to raczej nie da sie popsuć ujęcia nawet jak po drugiej stronie atrapa fotografa![]()
BartasPL w przypadku fisha ustawianie ostrości wg skali jest w zasadzie zbędne, bo on z reguły daje dużą głębie ostrości. Jak ustawisz sobie na ok. 1m to raczej nie da sie popsuć ujęcia nawet jak po drugiej stronie atrapa fotografa![]()
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Samyangi są naprawiane w serwisie krajowym, więc nie trwa to tak długo jak pisałem 2 lata temu![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Wydaje mi się, że te obiektywy mają rozrzut jakościowy. Miałem Samyanga jeszcze w systemie Sony i byłem bardzo zadowolony z jakości zdjęć. Zmieniłem system na Canona i kupiłem Falcona fisheye (to przecież to samo co Samyang) i w moim subiektywnym odczuciu jakość zdjęć jest gorsza. Napisałem maila do sprzedawcy (obiektyw na gwarancji) i otrzymałem odpowiedź (w skrócie), że jakość zdjęć jest dobra i nie podlega reklamacji.
Oczywiście, nie oznacza to, że nie jestem zadowolony z tego szkła - jak na tę cenę - jest zdecydowanie OK.
E tam. Podpiąłeś do gorszego aparatu i stąd ta różnica ;p
Akurat z aparatu jestem bardzo zadowolony. W Sony bardzo brakowało mi mało szumiących wysokich ISO, ale za to miało stabilizację matrycy. Coś za coś![]()
I jakieś takie fuj na niskich iso z CMOSa zamiast fajnego CCD![]()
Jeśli to ma być jakaś prowokacja/zaczepka - to nieudana.
Ależ nie. To jest stwierdzenie faktu.