BartasPL w przypadku fisha ustawianie ostrości wg skali jest w zasadzie zbędne, bo on z reguły daje dużą głębie ostrości. Jak ustawisz sobie na ok. 1m to raczej nie da sie popsuć ujęcia nawet jak po drugiej stronie atrapa fotografa![]()
BartasPL w przypadku fisha ustawianie ostrości wg skali jest w zasadzie zbędne, bo on z reguły daje dużą głębie ostrości. Jak ustawisz sobie na ok. 1m to raczej nie da sie popsuć ujęcia nawet jak po drugiej stronie atrapa fotografa![]()
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Samyangi są naprawiane w serwisie krajowym, więc nie trwa to tak długo jak pisałem 2 lata temu![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Wydaje mi się, że te obiektywy mają rozrzut jakościowy. Miałem Samyanga jeszcze w systemie Sony i byłem bardzo zadowolony z jakości zdjęć. Zmieniłem system na Canona i kupiłem Falcona fisheye (to przecież to samo co Samyang) i w moim subiektywnym odczuciu jakość zdjęć jest gorsza. Napisałem maila do sprzedawcy (obiektyw na gwarancji) i otrzymałem odpowiedź (w skrócie), że jakość zdjęć jest dobra i nie podlega reklamacji.
Oczywiście, nie oznacza to, że nie jestem zadowolony z tego szkła - jak na tę cenę - jest zdecydowanie OK.
10 dni na zwrot gdy sprzedawany jest poza siedzibą, czyli na odległość. Jeżeli nie ma wad ukrytych, zwrot to dobra wola sprzedawcy. Przy okazji pochwalę sklep Jabbafoto, po kilku dniach coś się stało z pierścieniem w tym obiektywie i w powyższym sklepie wymienili bez problemu na nowy, chociaż mieli prawo odesłać mnie do serwisu :-D
CMEHA - reszta to upgrade
Tu chyba się myliszna podstawie :
"Zgodnie z ustawą z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów ...
Art. 7.
1. Konsument, który zawarł umowę na odległość, może od niej odstąpić bez
podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie, w terminie
dziesięciu dni ustalonym w sposób określony w art. 10 ust. 1.
2. Nie jest dopuszczalne zastrzeżenie, że konsumentowi wolno odstąpić od umowy
za zapłatą oznaczonej sumy (odstępne).
3. W razie odstąpienia od umowy umowa jest uważana za niezawartą, a konsument
jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega
zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach
zwykłego zarządu. Jeżeli konsument dokonał jakichkolwiek przedpłat, należą
się od nich odsetki ustawowe od daty dokonania przedpłaty.
Art. 10.
1. Termin dziesięciodniowy, w którym konsument może odstąpić od umowy, liczy
się od dnia wydania rzeczy, a gdy umowa dotyczy świadczenia usługi - od dnia
jej zawarcia."
E tam. Podpiąłeś do gorszego aparatu i stąd ta różnica ;p
Akurat z aparatu jestem bardzo zadowolony. W Sony bardzo brakowało mi mało szumiących wysokich ISO, ale za to miało stabilizację matrycy. Coś za coś![]()
I jakieś takie fuj na niskich iso z CMOSa zamiast fajnego CCD![]()