Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Przeróbka 400d pod zdjęcia w podczerwieni.

kolej
    Guest

Domyślnie Przeróbka 400d pod zdjęcia w podczerwieni.

Witajcie! Czy wie ktoś z forumowiczów gdzie można dokonać przeróbki canona 400d pod fotografię w podczerwieni, poprzez usunięcie filtra IR Cut przed matrycą i wstawienie obojętnej szybki? Ile taka usługa kosztuje? Serwis który się tego podejmuje nie koniecznie musi znajdować się w kraju. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

A szybkę masz ?
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

kolej
    Guest

Domyślnie

Skąd wziąć taką szybkę?

Miasto
    Radom

Domyślnie

Nie wiem, myślałem że Ty wiesz.
    Wiem gdzie można kupić filtry szersze w paśmie czerwieni stosowane w astrofotografii , ale o szybce nie słyszałem.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

kolej
    Guest

Domyślnie

Znalazłem takie szybki na stronie http://www.lifepixel.com/ . Są w cenie 180$ + przesyłka z usa, czyli trochę drogo. A może da się kupić to na terenie Unii Europejskiej?

Miasto
    Radom

Domyślnie

Tak jak pisałem nie wiem gdzie kupić filtr clear, ale to co znalazłeś to masakryczne ździerstwo.
    !80$ za kawałeczek szkła optycznego, złoty interes.
    Zapytaj u optyka może dotnie z filtra UV (takiego na obiektyw) tylko trzeba by znać dokładny wymiar.
    Może wiedzą tu http://deltaoptical.pl/filtr-korekcy...020d,d880.html

Tu masz link do gościa który namiętnie bawi się w różne przeróbki Canona
    http://ghonis2.ho8.com/rebelmod450d1.html

A tu polski opis jak wymienić samodzielnie filtr , niestety nie w 400D
    http://astro-forum.org/Forum/index.p...5&#entry326235
    Jacek Paduszyński

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Z tego co widzę to na tej stronie są dwa rodzaje filtrów, inna sprawa że oba za drogie Pierwszy to czyste szkło, po zamontowaniu takiego filtra matryca będzie rejestrować zarówno światło widzialne jak i podczerwień. Drugi to filtr IR przepuszczający tylko podczerwień. Być może pierwszy tym można zrobić z filtra UV, natomiast drugi można dociąć z filtra typu Hoya R72. W obu przypadkach trzeba znać wymiary. Z tego co gdzieś czytałem istotna jest też grubość filtra.

Miasto
    Radom

Domyślnie

To drugie rozwiązanie jest bez sensu , bo aparat będzie rejestrował tylko i wyłącznie podczerwień i nie nada się do jakichkolwiek innych zastosowań bez rozkręcania body.
    Pierwsze rozwiązanie pozwala mieć cały czas aparat do wielu zastosowań.
    O zastosowaniu będzie decydować filtr zakładany na obiektyw lub w bagnet body.
    Jacek Paduszyński

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ale dlaczego bez sensu? Często aparaty są tak przerabiane, wszystko zależy od tego co właściciel aparatu chce osiągnąć. Rozwiązanie pierwsze też nie bardzo nadaje się do "codziennej" fotografii. Nie spotkałem się (albo nie zwracałem uwagi) z filtrami nakręcanymi na obiektyw które miałyby podobna charakterystykę jak filtr przed matrycą, czyli blokowały podczerwień. Nie bardzo widzę też sens w produkcji takich filtrów. Filmy i tak są praktycznie nieczułe na IR, pomijając naturalnie filmy przeznaczone do IR. Natomiast w aparatach cyfrowych i tak fabrycznie jest montowany taki filtr przed matrycą, więc po co go dublować i dokręcać drugi taki sam przed obiektywem.

Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PawelB Zobacz posta
    Ale dlaczego bez sensu?
    Bo wiążesz sobie aparat do wąskiego zastosowania.
    Po co skoro można mieć uniwersalny.

. Rozwiązanie pierwsze też nie bardzo nadaje się do "codziennej" fotografii. Nie spotkałem się (albo nie zwracałem uwagi) z filtrami nakręcanymi na obiektyw które miałyby podobna charakterystykę jak filtr przed matrycą, czyli blokowały podczerwień. Nie bardzo widzę też sens w produkcji takich filtrów.
    Jest sens i są produkowane . Aby było taniej nie są na obiektywy (musiały by być w wielu rozmiarach) tylko wstawiasz jedną sztukę w aparat, w mocowanie bagnetowe i możesz swobodnie wymieniać obiektywy.

http://www.teleskop-express.de/shop/...mbau-DSLR.html

Natomiast w aparatach cyfrowych i tak fabrycznie jest montowany taki filtr przed matrycą, więc po co go dublować i dokręcać drugi taki sam przed obiektywem.
    Tu to mnie rozbroiłeś.
    Przecie wątek jest o usunięciu filtra z matrycy więc o jakim dublowaniu mowa ?
    Jeszcze raz wyjaśnię.
    Po usunięciu filtra z matrycy masz dostęp do szerokiego spektrum od ultrafioletu do podczerwieni. Za pomocą filtrów na obiektyw np. Hoya IR 72 itp lub w mocowanie bagnetowe wycinasz pasma których nie chcesz pozostawiając to Co cię interesuje np. wspomniana podczerwień ( w astronomii narrowband Ha, OIII, SII, Hb)

Tu jest podobny wątek (nie będę dublował) dałem tam kilka wykresów na których widać to o czym piszę. http://canon-board.info/showthread.p...411#post714411
    Jacek Paduszyński

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów