Zdaję sobie sprawę, że zrobienie aparatu tylko do IR ogranicza zakres jego stosowania. Ale jeżeli ktoś się na to nastawia, i ma to być drugi, lub któryś korpus to dlaczego nie? Oczywiście musi to być przemyślana decyzja, ale stwierdzenie "bez sensu" jest moim zdaniem trochę na wyrost
Dzięki za informację o takich filtrach, ciągle człowiek dowiaduje się czegoś nowego.
Natomiast jeśli chodzi o to dublowanie filtrów to może za duży skrót myślowy zrobiłem. Już tłumaczę. Chodziło mi o to, że praktycznie wszystkie aparaty (poza EOS 20Da, Fuji S5 UVIR i innymi fabrycznie przystosowanymi do IR) mają fabrycznie wbudowany filtr blokujący IR. Niewielki procent nabywców przerabia aparaty usuwając ten filtr. Dla tej grupy trzeba by produkować specjalnie filtr, który przywraca fabryczną charakterystykę. Posiadacz nieprzerobionego aparatu nawet nie spojrzy na taki filtr bo mu jest niepotrzebny. Ma już taki fabrycznie zamontowany i właśnie tą sytuację miałem na myśli mówiąc o dublowaniu filtrów.
Ale z oferty którą pokazałeś wynika, że chyba opłaca się produkować takie filtry do przerobionych aparatów
Mam nadzieję że teraz już będzie wszystko jasne
Pozdrawiam