Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: EOS 500D (kit) VS S5IS, SX1IS, SX20IS

Dopiero zaczyna

Domyślnie EOS 500D (kit) VS S5IS, SX1IS, SX20IS

Witam,

W najbliższym czasie przymierzam się do kupna Canona 500D. Na początek chcialbym kupić aparat z obiektywem kitowym. Ciekawi mnie jakość zdjęć lustra z kitem w stosunku do modeli S5IS, SX1IS, SX20IS. Trochę czytałem na temat obiektywów kitowych w 500D. Mimo ze jest to tylko obiektyw kitowy znajduje wiele pochwal (jak na taki kawałek plastiku). Bardzo proszę osoby które miały okazje na testowanie powyższych modeli o kilka opinii dotyczących jakości fotek z wymienionych modeli (sam w chwili obecnej posiadam S5IS). Ogólnie jestem zdecydowany na kupno lustrzanki mimo tego chcialbym wiedzieć jak wielka jest różnica w jakości zdjęć miedzy ta lustrzanką, a kompaktami.

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi!

Uzależniony

Domyślnie

W sieci generalnie nie brakuje zdjęć, które można wykorzystać żeby wielkość owej różnicy ocenić samemu. Ogólnie jednak rzecz biorąc, jeśli zależy Ci na obiektywnej jakości, to różnica jest wystarczająco wielka żeby było warto. Inny rozmiar i typ matrycy - to już właściwie załatwia sprawę.

Jesteś zdecydowany na DSLR, więc jeśli to przemyślana decyzja, to nie pożałujesz. Trzeba tylko pamiętać, że lustrzanka, to zupełnie inna jakość, ale też konieczność innego podejścia aby ten dodatkowy potencjał wykorzystać-jednych to zniechęca, innych wciąga.
    Świeżo upieczonym posiadaczom DSLR na początku zwykle umykają pewne subtelności i narzekają, że zdjęcia nie są tak efektowne/ostre/nasycone, jak "prosto z mojego starego kompaktu" (można sobie tego trochę poczytać na forum) -ogarnięcie ile w tym faktycznie winy aparatu, a ile jego użytkownika wymaga odrobiny czasu.

Co innego jeśli masz jakieś wątpliwości, ale wtedy dobrze byłoby napisać o specyfice wykorzystania aparatu, o swoich doświadczeniach, czego Tobie brakuje, czego dokładnie się spodziewasz po zmianie -wtedy można będzie wyjść poza w/w oklepane ogólniki.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dzięki za odpowiedz

Na początku aparat będzie służył mi tak jak do tej pory czyli jakieś weekendowe wyjazdy, zdjęcia rodzinne, krajobrazy, makro. Ogółem nic specjalnego. Chce na początku ogarnąć KIT żeby choć trochę poczuć trudy focenia lustrzanka Oczywiście zakładam ze w przyszłości chcialbym dokupić już coś konkretnego do bardziej ambitnych rzeczy. Przyznam ze zdecydowałem się na zakup lustra również ze względu na brak satysfakcji z jakości zdjęć z S5-tki. (Głównie po tym jak miałem już okazje pobawić się dobrym sprzętem i widzieć efekty i jakość zdjęć ). Doszedłem do wniosku ze zakup 500d z kitem może być odpowiednim sprzętem do robienia czegoś trochę bardziej poważnie, a przede wszystkim daje większe możliwości do eksperymentowania i frajdy z tego co się robi

jeszcze raz dzięki!

Uzależniony

Domyślnie

Jeśli, jak piszesz, jesteś gotów na eksperymenty, to IMO wątek można już zamknąć

Uprawnienia umieszczania postów