-
EOS 500D (kit) VS S5IS, SX1IS, SX20IS
Witam,
W najbliższym czasie przymierzam się do kupna Canona 500D. Na początek chcialbym kupić aparat z obiektywem kitowym. Ciekawi mnie jakość zdjęć lustra z kitem w stosunku do modeli S5IS, SX1IS, SX20IS. Trochę czytałem na temat obiektywów kitowych w 500D. Mimo ze jest to tylko obiektyw kitowy znajduje wiele pochwal (jak na taki kawałek plastiku). Bardzo proszę osoby które miały okazje na testowanie powyższych modeli o kilka opinii dotyczących jakości fotek z wymienionych modeli (sam w chwili obecnej posiadam S5IS). Ogólnie jestem zdecydowany na kupno lustrzanki mimo tego chcialbym wiedzieć jak wielka jest różnica w jakości zdjęć miedzy ta lustrzanką, a kompaktami.
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi!
-
-
W sieci generalnie nie brakuje zdjęć, które można wykorzystać żeby wielkość owej różnicy ocenić samemu. Ogólnie jednak rzecz biorąc, jeśli zależy Ci na obiektywnej jakości, to różnica jest wystarczająco wielka żeby było warto. Inny rozmiar i typ matrycy - to już właściwie załatwia sprawę.
Jesteś zdecydowany na DSLR, więc jeśli to przemyślana decyzja, to nie pożałujesz. Trzeba tylko pamiętać, że lustrzanka, to zupełnie inna jakość, ale też konieczność innego podejścia aby ten dodatkowy potencjał wykorzystać-jednych to zniechęca, innych wciąga.
Świeżo upieczonym posiadaczom DSLR na początku zwykle umykają pewne subtelności i narzekają, że zdjęcia nie są tak efektowne/ostre/nasycone, jak "prosto z mojego starego kompaktu" (można sobie tego trochę poczytać na forum) -ogarnięcie ile w tym faktycznie winy aparatu, a ile jego użytkownika wymaga odrobiny czasu.
Co innego jeśli masz jakieś wątpliwości, ale wtedy dobrze byłoby napisać o specyfice wykorzystania aparatu, o swoich doświadczeniach, czego Tobie brakuje, czego dokładnie się spodziewasz po zmianie -wtedy można będzie wyjść poza w/w oklepane ogólniki.
-
-
Jeśli, jak piszesz, jesteś gotów na eksperymenty, to IMO wątek można już zamknąć
Uprawnienia umieszczania postów