barman_pl, THXbardzo fajny przykład podałeś
jak możesz to wrzuć jeszcze coś
![]()
barman_pl, THXbardzo fajny przykład podałeś
jak możesz to wrzuć jeszcze coś
![]()
barman_pl a moglbys uchylic rabka tajemnicy o obrobce? PS czy suwaczki w LR? Dobrego tutoriala moglbys z tego wykonac :P
500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII
90% zrobione w LR suwaczkami na wyczucie - Niestety przepisu nie posiadam na to... W sumie metodą prób i błędów... w PS tylko miejscowe korekty - rozjaśnianie, ściemnianie i ostrzenie + oko
pozdr.
Fajny efekt jest tych prób i błędów, w sensie że widać przed i po.
Pozdrawiam.
....C50E....C40D
I na tym przykładzie widać, że ostrość zdjęć prosto z puszki nie jest tym co widzi się w galeriach typu "C85/1,8 - najlepsze zdjęcia" a sporo ludzi myśli, że kupując dane szkło od razu uzyska super ostrość a tu figa i zaczyna sie wylewanie żalu na forum a wystarczy suwaczkami w programie pogmerać i już jest super ostro![]()
Przemek_PC, bardzo mądre słowa... teraz jestem świadom że dobra fota to nie tylko aparat i szkłofakt że lepszy sprzęt pomaga... ale suwaczki przy obróbce... dużo dają
![]()
Teraz mam inne podejście do całej sprawy![]()
już mogę pisać znowu :-D
T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki
Morfi, nie tylko suwaczki i sprzęt, mam kilka fot z tego samego spotkania co barman ale już na etapie robienia zdjęcia są źle skadrowane i o ile technicznie da się osiągnąć wysoki poziom to jako zdjęcia ze względu na kompozycję odpadają w przedbiegach. Kolejność "ważności" według mnie to: fotograf, sprzęt, obróbka przy czym na pewnym poziomie sprzętowym w warunkach studyjnych jakość sprzętu ma mniejsze znacznie bo ISO 100, przysłona f8-f11 czas 1/125. Nie myśl więc, że Twój 450D nie da rady, da radę o ile Ty dasz radę![]()
Mając starego olympusa C-770... dużo osób twierdziło że foty mimo wiekowego aparatu są dobrecieszyło to bo człowiek głównie przykładał uwagę do tego by były one ostre i ciekawe
teraz wiem że brakowało mi teorii o tym jak focić i co... teraz trochę praktyki i widzi mi się że dam radę
reszta to PS
Mam pomysł na spota ale to jak będzie choć trochę na plusie![]()
Weźcie poprawkę na to, że z niczego się cudów nie zrobi... Materiał wyjściowy też musi być dobry jakościowo żeby osiągnąć odpowiedni efekt... Poniżej macie cropa 100% z tego porównawczego zdjęcia które dałem poprzednio
... Jak widać jest dość dobrze, więc było z czego wyciągać
I jeszcze dwa ode mnie przy okazji
Pozdr.