Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: 5D Mark II + BG-E6 + 24-70 f/2.8 L USM + 70-200 F2.8 L IS USM

Bywalec Awatar fotoglaf
    Miasto
    niedaleko Warszawy

Domyślnie 5D Mark II + BG-E6 + 24-70 f/2.8 L USM + 70-200 F2.8 L IS USM

Czy takowy zestaw Waszym zdaniem jest w miarę uniwersalny? Fotografia ślubna (okazjonalnie - dla znajomych) oraz fotografia przyrodnicza. Najwięcej fotografii reklamowej (studyjnej) - głównie produkty. Grip - bo mam duże łapy Kasę już uciułałem - jestem tuż przed zakupem - jeśli macie jakieś uwagi lub sugestie to proszę o posty.
    5dmkII.BG-E6.24-70 f/2.8L.Extreme 8GB.
    350D.BG-E3.430EX.18-55.50f/1.8.TAMRON 28-75.SIGMA 70-300 APO DG.kilka inych gratów.

Domyślnie

A jakieś oświetlenie studyjne przewidujesz w związku z foto reklamową ?

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Nie chcę się wtryniać do wątku, ale jak będziesz po zakupie to napisz PW do mnie jak odczułeś zmianę z 350d na 5d MK II i te szkła - bo w przyszłości także planuje taki zakup ;D

Bywalec Awatar rycerz
    Miasto
    W.

Domyślnie

a jaki obiektyw do fotografii przyrodniczej? bo nie widze?

Bywalec Awatar fotoglaf
    Miasto
    niedaleko Warszawy

Domyślnie

h4ry: Oświetlenie posiadam - narazie tania chińszczyzna (2 statywy z żarówkami błyskowymi i parasolkami + stół bezcieniowy) - ale po obecnym zakupie będę się musiał troszkę odkuć zanim zmienię oświetlenie. To narazie wystarcza (musi).
    Fumar: nie ma sprawy
    rycerz: myślę, że na ptaszki i inne mniej płochliwe wystarczy 70-200 (na mnie też wystarczy)
    350D.BG-E3.430EX.18-55.50f/1.8.TAMRON 28-75.SIGMA 70-300 APO DG.kilka inych gratów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotoglaf Zobacz posta
    Czy takowy zestaw Waszym zdaniem jest w miarę uniwersalny? Fotografia ślubna (okazjonalnie - dla znajomych) oraz fotografia przyrodnicza. Najwięcej fotografii reklamowej (studyjnej) - głównie produkty. Grip - bo mam duże łapy Kasę już uciułałem - jestem tuż przed zakupem - jeśli macie jakieś uwagi lub sugestie to proszę o posty.
    Nie wiem, czy warto kupować 70-200/2,8 IS. W stosunku do tego bez IS jest jednak znacznie cięższy, ok. 2000 zł. droższy i gorszy optycznie dla zakresu 70-135mm. Jeżeli nie jest Ci mocno potrzebna stabilizacja, to sie jeszcze zastanów. Światło rozumiem musisz mieć 2,8.
    zapraszam do mego Bloga ...
    | 6D | 16 | 40 | 100L IS | 400L | 17-40L | 70-200L IS |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez B o g d a n Zobacz posta
    Nie wiem, czy warto kupować 70-200/2,8 IS. W stosunku do tego bez IS jest jednak znacznie cięższy, ok. 2000 zł. droższy i gorszy optycznie dla zakresu 70-135mm. Jeżeli nie jest Ci mocno potrzebna stabilizacja, to sie jeszcze zastanów. Światło rozumiem musisz mieć 2,8.
    Z tym, że z IS'em można spokojnie wykorzystać w fotografii ślubnej, a w Kościele bywają naprawdę niskie czasy i zawsze ta stabilizacja coś da. Optycznie zaś - bardzo niewielka różnica na niekorzyść. Oczywiście IS jest bardziej podatny na obrażenia

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Oświetlenie posiadam - narazie tania chińszczyzna (2 statywy z żarówkami błyskowymi i parasolkami + stół bezcieniowy) - ale po obecnym zakupie będę się musiał troszkę odkuć zanim zmienię oświetlenie. To narazie wystarcza (musi).
    Uuu... to życzę powodzenia z takim zestawem, bo Twoje słowa:

-... "na razie wystarcza" i jeszcze gorsze "musi" spowodują, że się bardzo zdziwisz jak zaczniesz korzystać z FF w studio, szczególnie przy przedmiotach wymagających wyższych wartości przysłony. Pełna klatka ma to do siebie, że trzeba ją mocniej przymykać niż format DX, gdyż GO jest w FF dużo mniejsza. Co za tym idzie, przy DX mogło Ci wystarczyć od f/5.6 - f/8, tak przy FF potrzebne będzie f/11 - f/13 wzwyż (nie wiem jakie przedmioty fotografujesz), żeby dany obiekt znalazł się w GO. I nagle może się okazać, że część kadru będzie niedoświetlona, albo snop światła będzie za bardzo wytłumiony. Wyjściem z sytuacji jest podniesienie ISO, ale nie wiem na ile możesz sobie pozwolić na taki zabieg.

Także to co na DX "na razie wystarcza", na FF będzie bolesne.

Z tego co pamiętam, to żarówki błyskowe nominalnie mają moc od 48Ws do chyba 68Ws. Z tego co wiem, na forum nikona, ktoś rozebrał te zabawki i zmierzył ich rzeczywistą moc i okazało się, że chińskie żarówki świecą z mocą o 50% mniejszą niż jest wskazana w opisie. (czyli tak na oko 24-34Ws).

Nie mniej jednak powodzenia.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jeśli macie jakieś uwagi lub sugestie to proszę o posty.
    Wydaje mi się że już zdecydowałeś, ale z przyczyn psychologicznych potrzebujesz potwierdzenia od osób Ci NIEZNAJOMYCH, OBCYCH, że właśnie na to masz wydać SWOJE pieniądze.
    By w razie gdy Ci coś w kupionym sprzęcie nie pasowało, mieć wymówkę "a bo na forum mi tak poradzili " .
    Wg mnie takie podejście nie ma sensu. To Twoje pieniądze = Twoja odpowiedzialność. Czemu ktoś Tobie obcy ma za Ciebie brać na siebie odpowiedzialność i za Ciebie je wydawać?

Bywalec Awatar fotoglaf
    Miasto
    niedaleko Warszawy

Domyślnie

Dziękuje za pomoc. Vitez - gdybym zdecydował na 100% to bym juz kupił i nie zawracał głowy swoim postem. Powiadasz "wymówkę"?... I co by mi było po takiej wymówce - co najwyżej ośmieszyłbym się że wydałem tyle kasy nie wiedząc na co. Zakładając ten wątek chciałem poczytać co napiszą ludzie o niebo mądrzejsi ode mnie w tym temacie (robię fotki od kilku lat ale wiem, że mało wiem). Dziękuję kondeusz za cenną uwagę w temacie GO w FF - nie wiedziałem tego bo nie miałem do tej pory zbyt często FF w ręku. Na pewno kupię tą puszkę + 24-70 + grip, ale pozastanawiam się jeszcze nad tele i od razu zadam kolejne pytanie - jakie szkło polecalibyście do foto studyjnego (przedmioty - w 90% mieszczące się w stole 1x1x1m)?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów