Cytat Zamieszczone przez fotoglaf Zobacz posta
Oświetlenie posiadam - narazie tania chińszczyzna (2 statywy z żarówkami błyskowymi i parasolkami + stół bezcieniowy) - ale po obecnym zakupie będę się musiał troszkę odkuć zanim zmienię oświetlenie. To narazie wystarcza (musi).
Uuu... to życzę powodzenia z takim zestawem, bo Twoje słowa:

-... "na razie wystarcza" i jeszcze gorsze "musi" spowodują, że się bardzo zdziwisz jak zaczniesz korzystać z FF w studio, szczególnie przy przedmiotach wymagających wyższych wartości przysłony. Pełna klatka ma to do siebie, że trzeba ją mocniej przymykać niż format DX, gdyż GO jest w FF dużo mniejsza. Co za tym idzie, przy DX mogło Ci wystarczyć od f/5.6 - f/8, tak przy FF potrzebne będzie f/11 - f/13 wzwyż (nie wiem jakie przedmioty fotografujesz), żeby dany obiekt znalazł się w GO. I nagle może się okazać, że część kadru będzie niedoświetlona, albo snop światła będzie za bardzo wytłumiony. Wyjściem z sytuacji jest podniesienie ISO, ale nie wiem na ile możesz sobie pozwolić na taki zabieg.

Także to co na DX "na razie wystarcza", na FF będzie bolesne.

Z tego co pamiętam, to żarówki błyskowe nominalnie mają moc od 48Ws do chyba 68Ws. Z tego co wiem, na forum nikona, ktoś rozebrał te zabawki i zmierzył ich rzeczywistą moc i okazało się, że chińskie żarówki świecą z mocą o 50% mniejszą niż jest wskazana w opisie. (czyli tak na oko 24-34Ws).

Nie mniej jednak powodzenia.