Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Wątek: [PC] DPP 3.7 instalka

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

U mnie w Win7 podgląd odszumiania jest niebieski i widać na nim tylko jakiś przypadkowe punkty...
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    Jesli Ci zalezy, to szansa jest - spróbuj zmienić opis w Exifie np. na 50D za pomocą ExifTool + ExifToolGUI - może zadziała. Z obiektywami działało...
    Ale tak sobie myślę żeby wypróbować innego RAW-era.Oferują one bez porównania więcej funkcji, w tym (tak mi się przynajmniej wydaje) wspomniany suwak.

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

A ktoś wie która pozycja taga w Rawie włącza funkcję Auto Lighting Optimizer, np. 5DmkII. Chciałbym uaktywnić tę funkcję dla starej 5-tki.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    A ktoś wie która pozycja taga w Rawie włącza funkcję Auto Lighting Optimizer, np. 5DmkII. Chciałbym uaktywnić tę funkcję dla starej 5-tki.
    np ta (z tym, że nie będzie jej w RAW z 5MKI):
    Auto Lighting Optimizer Disable

Spróbuj może na początek zmodyfikować pole z typem aparatu np. na:
    Camera Model Canon EOS 50D
    (podmiana samej nazwy aparatu nie uaktywnia ALO - sprawdziłem przed chwilą na przykładzie 400D->50D)

Nie wiem jaki tag ma 5DMKII - może taki jak napisałem? (najlepiej ściągnij sobie jakiegoś sampla w RAW z nowej piątki i przeanalizuj Exif).
    Ostatnio edytowane przez tezmarek ; 12-11-2009 o 11:00

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    np ta (z tym, że nie będzie jej w RAW z 5MKI):
    Auto Lighting Optimizer Disable

Spróbuj może na początek zmodyfikować pole z typem aparatu np. na:
    Camera Model Canon EOS 50D
    (podmiana samej nazwy aparatu nie uaktywnia ALO - sprawdziłem przed chwilą na przykładzie 400D->50D)

Nie wiem jaki tag ma 5DMKII - może taki jak napisałem? (najlepiej ściągnij sobie jakiegoś sampla w RAW z nowej piątki i przeanalizuj Exif).
    Nic z tego z polami z widoczną nazwą. Są tylko informacyjne. Zmiana w adresach - widocznych wartosci na Canon EOS 5D Mark II - nic nie daje. DPP nadal widzi ze to RAW z Canon EOS 5D. Są to pola czysto informacyjne, to musi być pole techniczne. Jak np. w Rawie z EOSa 5D magiczne pole o adresie 0x0000044a - zmiana jego wartosci na którąś z podanych tutaj:
    http://cpansearch.perl.org/src/EXIFT....html#LensType

po przekształceniu na postać szesnastkową daje informację dla DDP jakim szkłem zrobiono zdjęcie i uaktywnia bazę automatycznej korekcji dla tego szkła.

Może istnieje jakiś adres w Rawie 5D dla ALO?

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Nic z tego z polami z widoczną nazwą. Są tylko informacyjne. Zmiana w adresach - widocznych wartosci na Canon EOS 5D Mark II - nic nie daje. DPP nadal widzi ze to RAW z Canon EOS 5D. Są to pola czysto informacyjne, to musi być pole techniczne. Jak np. w Rawie z EOSa 5D magiczne pole o adresie 0x0000044a - zmiana jego wartosci na którąś z podanych tutaj:
    http://cpansearch.perl.org/src/EXIFT....html#LensType

po przekształceniu na postać szesnastkową daje informację dla DDP jakim szkłem zrobiono zdjęcie i uaktywnia bazę automatycznej korekcji dla tego szkła.

Może istnieje jakiś adres w Rawie 5D dla ALO?
    Zależności jest pewnie kilka, liczyłem, że się uda, ponieważ przez proste podstawienie opisu szkła 10-22 Canaona mogłem co nieco skorygować "obiektywowo" w DPP zdjęcia robione Sigmą 10-20 z body 400D. Najwyraźniej z ALO jest to bardziej skomplikowane .

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

ALO to nic innego jak arbitrarne połaczenie innych parametrów dostępnych w DPP (dostępnych dla wszystkich EOSów) a mianowicie Brightness+Contrast+Shadow. (Co do Highlight - nie mam pewności, raczej nie)

Testowałem na wielu plikach z różnych aparatów (ALO-enabled), porównując rezultaty ALO z tymi uzyskanymi ręcznie i zwykle polega to na tym, że wystarczy zmniejszyć Contrast (co nam zwęża histogram i pozwala) zwiększyć Brightness (histogram RGB! do prawej!) a na końcu dodać Shadows (gdzie kryje się główna analogia do ALO: Low, Standard i Strong).

Rezultaty w porównaniu do ALO są praktycznie identyczne, czasem z ledwie niewielkimi uchybieniami spowodowanymi niepłynną pracą w/w suwaków w DPP. Można to niwelować płynnie za pomocą bocznych ograniczników histogramu RAW (!), tylko po co? :rolleyes:

EDIT: Potwierdzam występownie niebieskiego pola (zamiast podglądu odszumianego wycinka) również pod XP. Zdarzyło się raz i nie powtórzyło więcej (pomogło ponowne uruchomienie DPP).
    Ostatnio edytowane przez ewg ; 13-11-2009 o 14:26
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Miasto
    Brak

Domyślnie

Chyba juz wiem kiedy sie pojawia to niebieskie pole w podgladcie NR.
    Kiedy sobie stworzymy recipe z NR i wkleimy do pozostalych, to potem przechodzac na zakladke NR mamy aktywne pole APPLY. I podlglad NR dziala. Ale kiedy juz klikniemy APPLY, to wszystko ladnie bangla.
    Potem jesli wrocimy ponownie do tej samej foty w ktorej juz zastosowalismy NR, to czasami pojawia sie ponownie aktywne APPLY (mimo braku przesuwania jakiegokolwiek suwaka) i jesli damy podglad NR to wtedy wysypuje mi niebieskie okno.
    U mnie w dpp 3.7.2 jest to powtarzalne w 40% przypadkow. Win2003server+SP2.

btw, Witam ^^,

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów