Witam,
Przy 1-ce zwróciłbym uwagę na dobór kadru i motywu, który chciałbym przedstawić. Maszt tel/kom., jakiś dym unoszący się za domami, auto (?) prawie centralnie - ok, elektryfikacji nie cofniemyale MSZ, ciekawiej się zapowiada po prawej stronie. Lekka mgiełka to tylko fajny środek do wyeksponowania tematu.
#2 lubię miękkie światło i potencjalnie dobry kadr, ale co się dzieje z gruntem na pierwszym planie?? To kompresja, obróbka - wygląda jak akwarela na słabym kartonie... mógłbyś zerknąć na oryginał, bo "cuś" tu nieładnie?
#3 jako żeglarz-mocno-amator powiem, że nie podoba mi się zurbanizowane tło, no i przycięty maszt, niby matematycznie jest fajnie skomponowane w podziale kadru, ale trochę luzu nad masztem w moim odczuciu by nie zaszkodziło, jest za sztywno jak na miękki krajobraz
#4 podoba mi się najbardziej z całej serii, zdecydowanie!
#5 uważam, że podobnie jak z 1-ką, temat inaczej bym kadrował: w poziomie, góra mocno przycięta (zostawiłbym ok.1/3 dołu), lekko przyciąć dół po lewej. W PD narożniku dzieje się najwięcej: ładne światło, sylweta drzewa. No ale z tego kadru to już nic (chyba) bym nie wyciągnął, z racji ogromnej straty po cięciach.
/również amator![]()
Zdjęcia ogólnie podobają mi się. Ładne kolory. Na minus fota nr 11 (co właściwie jest na tym zdjęciu??), i kadrowanie na 9 (po co tyle dołu z jakimś bliżej niezidentyfikowanym obiektem?). a plus 6, 8, 12.
Pozdr!
1 - może być.
2 - coś w sobie ma (jakiś spokój), ale też czegoś brakuje.
3 - ogólnie ok, ale ucięty maszt.
4 - bardzo miłe dla oka.
5- wytnij dolną część i daj w poziomie.
6- złagodziłbym obróbkę, bo coś za dużo czegoś (kontrastu?), ale ogólnie ok.
7 - ok
8 - bardzo dobre złapanie chwili w fajnym kadrze.
9 - prawy dolny róg przeszkadza.
10 - no poprawny zachód słońca, ale czy ja wiem czy do galerii.
11 - bez sensu.
12 - całkiem udane.
Pozdrawiam.
Tryton
--------------------------------------------------------------
5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS
przyjemna galeryjka. widać, że polujesz na światło.
najlepsze 4,8,12
4 i 12 są świetne !
WOW.
naprawdę dawno nie widział, tylu ciekawie uchwyconych krajobrazów w jednym miejscu na tym forum.
padłam gdy zobaczyłam czwórkę i szesnastkę. Świetne sa te zdjęcia. mają swój klimat![]()
@smigaczka,dzięki za dobre słowo.A ja ,w przypływie myśli samodestrukcyjnych ,myślałem o sprzedaży swoich L-słoików i puszki dwu-cyfrowej.