Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Obiektyw do Canon Eos 350d

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madamme28 Zobacz posta
    Mam Canona eos350d i obiektyw E-FS 18-55mm. Chciałabym kupić nowy,ponieważ ten nie spełnia moich oczekiwań. Ma on być przeznaczony do portretów, zdjęć ślubnych i fashion. Chciałabym, żeby "ładnie rozmazywał tło" oraz żeby dobrze łapał ostrość,i był jasny...
    Mam do dyspozycji 1000zł. Czy za takie pieniądze kupię dobry sprzęt? I jaki proponujecie?
    mając na uwadze podane środki finansowe, do podanych zastosowań ja bym dokupił Tamrona 28-75/2.8 lub Sigmę 28-70/2.8 EX DG

Pytanie tylko, czy obiektywy producentów niezależnych będą dobrze łapać ostrość ...?, ale aby mieć jako taka pewność działania AF, to trzeba by w tym zakresie kupić EF 28-70/2.8L, a to już conajmniej 2x większe pieniądze...
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

madamme28
    Guest

Domyślnie

Jeszcze trochę was pomęczę.
    zaitsev napisał o canonie EF-S 55-250 IS. Czy ten byłby w miarę dobry?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

"do portretów, zdjęć ślubnych i fashion" to raczej tylko stałka, lub jasny zoom. Szkła z dużą rozpiętością ogniskowych zazwyczaj mają dobra jakość tylko w określonym przedziale.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tego poleciłem jeśli koniecznie chciałbyś telezooma.
    W każdym innym przypadku, do Twoich zastosowań bardziej warto stałkę...

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ma on być przeznaczony do portretów, zdjęć ślubnych i fashion. Chciałabym, żeby "ładnie rozmazywał tło" oraz żeby dobrze łapał ostrość,i był jasny ponieważ z moim obecnym mam tego typu problem.
    Tzn. zmiana planów? Co jak co, ale ten EF-S nie jest na pewno jasny. opinie.
    Tak jak zaitsev, również polecałbym stałkę 85/1.8 do Twoich zastosowań.
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Coś już napisał Awatar amphotos

Domyślnie

Zdecydowanie nie do ślubów, portretów. Tym obiektywem zdjęcia robi się z dużej odległości. W pokoju np. nie zrobisz nikomu zdjęcia, chyba, że wychylisz się za okno. On kosztuje coś ok. 1k zł, a nim mógłbyś robić jedynie zdjęcia na dobrze doświetlonych koncertach, albo coś w tym kierunku bo się dobrze sprawdza (mam go). Ma stabilizator, także można zjechać dość nisko z czasem naświetlania i naświetlać dłużej, dokładając większe ISO ( nie większe niż 600 ). Mogę podesłać zdjęcia z koncertów.

- Znalazłem kilka moich. Zdjęcia tym właśnie obiektywem, robione z dość dużej odległości..

- tu odległość mniej więcej jak z balkonu w kościele do ołtarza.

Ostatnio edytowane przez amphotos ; 12-10-2009 o 15:18 Powód: Automerged Doublepost

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Jestem raczej praktykiem niż teoretykiem, dlatego pytam o radę. Mam Canona eos350d i obiektyw E-FS 18-55mm. Chciałabym kupić nowy,ponieważ ten nie spełnia moich oczekiwań. Ma on być przeznaczony do portretów, zdjęć ślubnych i fashion. Chciałabym, żeby "ładnie rozmazywał tło" oraz żeby dobrze łapał ostrość,i był jasny ponieważ z moim obecnym mam tego typu problem.
    Mam do dyspozycji 1000zł. Czy za takie pieniądze kupię dobry sprzęt? I jaki proponujecie? Z góry dziękuję za odpowiedzi
    Jedyne co mi się nasuwa to 85/1.8. Spełnia większość kryteriów .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

madamme28
    Guest

Domyślnie

Dzięki za pomoc. Jednak 85/1.8 zaczyna się od 1500zł a nie na razie nie za bardzo stać na taki wydatek. No ale trudno, spróbuję znaleźć tańszą alternatywę.
    Pozdrawiam i dziękuję jeszcze raz,

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Smile

Witam do twoich zastosowań tylko tamron 17-50 2.8 , świetny i do pleneru i na ślub poprostu do wszystkiego bo 24mm z przodu to za wąsko jak na 1 obiektyw i mało uniwersalnie. Sam mam mało kasy na te przyjemności i też czytam mase testów zanim coś kupię sobie.
    Używki koło 1200zł chodza i warto dołożyć do niego chyba że 17-85 IS canona ale tam gęsto byś musiał korzystać z przysłony 5.6 która jest "ciemna" i bokeh mierny daje a bez lampy to zapomnij w kosciołach ... więc tamron albo raty i sprzęt jak koledzy piszą tylko że 85/1.8 jest za ciasny na kropa moim zdaniem bo trzeba z 3-4m fotki robić. Testowałem ostatnio 50/1.4 na chrzcie i bardzo fajne szkło i solidnie wykonane nie to co mój brzęczek 50/1.8 ale teraz jest punktowy pomiar światła więc będzie lepiej i celniej działać ...
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Canon 55-250 nie spełnia podanych na wstępie kryteriów.
    Najbliżej ich spełnienia jest canon 50/1,4 używany albo 50/1,8 nowy.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów