Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Obiektyw do Canon Eos 350d

madamme28
    Guest

Domyślnie Obiektyw do Canon Eos 350d

Jestem raczej praktykiem niż teoretykiem, dlatego pytam o radę. Mam Canona eos350d i obiektyw E-FS 18-55mm. Chciałabym kupić nowy,ponieważ ten nie spełnia moich oczekiwań. Ma on być przeznaczony do portretów, zdjęć ślubnych i fashion. Chciałabym, żeby "ładnie rozmazywał tło" oraz żeby dobrze łapał ostrość,i był jasny ponieważ z moim obecnym mam tego typu problem.
    Mam do dyspozycji 1000zł. Czy za takie pieniądze kupię dobry sprzęt? I jaki proponujecie? Z góry dziękuję za odpowiedzi

Coś już napisał Awatar amphotos

Domyślnie

Za 1000zł to szukaj Canona stało ogniskowego, 50mm, 1.4 / 1.8. Najlepsza byłaby Sigma, ale ona zaczyna się od 1800zł. Firma Samyang robi również rybie oka, możesz się zainteresować. Możesz też kupić tanie, stare obiektywy, bez AF - Heliosa m42, czy Pancolara, albo Pentacona.

- up to you.

Domyślnie

Wg mnie za 1000zł nie kupisz nic, co by było jasne, z szybkim AF i ładnym rozmyciem. Takie rzeczy to tylko w erze.
    Jak wyżej kolega sugeruje, można próbować z m42 - ale tu nie ma AF. Może manualny Samyang 85/1.4. A jeśli musi być AF, to 50/1.8 (wolny), ew 50/1.4 (sporo drożej).

Bywalec Awatar plaucjusz
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madamme28 Zobacz posta
    Jestem raczej praktykiem niż teoretykiem, dlatego pytam o radę. Mam Canona eos350d i obiektyw E-FS 18-55mm. Chciałabym kupić nowy,ponieważ ten nie spełnia moich oczekiwań. Ma on być przeznaczony do portretów, zdjęć ślubnych i fashion. Chciałabym, żeby "ładnie rozmazywał tło" oraz żeby dobrze łapał ostrość,i był jasny ponieważ z moim obecnym mam tego typu problem.
    Mam do dyspozycji 1000zł. Czy za takie pieniądze kupię dobry sprzęt? I jaki proponujecie? Z góry dziękuję za odpowiedzi

Za 1k chcesz obiektyw do wszystkiego z ładnym bokeh dobrym AF i dobrą jasnością?.....
    Myślę że jeszcze taki nie powstał.
    Ładne ciałko,gorące stopki i ostre oko:-P
    Artysto, twórz, nie gadaj!
    Johann Wolfgang Goethe

Domyślnie

Jedyny który zbliża się do tej ceny i spełnia kryteria to używany Canon 50/1,4 USM.

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

W dziale -sprzedam - ktoś oferuje Canona 50 1.4 za 1200 PLN w bardzo dobrym stanie. Według mnie świetna okazaja, sam bym wziął, gdyby nie brak gotówki.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jak już to Canon EF-S 55-250 IS.
    Jeśli portret, to od siebie polecam Canona 85/1.8. Byś miał ogniskowe 18-55 + 85. Do tego szkła na prawdę warto dołożyć.
    Jeśli masz zamiar bawić się w reporterkę to manualne Samyangi (tym bardziej 85mm) sobie daruj.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madamme28 Zobacz posta
    Panowie, a tego typu obiektywy nie nadają się do portretów?
    Nie osiągniesz nimi tego co chcesz. Portret z wyraźnym odcięciem portretowanego od tła musi być zrobiony lekko wąskim i jasnym obiektywem. Zoomy ze światłem 4 i słabiej nie sprawią się najlepiej.

Stosunkowo tanią alternatywą jest np. Jupiter 9 lub inne stare, manualne szkło portretowe i przejściówka na M42 z potwierdzeniem ostrości. Ale będziesz miała w nim tylko ręczne ustawianie ostrości.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów