Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: przesiadka z 20D ... co najbardziej uniwersalne ?

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Ciekawe pytanie. Miałem 400D, sprzedałem i kupiłem 40D bo niby lepszy pod każdym względem, magnezowy, z ficzerami, jak to niektórzy wmawiają "lepiej leży w ręku" itd itp. Sprzedałem bo okazał się za ciężki na szlaku a z wodotrysków i ****reli żaden pożytek. Kupiłem używany 350D bo mały, poręczny, lekki i co się okazało ?? Okazało się na moje oko że ten stary aparat szpetnie zwany plastikowym Trabantem ma IMHO najlepszą z nich matrycę. Sądzę że w przypadku 20D i jego następców jest podobnie. Ten wyścig na Mpixy doprowadził do absurdu. Naprawdę jedyne co bym zaimportował do 350D z 40D to AF.

Bywalec Awatar LemonR
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

No, takie 40D z matrycą od 350D też bym kupił ale to nierealne niestety.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak po większym zastanowieniu się, najbardziej uniwersalny byłby... Canon 1D. Jakość obrazka jest między crop'em 1,6 a FF, nie kosztuje tyle, co 1DS, działają na nim niektóre szkła EF-S, ma genialny autofocus, szybkostrzelność, zapis na dwóch kartach pamięci, GRIP, uszczelnienia, jak dla mnie puszka idealna. Ale trzeba popatrzeć na preferencje użytkownika, jak dla mnie 1D jest koszmarnie fajny, można nim bez problemów większych robić śluby, landszafty (jak zamienisz 10-22 na Sigmę 12-24), portrety z mniejszą niż na aps-c GO, o szybkiej reporterce nawet nie wspomnę, bo do tego ten aparat został stworzony
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez remol71 Zobacz posta
    Ciekawe pytanie. Miałem 400D, sprzedałem i kupiłem 40D bo niby lepszy pod każdym względem, magnezowy, z ficzerami, jak to niektórzy wmawiają "lepiej leży w ręku" itd itp. Sprzedałem bo okazał się za ciężki na szlaku a z wodotrysków i ****reli żaden pożytek. Kupiłem używany 350D bo mały, poręczny, lekki i co się okazało ?? Okazało się na moje oko że ten stary aparat szpetnie zwany plastikowym Trabantem ma IMHO najlepszą z nich matrycę. Sądzę że w przypadku 20D i jego następców jest podobnie. Ten wyścig na Mpixy doprowadził do absurdu. Naprawdę jedyne co bym zaimportował do 350D z 40D to AF.
    Ja miałem na odwrót, jak go wziąłem w łapy, od razu rzuciło mi się to, że tak naprawdę jest maniuńki i w łapie go nie czuję zbytnio. Dopiero w torbie, jak jest razem z 10-20, 70-200/4 i jaką lampką Ale tak w sumie, przy takim zestawie, dwieście gramów zaoszczędzonych na puszce zbyt wiele by nie zmieniło
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 11-10-2009 o 21:56 Powód: Automerged Doublepost
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Tak po większym zastanowieniu się, najbardziej uniwersalny byłby... Canon 1D.
    No też mi to przyszło na myśl. Jeśli ktoś oczywiście ma ochotę dźwigać takiego kloca . Zresztą w tej kwestii bym się jeszcze wstrzymał z decyzją (tak około tygodnia 8)).
    Jako mały aparat uzupełniający/uniwersalny to bym polecał 500D - świetna puszka.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar rostek andrzej
    Miasto
    Szczecin/Kraków

Domyślnie

Właśnie. Kup 350d
    Miałem i sobie chwaliłem. Aż tu nagle się dowiaduję, że 350-tka jest be. Pewnie za pięć lat wszyscy będą mówić, że tą 7-mką Canona, to się nie da zdjęć robić. Tak to już z ludźmi jest

Przepraszam za OT

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    No też mi to przyszło na myśl. Jeśli ktoś oczywiście ma ochotę dźwigać takiego kloca . Zresztą w tej kwestii bym się jeszcze wstrzymał z decyzją (tak około tygodnia 8)).
    Jako mały aparat uzupełniający/uniwersalny to bym polecał 500D - świetna puszka.
    Ja zaczynam szukać dawcy nerki na zestaw 1D z 24-104L A Co do 500D, to świetny aparat, owszem, tyle, że z GRIP'em
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez rostek andrzej Zobacz posta
    Właśnie. Kup 350d
    Miałem i sobie chwaliłem. Aż tu nagle się dowiaduję, że 350-tka jest be. Pewnie za pięć lat wszyscy będą mówić, że tą 7-mką Canona, to się nie da zdjęć robić. Tak to już z ludźmi jest

Przepraszam za OT
    350'ka, podobnie jak 400D jest fajnym aparacikiem, niemniej jednak w niektórych zastosowaniach daje ciała. Przykładem jest chociażby ustawianie ostrości w nocy, gdzie 400D gubi się mniej więcej w warunkach f/1,8, t-1/60 i ISO3200, a 40D radzi sobie w do 1/15s w podobnych warunkach Podobnie zresztą jak szybkie ujęcia, nawet w pełnym słońcu. Kiedyś sobie na próbę popstrykałem zestawem 400D +70-200 4L windsurferów w ślizgu, w pełnym słońcu, przy paskudnym świetle (jak mówię - testowałem ) i połowa zdjęć nie trafiona, nieco lipka
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 11-10-2009 o 23:03 Powód: Automerged Doublepost
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Bywalec
    Miasto
    Malopolska

Domyślnie

Co do wagi 1D czy 1Ds to nie ma problemu - 20D używm cały czas z gripem i pomimo wiekszej wagi lepiej sie go trzyma w garści.
    Podpis bez buraczanych tekstów i życiowych prawd.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów