Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Rozmyte tło z użyciem Canona Eos 400D

saszavii
    Guest

Domyślnie Rozmyte tło z użyciem Canona Eos 400D

Witam. Jak w temacie. Ja wiem, to głupie, ale chciałabym dokładnie dowiedzieć się, jak zrobić coś takiego:
    http://farm1.static.flickr.com/195/5...1ed6ed698a.jpg
    http://lullaby.homepage.dk/diy-camer...ular-bokeh.jpg
    http://everystockphoto.s3.amazonaws....l_375098_l.jpg
    Z grubsza wiecie, o co mi chodzi. Zdjęcie obiektu z rozmytym tłem. Naprawdę nie potrafię tego zrobić i będę wdzięczna, jeśli ktoś wytłumaczy mi to krok po kroku.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Krok 1.: kup 50/1,8 (druga fotka jest z tego szkła) i ćwicz robienie fotek na pełnej dziurze z niewielkiej odległości.
    Krok którys tam, jak już bedziesz miała 85/1,8 i ciągle będziesz czuła niedosyt: przesiądź się na FF.

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Kup 50 1.8 np bo to najtansze szklo ktore da ci taka mozliwoc. Przelacz aparat w tryb AV i uzyj najmniejszego dostepnego F czyli w tym przypadku F1.8.
    Wpisz sobie w google glebia ostrosci i pewnie znajdziesz setki poradnikow do przestudiowania.

Dodane
    Sorry chlopaki, minute po napisaniu wlasnie zdalem sobie sprawe ze mi sie to pomieszalo, ide spac bo chyba wypilem za duzo...
    Ostatnio edytowane przez Mad_Mac ; 11-10-2009 o 01:09

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mad_Mac Zobacz posta
    Fret - Na FF glebia ostrosci bedzie przeciez wieksza niz na cropie ...
    Jaja sobie robisz, czy głupawki dostałeś?

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

będzie mniejsza

jeszcze taniej: kup Heliosa 58/2 na Alledrogo i przejśćiówkę eos-m42
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Uzależniony

Domyślnie

Wszyscy od razu lecieliby do sklepu....

Zatem możliwie prosto i szczegółowo zarazem -wziąć taki obiektyw, jaki już się ma, ustawić go na najdłuższą ogniskową (jeśli to zoom), ustawić największy otwór przysłony (najmniejszy numerek) i zadbać aby fotografowany obiekt był jak najdalej od obiektów tworzących tło i przy tym możliwie blisko fotografa? Im większa ogniskowa, im większy otwór względny i im większa dysproporcja odległości tło-obiekt-fotograf (na + dla tło-obiekt), tym bardziej rozmyte tło.

Wiadomo, że np. z kit'em zdjęcia nie koniecznie wyjdą tak plastyczne, jak te z przykładów (zwłaszcza tory), ale zawsze będzie to jakiś początek, a jak będzie niedosyt, to wtedy do sklepu niestety... :wink:

EDIT:
    Jeszcze taka mała podpowiedź -jeśli rzecz dotyczy kit'owego obiektywu (zgaduję), to z racji ograniczonej ogniskowej i niezbyt dużego otworu względnego, efekty najszybciej przyniesie umiejętne operowanie odległościami.
    Ostatnio edytowane przez APP ; 11-10-2009 o 01:42

Dopiero zaczyna Awatar bogdfun

Domyślnie Głębia ostrości

Heja.. Wszystko co nazywasz rozmytym tłem znajduje się poza głębią ostrości. Bez zbędnego mędrkowania - podstawowe informacje znajdziesz tutaj - http://www.fotopolis.pl/index.php?n=375 lub w podobnych poradnikach - polecam.. a bez zbędnych uszczypliwości dla przedmówców - "rozmyte tło" - da się uzyskać każdym obiektywem..
    Ostatnio edytowane przez bogdfun ; 11-10-2009 o 06:40
    500D, 18-55-250, Hoya Pro1 Digital

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogdfun Zobacz posta
    Heja.. Wszystko co nazywasz rozmytym tłem znajduje się poza głębią ostrości. Bez zbędnego mędrkowania - podstawowe informacje znajdziesz tutaj - http://www.fotopolis.pl/index.php?n=375 lub w podobnych poradnikach - polecam.. a bez zbędnych uszczypliwości dla przedmówców - "rozmyte tło" - da się uzyskać każdym obiektywem..
    "Da się", ale przeciez nie chodzi o to, że "się da", tylko o to, żeby ładne było i rozmycie tła, to nie to samo, co brak ostrości poza GO lepiej zajrzyj do wątku o bokeh.

Uzależniony

Domyślnie

Tutaj, na zachętę , kilka przykładów, że i kitem się da (wzięte z wątku o najlepszych zdjęciach zrobionych kit'em): 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7. Przy tym na pewno da się wygrzebać jeszcze lepsze.
    Powodzenia!

@ fret
    Jak wg. Ciebie definiuje się "bokeh" (skoro chcesz od tego oderwać rozmycie tła)?
    AFAIK "bokeh" to sposób odwzorowywania przez obiektyw obiektów leżących poza głębią ostrości, a to (choć obejmuje także np. pierwszy plan) z powodzeniem odnosi się do "rozmytego tła" (chyba, że ktoś rozmył je w PS lub panoramując ). A że jeden obiektyw ma ładniejszy bokeh od drugiego, to inna sprawa i o tym też już było :-P
    Ostatnio edytowane przez APP ; 11-10-2009 o 09:36

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów