Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Zalanie !!

Dopiero zaczyna

Domyślnie Zalanie !!

Witam... nie calee godzine temuu zala mi sie chyba aparat .. ;/ niby jest wlaczaonyy alee cyka zdjecia ;/ wyswietla jestt w polowie troche ciemniejszy niz normalniee ale obiektwy wogole nie ragruje i jak chce zrobic zdjeciee wystuepuje EROOR 99 zee mam wylaczyc lub wlozyc jeszcze razz akumulatorr .... prooszzee pomozcieie... jak coss czy daa siee to naprawc jak tak to gdziee ? czekamm...

Domyślnie

Co to znaczy chyba Zalałeś?
    Wg. mnie źle zrobiłeś włączając go po zalaniu - woda powinna wyschnąć w środku, a ty najprawdopodobniej zrobiłeś jakieś zwarcie...
    Wszystko da się naprawić Zależy tylko czy będzie się to opłacało. Gdzie? Ul. Żytnia Warszawa

Początki nałogu Awatar preinwher
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Klawiaturę też masz zalaną ?
    Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
    http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Miasto
    Częstochowa/Kraków

Domyślnie

Jeśli Ci się zalał to natychmiast powinieneś wyjąć baterię i go rozkręcić żeby wysechł. Jest taka godzina że serwisy pozamykane, ale jutro rano odrazu do jakiegoś serwisu - do jutra nie powinno nic zardzewieć. Jak wyschnie to wtedy zobacz czy działa, jeśli działa to porób zdjęcia żeby zobaczyć czy matryca się nie zalała.
    Jak to wszystko sprawdzisz to powinni Ci powiedzieć co robić dalej

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Nie no, panowie, pozwolić wyschnąć to jeden z podstawowych błędów.
    Należy czym prędzej rozkręcić (zanim wyschnie) i przeczyścić czymś na bazie np. alkoholu. Dobrze się nadaje izopropanol. Może być spirytus byle czysty. Pamiętać jedank trzeba że wchodzi w reakcję z polwęglanem (PC) czyli np szybka na LCD - może powstać matowy nalot na szybce..
    Oczywiście najważniejsze to wyjęcie baterii, która pomaga w elektrolizie itp., idt.
    Oczywiście jeśli zalanie było niewielkie można zaryzykować suszenie, ale to już różnie bywa.
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Temek Zobacz posta
    Witam... nie calee godzine temuu zala mi sie chyba aparat .. ;/ niby jest wlaczaonyy alee cyka zdjecia ;/ wyswietla jestt w polowie troche ciemniejszy niz normalniee ale obiektwy wogole nie ragruje i jak chce zrobic zdjeciee wystuepuje EROOR 99 zee mam wylaczyc lub wlozyc jeszcze razz akumulatorr .... prooszzee pomozcieie... jak coss czy daa siee to naprawc jak tak to gdziee ? czekamm...
    Przecież tego się nie da czytać... Żałosne. ;/

Dopiero zaczyna

Domyślnie

nie za pózno teraz rozkrecic aparat ? ii czy tym spirytusemm mam wszystko przeczyscic jak rozkrece ?

Początki nałogu Awatar adikPL
    Miasto
    Będzin

Domyślnie

jak zaitsev, tragedia, te podwojne koncowki specjalnie pisane.
    Pan Temek sie nudzi, Pan Temek trollujeee.

juz podobny temat byl na forum, wystarczy poszukac!!!
    www.adriankordas.blogspot.com
    -------------------------------
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Dopiero zaczyna Awatar bogdfun

Domyślnie Zalanie..

Cytat Zamieszczone przez Temek Zobacz posta
    nie za pózno teraz rozkrecic aparat ? ii czy tym spirytusemm mam wszystko przeczyscic jak rozkrece ?
    Jakoś mnożą się te przypadki zalania.. Po pierwsze - co tam rozkręcać chcesz..? Wyjmij akumulator, odłącz obiektyw i zostaw aparat w ciepłym miejscu, z możliwie delikatnym ruchem powietrza.. Bez względu na Twoje manualne zdolności i możliwość dotarcia nasączoną spirytusem ścierką do niektórych elementów - powstrzymaj swoje wszelkie chęci i wyślij sprzęcior do serwisu.. Tam problem zdiagnozują, wycenią i zapytają czy decydujesz się na naprawę. Jeśli nie - poniesiesz tylko koszty wysyłki.. 450D może nie jest szczytem techniki - ale żeby od razu go rozkręcać?
    Ostatnio edytowane przez bogdfun ; 11-10-2009 o 10:41
    500D, 18-55-250, Hoya Pro1 Digital

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Sądząc po pisowni można wysunąć wnioski, że nie tylko aparat jest zalany ;p
    I jak już wspomniano: temat wielokrotnie poruszany na forum.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów