Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Jaki by tu obiektyw kupić ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Parteq Zobacz posta
    Canon 28mm 1.8
    moze 200 2.8L
    Dzięki, ale zakup 28mm/1.8 nie miałby dla mnie sensu skoro mam już Sigmę 30mm/1.4.

200mm/2.8L - hmmm, to nawet EF-S 10-22mm jest tańszy, a chyba więcej zabawy zapewnia, a i takich ogniskowych nie mam pokrytych.

Cytat Zamieszczone przez Fret
    Proste. Sprzedać kity, zmienić puszkę na FF i się cieszyć
    Na razie nie mam ochoty, jeśli już to 5DmII kupię kiedyś, a i z Sigmą 30mm/1.4 EX HSM DG musiałbym się rozstać...

Cytat Zamieszczone przez najeli
    Samyang/Falcon 8mm fisheye

Kreatywny jakby nie patrzeć, mam, fajna zabawka, powiedziałabym, że nadspodziewanie fajna
    Możesz podesłać linka do swoich galerii ze zdjęciami z tego obiektywu? Hmmm, zawsze wydawało mi się że fisheye to taka zabawka którą odstawi się na półkę po 2-3 tygodniach zabawy, super-wąski zakres zastosowań; choć z drugiej strony, cena jest niewygórowana, więc może...

Poczytam też trochę o M42, kolega z innego forum mnie zachęcił, a i odkryłem niedaleko second-hand... tzn. sklep z używanym sprzętem

Bywalec
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

W zasadzie wszystko masz... oprócz szerokiego kąta. JAk C 10-22 za drogi - kup sobie Sigmę 10-20 lub Tokinkę 12-24/4. Stałe światło, genialne wykonanie i świetna ostrość. Mam i b. sobie chwalę. A używany na gwarancji można znaleźć za <1500zł.
    Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka

Domyślnie

Z wymienionych opcji popieram bardzo rybie oczko Samyanga, ewentualnie szeroką Tokinkę 11-16, (takąż posiadam- jest dość uniwersalnym wszystkowidzącym obiektywem). Muszę jednak stwierdzić że bardziej do kreacji, zastanawiania się nad kadrem i podziwiania ciekawych efektów zdjęć pobudza mnie ruskie fisheye Zenitara, które używam na pełnej klatce filmowej Canona 50E. Fisheye do zabawy i efektów to jest to!

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów