Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Jaki by tu obiektyw kupić ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie Jaki by tu obiektyw kupić ?

Cześć,

Najbardziej interesuje mnie indoorowy portret i używam do niego stałek 30/1.4, 50/1.8 i 85/1.8. Do zdjęć wakacyjnych, "casual outdoora" i "casual streeta" wystarczają mi (nie takie złe) kity: 18-55/3.5-5.6 IS i 55-250/4-5.6 IS.

Kupiłbym sobie jakąś nową zabawkę, ale coś niedrogiego; raczej nic z półki "L", bo wątpię czy zainwestowane pieniądze przyniosą proporcjonalną różnicę w jakości zdjęć (zwłaszcza na sensorze APS-C). Myślałem raczej o czymś nietypowym, interesującym, kreatywnym... niekoniecznie o obiektywie, może jakieś akcesorium?

Parę pomysłów które mi się nasunęły:

- Lensbaby ? Niby fajny efekt, ale chyba szybko się znudzi, no i jakość zdjęć nie powala
    - myślałem o jakimś szerokim kącie, ale w sumie jedyny obiektyw który by mnie zadowolił - tańszy od EF 10-22/3.5-4.5 - to byłaby Tokina 11-16/2.8, która też jest wcale nietania ;( Napalałem się na megataniego manualnego Samyanga 14/2.8, ale teraz go ponoć wycofują, zdaje się że ma straszne problemy z refleksami i niefajną dystorsję
    - kupić adapter M42 z Allegro i szukać jakichś używanych Zeissów? Słyszałem że różnie bywa z jakością tych adapterów, no i używane szkła z Allegro to trochę kupowanie kota w worku
    - EF 200mm/2.8L ? W indoorze bez sensu (chyba że koncerty/sport), w ogóle czy da się tym zrobić nieporuszone zdjęcie bez IS-a ?

Aha, i jeszcze:
    - aparat to 450D
    - nie mam nic przeciwko (dobrym!) Sigmom/Tokinom/Tamronom
    - nie interesuje mnie w ogóle fotografia makro, pajączkom i kwiatkom mówimy nie!
    - flesza mam i używam, polara takoż

Dzięki !

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Canon 28mm 1.8

lekka rozbieznosc; szeroko, ale moze 200mm, nie "L", ale moze 200 2.8L,

28 1.8 i masz na cropie fajne i jasne szklo do pomieszczen. Uzywalne od 1.8.
    Ponizej 2000pln.

No wlasnie, bo ile chcesz wydac tez nie napisales..

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Samyang/Falcon 8mm fisheye

Kreatywny jakby nie patrzeć, mam, fajna zabawka, powiedziałabym, że nadspodziewanie fajna
    Nówki chodziły po 850zł jakiś miesiąc temu, więc cena conajmniej atrakcyjna, szczególnie, że jakościowo nie odbiegają od "normalnych" szkieł.
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Uzależniony

Domyślnie

(...) Napalałem się na megataniego manualnego Samyanga 14/2.8, ale teraz go ponoć wycofują (...)
    Skoro ten obiektyw Cię interesuje, to zamiast się "napalać" doczytaj do końca informację o tym wycofywaniu i... po prostu zaczekaj. A jak się nie możesz doczekać, to tak jak podpowiedziała najeli.

P.S.
    w indoorze ... jakoś tak drobiem zajechało, nie uważasz?
    Z takim attitudem, to faktycznie do droższych lensów nie ma co podchodzić, bo to nic nie da.
    Kreatywny powinien być fotograf, nie jego zabawki :-P

EDIT:

indoorowy portret... teraz to będzie mój ulubiony "krzak".
    Ostatnio edytowane przez APP ; 10-10-2009 o 21:51

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pachura Zobacz posta
    Kupiłbym sobie jakąś nową zabawkę, ale coś niedrogiego; raczej nic z półki "L", bo wątpię czy zainwestowane pieniądze przyniosą proporcjonalną różnicę w jakości zdjęć (zwłaszcza na sensorze APS-C). Myślałem raczej o czymś nietypowym, interesującym, kreatywnym... niekoniecznie o obiektywie, może jakieś akcesorium?
    Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    Samyang/Falcon 8mm fisheye
    RYBKA! O tym samym pomyślałem.

Coś już napisał
    Miasto
    Dublin

Domyślnie

haha ja za tydzien bede kupowac to cacko narazie trace nerwy czekajac juz ponad 2 tygodnie na nowa 50 1.8 ktora gdzies na poczcie zaginela :/ co do lensbaby hmm bardzo fajny a zdjecia nie sa takie zle
    Canon 6D / Canon135L / Sigma 35Art/ Sigma 85 Art

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Proste. Sprzedać kity, zmienić puszkę na FF i się cieszyć

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Proste. Sprzedać kity, zmienić puszkę na FF i się cieszyć
    Ano. I chyba by nie musiał za dużo dokładać do np. starej piątki. Od 2 dni się bawię FF i faktycznie warto.

Uzależniony

Domyślnie

Zawsze jeszcze można poćwiczyć własną kreatywność -w ramach tego np. do końca roku wszystkie zdjęcia robić 30/1.4 albo 85/1.8.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

pachura nie masz jeszcze fiszajki-kup tego samyanga 8mm:-)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów