Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 74

Wątek: 50d w morzu :(

Bywalec Awatar LemonR
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nol Zobacz posta
    (a wiadomo, że 350D uszczelnień nie ma żadnych).
    Właśnie, że ma jak woda wleci do środka to już z niego nie wyleci. :grin:

A co do autora jak chcesz "rżnąć głupa" że nie wiesz co się stało oddając aparat do naprawy to możesz się spodziewać że jak głupka cię potraktują.
    Jak już wcześniej wspomniano słona woda pozostawia trwały ślad nawet po dokładnym jej wyschnięciu.

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zxzx Zobacz posta
    moze sie obudze rano i uda sie go wlaczyc i bedzie sluzyl wiele wiele lat
    O mamma mia.
    Czy Ty czytasz co do ciebie pisza inni ? Przeczytaj dokłaadnie co odp ci kolego w drugim poście

Co z tego że wysuszysz aparat skoro sól nie odparuje i będzie "żarła" wszystkie połączenia i ścieżki.
    Gdyby to był analog to po takiej przygodzie najlepiej znaurzyć go na 12 w wodzie destylowanej a potem suszyć pomału - niestety nie wiem jak zachowa sie na takie zamurzenie matryca

Domyślnie

Dajcie spokój gościu już nad morzem sprawdzał, czy działa i robi to co 2 godz. Może się coś zmieni, na razie świeci się niebieska dioda, ale zaraz szlak go wogóle strzeli. Pozatym jak czytam jego wypowiedzi to jak gadka agenta ubezpieczeniowego w każdym poście muszę wykupić ubezpieczenie, a teraz muszę znaleść ubezpieczenie. Ogólnie najlepiej kupić 1D do tego "L" i nurkować
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Zanurzenie w słonej wodzie to niestety bardzo zły przypadek - nie sądze żeby nawet 1d przetrwał długo po takim zabiegu. Wg mnie jedynym rozsądnym wyjściem jest odesłanie do serwisu w celu wyczyszczenia ( nie wkładaj baterii !!!) potem korzystanie z aparatu tak długo jak się coś nie zepsuje a potem wystawienie go na allegro jako uszkodzonego ( moze ktoś kupi na części ). Wiem że przykro coś takiego usłyszeć

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zxzx Zobacz posta
    coz rutyna mnie zgubila
    Przyjechała raz paniusia z miasta na wieś; na nogach szpilki, krótka spódniczka, nos zadarty do góry i tak sobie idzie drogą między chałupami.
    Nagle powiał ostry wiatr i paniusi podwiało spódnicę jak Marilyn Monroe w słynnej scenie. Ta zauważywszy co się dzieje, poprawiła szybko spódnicę i zaczyna się rozglądać czy ktoś widział jej wpadkę. Niestety - parę metrów za nią, mniej więcej dziesięcioletni chłopiec wpatruje się w nią wytrzeszczonymi oczami. Paniusia postanowiła wybrnąć jakoś z sytuacji i mówi do chłopca
    - Ale mam refleks, nie mały?
    Na co ten odparł:
    - U nos na wsi na to się jakosik inaczej mówi...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Września

Domyślnie

Ponieważ mam niemiłe doświadczenie z morską wodą i elektroniką chciałbym przestrzec przed SUSZENIEM gorącym powietrzem z suszarki czy kaloryfera zatopionej w morskiej wodzie elektroniki.
    Woda oczywiście podczas takiego suszenia szybciej odparowuje ale również przyspieszamy w ten sposób reakcję chemiczną soli z miedzią i robimy aparatowi straszne kuku. Najlepiej jeśli aparat - mokry - ale jak najszybciej trafi do serwisu.
    Wkładanie baterii do zalanego aparatu jest kompeltnym kretynizmem ale to nie mój problem...
    pozdrawiam

Uzależniony

Domyślnie

Gdzieś na forum, jeśli pamięć mnie nie myli, przewinął się skan starej ulotki, bodaj Hasselblad, z opisanym postępowaniem w razie zalania. Nie mogę teraz tego znaleźć, ale to jako ciekawostka.

Bardziej na czasie -nie suszyć, tylko jak najszybciej wyciągnąć baterie, a aparat szczelnie zapakować i do serwisu. Osoby odpowiednio wprawione mogą rozebrać aparat i zawilgoconą elektronikę przemyć izopropanolem. Potem zostaje już tylko dobra znajomość elektroniki... modlitwa (to podobno lepiej robić zawczasu )... albo serwis i lista z dużą ilością cyferek

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

no raczej ja tez nie widzę dużych szans. utopiony kiedyś telefon szlag trafił, podobnie było z radyjkiem i małym kompaktem ewentualnie koszta będą poza granicą opłacalności .... mino wszystko życzę powodzenia i szczerze współczuje.
    Canon FF

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szuler Zobacz posta
    kupić 1D do tego "L" i nurkować
    ale tylko z ubezpieczeniam

Coś już napisał Awatar zxzx
    Miasto
    Aberdeen

Domyślnie

hahaha , coz nie rznelem gupa poszedlem do sklepu i pewnie nikt w to nie uwierzy no chyba ze mieszkancy UK i dali mi nowy aparat , coz tylko obiektyw ma troche piasku .....pisalem o ubezpieczeniu bo mozna tutaj nawet ubezpieczyc psa laptopa itd wiem ze w Polsce sprzet wysylaja do serwisu ale tutaj daja nowy , telefon zepsul mi sie miesiac temu poszedlem i tez dali nowy .....
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ...dziekuje tez za rady nie wszyscy na szczescie wysmiali i lapali za slowka , prosze moderatora o usuniecie tego tematu . Pozdrawiam zyczliwych .
    Ostatnio edytowane przez zxzx ; 11-10-2009 o 13:12 Powód: Automerged Doublepost
    CANUSIA EOS 50d , 400 D // EF17-40 F/4 L // Canon 70-200 F/4 L USM //Canon 60 F/2,8 macro STATYW MANFROTTO // FILTRY HOJA //Speedlite 430 EX ///// grip , etc
    www.wesolowski-photography.co.uk

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów