Cytat Zamieszczone przez APP Zobacz posta
I tak w kółko Macieju, proponuję już nie dywagować nad lepszością tych obiektywów, półka jakościowa jest ta sama, a ew. różnice na korzyść Sigmy (detale jak praca pierścieni, plastiki, czy co tam kto zechce wpisać) dość skutecznie, zwłaszcza "na początek", niweluje cena. IMO nie ma sensu się przy tym szkle upierać jeśli komuś nie zależy ewidentnie na zakresie + jakimś konkretnym detalu (kręcenie mordką chociażby), ale o tym w sumie już wcześniej napisałem.
Święta racja
Tym bardziej, że to naprawdę dwa różne obiektywy i każdy coś dla siebie w nich znajdzie.

Ja tylko porównałem zakresy (między 18 a 50 w obydwu) ponieważ obydwa zostały wcześniej przytoczone.

Generalnie obydwa mogą dobrze posłużyć do nauki na początek, ponieważ przy jednym i drugim użytkownik po jakimś czasie będzie wiedział czego Mu potrzeba lub czego ma za mało.
Natomiast niewątpliwie 18-55 C to na początek do architektury (choć aberracje tu się dadzą we znaki) i widoczków, a Sigma 18-200 jako widokowo-zbliżeniowy spacerzoom przy dobrym świetle niestety .
Taka moja opinia