Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Problem z G10

bogdan.111
    Guest

Domyślnie Problem z G10

Hey.
    Jak uniknąć przeswietlen w tym modelu? poprostu robiac zdjecia twarze i niebo jest bardzo przeswietlone. Nie wiem czy jest to błąd moich ustawien ( dodam ze jestem amatorem w fotografi ) czy wada aparatu. Jesli ktos orietuje sie jak redukowac te naswietlenia to prosze o rady
    Z gory wielkie dzieki.
    Ostatnio edytowane przez bogdan.111 ; 10-10-2009 o 09:58

Bywalec Awatar zonk
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogdan.111 Zobacz posta
    Hey.
    Jak uniknąć przeswietlen w tym modelu? poprostu robiac zdjecia twarze i niebo jest bardzo przeswietlone. Nie wiem czy jest to błąd moich ustawien ( dodam ze jestem amatorem w fotografi ) czy wada aparatu. Jesli ktos orietuje sie jak redukowac te naswietlenia to prosze o rady
    Z gory wielkie dzieki.
    Z pewnością jest to błąd Twoich ustawień ;-) albo za dużej rozpiętości tonalnej sceny. Radzę poczytać instrukcję odnośnie ustawień aparatu oraz rozejrzeć się za jakąś książką o fotografii. Co do przepalonego nieba to powinno się stosować filtry połókowe szare. Możesz też poczytać o technikach ziększania rozpiętości tonalnej (HDR, DRI)
    Pozdrawiam
    >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Bywalec Awatar cezarycezary
    Miasto
    kacwawa

Domyślnie

w internecie znajdziesz do pobrania:

PSG10_CUG_plk - po polsku 300 stron

i

DPP35_W_PL - po polsku 124 strony

opisywane w innychtematach wraz z linkami, konkretnie m.innymi do tego modelu aparatu

bogdan.111
    Guest

Domyślnie

Dziekuje bardzo za rady napewno przydadza sie lecz te przeswietlenia bardzo znaczne:/ Aparat kupiny byl przez Amazon , aby reklamowac produkt trzeba podac powód i nie wiem czy jest to usterka aparatu czy poprostu brak wiedzy a dodam ze jestem amatorem. Sciagne instrukcje i poczytam.
    Dzieki bardzo

Miasto
    kacwawa

Domyślnie

mowisz i masz:

http://rapidshare.de/files/48496777/...G_plk.pdf.html
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Generalnie łopatologicznie, do pierwszych zdjec, to pokretło pod napisem 14.7 mega pixels sluzy do przyciemniania i rozjasniania, nastepnie nastepne dwa pokeretła jedno na drugim, te wieksze na dole ustaw na auto, drugie na ''SCN'', nastepnie, przestawiaj sobie tryby robienia zdjec szerokim kółkiem obok monitora LCD, tym co ma w srodku ustawy flasha, AF makro i zwyklego AF....., masz tam, krajobrazy, portrety - fajne bo wygladzaja twarz - zona cie nie zabije za zbyt ostre fotki ukazujace wypryski, nastepne tryby - np iso 3200, fajerwerki, plaza, liscie teraz przydatne, zachod slonca, wnetrza, sceny nocne itd....itp....
    Ostatnio edytowane przez cezarycezary ; 10-10-2009 o 12:15 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar zonk
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogdan.111 Zobacz posta
    ... lecz te przeswietlenia bardzo znaczne:/ ...
    Pokaż tu jakieś zdjęcie wykonane przez Ciebie (może być link), i które uważasz za prześwietlone (koniecznie z danymi EXIF) Popatrzymy jakich ustawień użyłeś i dokładnie będziemy wiedzieć co jest przyczyną!
    >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Miasto
    kacwawa

Domyślnie

generalnie to do dluzszych naswietlan przydalby sie statyw, i wezyk spustu migawki, ruszyc aparatem nie problem w trakcie pracy aparatu i zdjecie rozmazane, pilota ten model nieobsluguje, sam uzywam g10 kilka dni dopiero

bogdan.111
    Guest

Domyślnie

Dzieki bardzo za podpowiedzi Cezary Cezary napewno zastosuje sie do podpowiedzi. Niestety nie moge dolaczyc wykonanych fotek ze wzgledu na brak czasu, ale jestem juz prawie pewny ze to ja pozmienialem ustawienia i tak wyszly beznadziejnie fotki :/
    Dzieki bardzo za podpowiedzi. Pozdr.

Miasto
    kacwawa

Domyślnie

wyslalem ci linka na garnek do fotek g10 ktore jako amator robie od ok. 10 dni, bo tyle mam aparat, ostatnie 70 jest z g10, wydaje mi sie ze jest to bardzo przyzwoity aparat. Jak sie go pojmie. Spust - wezyk do migawki juz zakupilem - RS60-E3, teraz szukam fajnego statywu, musi byc lekki bo nie dzwiga duzej lufy z przodu

Linki:

http://software.canon-europe.com/products/0010676.asp

tu jakies nic nie warte :

http://instrukcja.pl/i/canon_g10_menu

no i srawdz czy masz nowy firmware

http://web.canon.jp/imaging/dcp/firm...+download+page

Awatar romeksz
    Miasto
    Glasgow

Exclamation

Cytat Zamieszczone przez cezarycezary Zobacz posta
    teraz szukam fajnego statywu, musi byc lekki bo nie dzwiga duzej lufy z przodu
    http://www.velbon.co.uk/newvelbon/pages/CX444.html - wybrałem akurat ten, ponieważ mieści mi się w plecaku (Deuter Trans Alpine 30) :-)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów