Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 71

Wątek: mleczne zdjęcia z 350d

Coś już napisał Awatar Trolu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Przyglądając sie waszej dyskusji musze zwrócić uwage na pare rzeczy:

1) prawie każdą lustrzankę dSLR można podregulować (parametry obrazu typu saturation/sharpness/contrast i uzyskać efekty zbliżone do tych z kompaktu, czyli ready-to-print.

2) na rynku pojawił sie Nikon D50, którego ostatnio testowałem (Współpracuje z gazetą "Fotografia & aparaty cyfrowe" - testuje i pisze dla nich recenzje do przeglądu) i jest on stworzony wlasnie dla takich odbiorców, którzy chcą odrazu ładować kartę z fotkami do labu. Ustawienia obrazu "default" mozna jednak zmienic tak aby przypominały standardowe DSLR i samemu obrabiać. Nie mniej jednak zdjecia wychodzą jak z kompaktu - mocne nasycenie, wyostrzenie i kontrast.

3) Moja opinia na temat pstryka: pstryk zdjęcia nie czyni, to jedynie materiał do dalszego wykorzystania. Zarówno w analogu jak i w przypadku cyfry. Wierzenie w to jakoby dobre zdjęcie bez obróbki miało w sobię jakąś większą magię od podobnego powstałego w wyniku poprawek jest wg mnie zbędnym romantyzmem. Liczy się efekt końcowy.

A powracając do tematu głównego, czyli mlecznych fotek, to jestem pewien, że mój 350D na standardowych ustawieniach poradziłby sobie o wiele lepiej w tych samuch warunkach niż w przypadku załączonego zdjęcia. Coś w nim musi siedzieć, ale nie uważam zeby tego nie można było poprostu poprawić softwareowo. Pewność będziesz miał, gdy poprosisz kolegę z 350D i zrobicie te same zdjęcia na tych samych ustawieniach z tym samym obiektywem. Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Minkus
    Mamy inne podejście do problemu - ja obrabiam tylko wtedy kiedy muszę, a nie na codzień. Bardziej mnie rajcują fotki prosto z aparatu niż z fotoshopa.
    To tak samo jak ja.

Pozdr
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Bywalec
    Miasto
    nml

Domyślnie

nie jest sztuką "przewalić " zdjęćie o 2 przysłony i nadrabiać to w ps.

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kedar6890
    chyba zbyt doslownie odebrales ta obrobke.
    po pierwsze to nie zdarza mi sie produkowac takich fotek
    a po drugie, jak juz sie takie przytrafi to idzie od razu do kosza. nie wyciagam RAWow o 2 EV bo jakosc wtedy drastycznie spada :rolleyes:

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

duzo wieksza sztuka jest nadrobic w PS 2EV niz zrobic braketing.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

zacznij skanować na labie
    jeśli masz w okolicy porządny lab ??: 3 jakie znam FotoJoker, Kodak Express i Fujitop ... nie będę używał niecenzuralnych słów jakich używałem przed kompem by z tych ..."skanów"... cokolwiek nadawało się do publikacji elektronicznych
    Pozdrawiam
    Marek

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Trolu
    2) na rynku pojawił sie Nikon D50, którego ostatnio testowałem (Współpracuje z gazetą "Fotografia & aparaty cyfrowe" - testuje i pisze dla nich recenzje do przeglądu) i jest on stworzony wlasnie dla takich odbiorców, którzy chcą odrazu ładować kartę z fotkami do labu. Ustawienia obrazu "default" mozna jednak zmienic tak aby przypominały standardowe DSLR i samemu obrabiać. Nie mniej jednak zdjecia wychodzą jak z kompaktu - mocne nasycenie, wyostrzenie i kontrast.
    .
    Kolega ostatnio na pikniku firmowym focił własnie D50, ja 350d. Obaj na ustawieniach domyślnych i obaj stwierdzilismy, że większej obróbki będą wymagały własnie te z D50.
    Oczywiście - jestem tylko amatorem, nie żadnym ekspertem i moje oko może być niewyrobione, czy wypaczone, ale Seb jest po studiach plastycznych, czy innych gdzie uczył się na fotoreportera. Tam przywiązał się do filozofii Nikona i jest wierny jej do dziś.

na co narzekaliśmy w D50 ?? ano na zbyt małą ostrość fotek, zdjęcia za "mleczne". Co wydawało nam się lepsze w D50 to wierniejsze oddawanie kolorów. 350d ma chyba tendencję do "ocieplania" zdjęć..
    Pozdrawiam
    Marek

Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarekC
    na co narzekaliśmy w D50 ?? ano na zbyt małą ostrość fotek, zdjęcia za "mleczne".
    Brak ostrosci to jest wina obiektywu a nie body.

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
    Brak ostrosci to jest wina obiektywu a nie body.
    Zapewne masz rację, ale jeśli zdjęcia miałyby być jak z kompaktu (czytaj do druku,odbitek, bez obróbki), to też chyba powinny być ostre. Chyba, że się mylę..
    Ostatnio edytowane przez MarekC ; 16-09-2005 o 15:58
    Pozdrawiam
    Marek

Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarekC
    Być może, ale jeśli zdjęcia miałyby być jak z kompaktu (czytaj do druku,odbitek, bez obróbki), to też chyba powinny być ostre. Chyba, że się mylę..
    przy odbitce 15x10 nie zauwazysz roznicy pomiedzy fotka zrobiona Lka a denkiem od butelki

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów