Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: fotografia biżuterii

Mieszany widok

zushka
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Zgadza się, taka też miała być. Rzuciłaś ogólnikowe zdanie, bez żadnych szczegółów, ani jaki efekt chcesz uzyskać, ani w jakich warunkach będziesz pracować, ani jakim światłem dysponujesz. Nie zadałaś też konkretnych pytań, a my z fusów nie wróżymy i jeśli nie przedstawisz problemu to niestety nie zgadniemy o co chodzi...
    było śmieszno, było straszno..
    Mam pomóc koleżance w tworzeniu katalogu na użytek własny. Mam sprzęt ten co w/w. Zajmuję się głównie fotografią przyrody i takiż sprzęt mam. Dziewczyna jednak prosi by jej pomóc, bo kompaktem to cuda wychodzą. Mamy też i lampy. Czy teraz dostanę jakąś mini receptę? Nie fotografowałam biżuterii

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zushka Zobacz posta
    Mamy też i lampy.
    Jakie? Błyskowe? Bo tego chyba nie napisałaś...
    Jak błyskowe to chyba nie będzie problemu, jakieś dyfuzory z papieru śniadaniowego, albo softboxy (nie wiem czy chcesz inwestować w sprzęt studyjny czy nie; tego też nie doczytałem).
    Jeśli światło ciągłe to podobnie, tylko trzeba uważać żeby się nie spalić. Robić w RAW'ach, żeby WB skorygować.
    Można sobie zmajstrować softboxy, dyfuzory, namiot bezcieniowy z kosza na zabawki z ikei.
    Jeśli chodzi o ustawienie światła to najlepiej jak same wykombinujecie podczas zdjęć. Lub zapytajcie wujka google: http://www.google.com/search?hl=pl&s...+setup&spell=1
    Trudno dać jakiekolwiek rady skoro sama nie wiesz o co pytasz. Moim zdaniem zacznijcie robić zdjęcia i kombinować, a dopiero jak wam uparcie nie będzie wychodzić to wróć z konkretnym pytaniem.
    Na forum też coś było na ten temat już: http://www.google.pl/custom?domains=...D%3A1%3B&hl=pl

zushka
    Guest

Domyślnie

Jakie? Błyskowe? Bo tego chyba nie napisałaś...
    Jak błyskowe to chyba nie będzie problemu, jakieś dyfuzory z papieru śniadaniowego, albo softboxy (nie wiem czy chcesz inwestować w sprzęt studyjny czy nie; tego też nie doczytałem).
    Jeśli światło ciągłe to podobnie, tylko trzeba uważać żeby się nie spalić. Robić w RAW'ach, żeby WB skorygować.
    Można sobie zmajstrować softboxy, dyfuzory, namiot bezcieniowy z kosza na zabawki z ikei.
    Jeśli chodzi o ustawienie światła to najlepiej jak same wykombinujecie podczas zdjęć. Lub zapytajcie wujka google: http://www.google.com/search?hl=pl&s...+setup&spell=1
    Trudno dać jakiekolwiek rady skoro sama nie wiesz o co pytasz. Moim zdaniem zacznijcie robić zdjęcia i kombinować, a dopiero jak wam uparcie nie będzie wychodzić to wróć z konkretnym pytaniem.
    Na forum też coś było na ten temat już: http://www.google.pl/custom?domains=...D%3A1%3B&hl=pl

Nie wiem o co pytam??
    ja też Cię kocham Jasne, że lampy błyskowe
    W studyjny sprzęt nie będę inwestować, bo tak jak napisałam wyżej robię inne foty. Dziękuję za rady

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zushka Zobacz posta
    Nie wiem o co pytam??
    Tak, pytasz o radę dot. fotografowania biżuterii. A jest to bardzo ogólne i chyba lepiej odpowiedzieć na konkretne pytania, które pojawią się w trakcie robienia zdjęć.
    Albo ja nie wiem o co chodzi.

Bywalec Awatar plaucjusz
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tak, pytasz o radę dot. fotografowania biżuterii. A jest to bardzo ogólne i chyba lepiej odpowiedzieć na konkretne pytania, które pojawią się w trakcie robienia zdjęć.
    Albo ja nie wiem o co chodzi.

Dokładnie tak zrób. Zacznij pstrykać, zobaczysz w trakcie, czego Ci brakuje, jakie są efekty. Wnioski i pytania przedstaw wtedy na forum. Może pokaż przykłady zdjęć.

Ja podtrzymuję swoją wcześniejszą wypowiedź, że masz za szeroki obiektyw. Moim skromnym zdaniem na cropa byłby dobry 85mm 1.8 lub może makro 60mm?
    Ładne ciałko,gorące stopki i ostre oko:-P
    Artysto, twórz, nie gadaj!
    Johann Wolfgang Goethe

Uprawnienia umieszczania postów